15 augustus 2010

Het voorzieningen (services) menu herstellen

Het met behulp van contextueel menu (control+klik) of het applicatie menu heb je toegang tot de voorzieningen opties. Voorzieningen worden vaak door applicaties geïnstalleerd om snel een actie te kunnen uitvoeren.

Wanneer je bijvoorbeeld control+klik op een afbeelding in OS X Finder dan heb je de beschikking over de voorzieningen optie: 'Stel bureaubladafbeelding in'. De voorzieningen worden in het contextueel venster onder de kleurenlabels weergegeven. De voorzieningen zijn ook beschikbaar via het menu: Finder ▸ Voorzieningen ▸ Stel bureaubladafbeelding in.

Het kan wel eens voorkomen dat een voorziening die aanwezig is in het contextueel menu niet meer functioneert. In dat geval is het met behulp van OS X Terminal vrij eenvoudig om dit te herstellen.

Alle informatie over de voorzieningen wordt geregistreerd in de property list: com.apple.pbs.plist die je kan terugvinden in de map Macintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ LaunchAgents. Door deze plist te resetten kan je in de meeste gevallen een niet werkend contextueel menu herstellen.

Open een OS X Terminal en typ het onderstaande commando:

/System/Library/CoreServices/pbs -flush

Bij het uitvoeren worden alle aanwezige voorzieningen op je Mac je controleert en forceer je een update van de property list.Reacties


 • Neman

  15 augustus 2010 om 20:49

  Heb Leopard en wanneer ik rechtsklik op een afbeelding op buroblad zie ik onder de kleurenlabels “meer” staan, daarop klikken geeft dan het volgende:
  Automator
  Verstuur sreen-capture naar Bluetooth-apparaat
  Schakel mapacties in
  Configureer mapacties…

  Slaat de tip enkel op Snow Leopard gebruikers dan?

 • Exotic

  16 augustus 2010 om 8:26

  @ Neman: Inderdaad, dat heb ik dus ook.

 • sjoerd

  13 oktober 2010 om 14:00

  Is hier ook een mogelijkheid voor als je zelf niet bij de Terminal kan ivm beheerdersrechten?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!