27 februari 2010

Het OS X schijfhulpprogramma

Het schijfhulpprogramma (diskutility) van Mac OS X is bij veel gebruikers een onbekende applicatie die ze niet dagelijks gebruiken. Toch bezit deze standaard OS X applicatie een groot aantal zeer krachtige en onmisbare features. Zo kan je met de applicatie permissies herstellen en een OS X installatie controleren en herstellen.

Zoals elk besturingssysteem maakt ook Mac OS X gebruik van een bestandssysteem, dit bestandssysteem zorgt ervoor dat je bestanden en mappen kunt lezen, bewerken en verwijderen. Mac OS X is gebaseerd op Unix en maakt gebruik van permissies, met behulp van deze permissies kunnen er toegangsrechten op mappen en bestanden worden uitgedeeld.

Door het installeren van applicaties of het uitvoeren van updates kan het voorkomen dat de permissies 'beschadigd' raken. Door deze beschadigingen kan je Mac vreemd gedrag gaat vertonen. Denk hierbij aan applicaties die crashen of niet meer willen starten. Tevens kan het voorkomen dat systeemvoorkeuren zijn verdwenen of niet meer bewaard kunnen worden.

Met behulp van het schijfhulpprogramma kan je de permissies weer herstellen. Start hiervoor de applicatie door middel van Spotlight of vanuit de map:

Macintosh HD ▸ Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Schijfhulpprogramma

Nadat het schijfhulpprogramma is opgestart selecteer je in de linker kolom 'Macintosh HD' (1), dit is een standaard door OS X toegekende naam mocht je deze hebben gewijzigd dan dien je de gewijzigde naam te selecteren.

Klik op de knop 'Controleer schijfbevoegdheden' (2), hierna zal het schijfhulpprogramma zal je harddisk gaan controleren, wanneer dit klaar is kan je met de knop 'Herstel schijfbevoegdheden' (3) de foutieve permissies herstellen. Het duurt enige minuten voordat het schijfhulpprogramma alle permissies op de harddisk heeft gecorrigeerd. Wanneer er zich problemen met je Mac voordoen dan is het verstandig om altijd eerst deze procedure uit te voeren. In veel gevallen is dit namelijk de oplossing voor spontaan ontstane problemen.

Mac OS X bestaat uit een groot aantal systeembestanden en mappen die net zoals de permissies beschadigd kunnen raken. In de praktijk zal dit echter niet vaak gebeuren. Met het schijfhulpprogramma kan je eventueel ook deze bestanden controleren. Hiervoor kan je de knop 'Controleer schijf' (3) gebruiken. Als er problemen worden aangetroffen dan kan je deze verhelpen met de knop 'Herstel schijf' (4).

Om je Mac in optimale conditie te houden is het verstandig om regelmatig je permissies te controleren met het schijfhulpprogramma. De controle van de systeembestanden hoef je alleen maar uit te voeren als het herstellen van de permissies niet heeft geholpen.Reacties


 • sredlums

  27 februari 2010 om 11:44

  Ha, daar is ie dan, de ‘moeder aller Apple-tips’; het repareren van de permissies ;-)

  Helaas helpt het vaak niets, omdat het lang niet alle permissies controleert (alleen wanneer iets met een installer geïnstalleerd is).

  Maar toch een tip om deze tip nog beter te maken: sla de stap ‘Controleer schijfbevoegdheden’ gewoon over en begin meteen met ‘Herstel schijfbevoegdheden’.
  Op deze manier is het nooit meer dan één stap, of er nou iets te herstellen valt of niet.

 • Rob den Hertogh

  4 maart 2010 om 12:50

  Hallo Richard! Bij het gebruik van het programma OnyX , verdwijnt de icoon van de download map onder op de balk! Is dit een fout in de software of is het op een andere manier te verhelpen. Groejes, Rob.

 • Hagedoorn

  15 juni 2010 om 15:41

  Beste mensen,

  Ik krijg onderstaande waarschuwing? moet ik daar wat aan doen? En zo ja wat?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  gr. Harrie

  Bevoegdheden voor ‘Macintosh HD’ worden hersteld
  Gebruikers verschillen op ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Home/lib/jvm.cfg’. Moet zijn 0, gebruiker is 95.
  ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Home/lib/jvm.cfg’ hersteld.
  Gebruikers verschillen op ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Libraries/classlist’. Moet zijn 0, gebruiker is 95.
  ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Libraries/classlist’ hersteld.
  Bevoegdheden verschillen op ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Resources/JavaPluginCocoa.bundle/Contents/Resources/Java/deploy.jar’, moeten zijn ‘-rw-r–r– ‘, zijn nu ‘lrwxr-xr-x ‘
  ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Resources/JavaPluginCocoa.bundle/Contents/Resources/Java/deploy.jar’ hersteld.
  Bevoegdheden verschillen op ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Resources/JavaPluginCocoa.bundle/Contents/Resources/Java/libdeploy.jnilib’, moeten zijn ‘-rwxr-xr-x ‘, zijn nu ‘lrwxr-xr-x ‘
  ‘System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/1.6.0/Resources/JavaPluginCocoa.bundle/Contents/Resources/Java/libdeploy.jnilib’ hersteld.
  Waarschuwing: SUID-bestand ‘System/Library/CoreServices/RemoteManagement/ARDAgent.app/Contents/MacOS/ARDAgent’ is gewijzigd en wordt niet hersteld.

  Het herstellen van de bevoegdheden is voltooid

 • henny

  31 januari 2011 om 14:57

  Ik ben het ..Schijfhulpprogramma.. kwijt,hoe kan ik die weer opnieuw installeren. en waar kan ik Schijfhulpprogramma.dmg vinden.

  mvg

  henny

 • Nuno

  7 september 2013 om 9:10

  Beste,
  In mijn schijfhulpprogramma schijnt geen schijf alleen maar de installatie dvd? Hoe kan ik dit oplossen.? Ik heb het namelijk nodig om de schijf te hertellen and ik krijg sinds gisteren een knipperend vraagteken met opstarten. Dank, groet

 • Wesley

  2 juli 2014 om 18:06

  Hallo,

  Mijn externe harde schijf (LaCie Rugged 500GB) wordt niet meer herkend. In schijfhulpprogramma komt hij wel naar voren, maar daar staat dat :

  Fout: Deze schijf moet worden hersteld. Klik op ‘Herstel schijf’.

  Als ik herstel klik, is er dan een risico dat ik bestanden kwijt raak?

  Grt
  Wesley

 • Storck

  3 augustus 2015 om 13:08

  Wat betekent het als het schijfhulpprogramma na Controleer schijf Eindcode bestandssysteem is 0 (voor de update stond er een groen zinnetje met iets als: Volumen bestand is in orde)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!