17 december 2023

Philips Hue Secure: Draadloze sensoren en Hue Camera als beveiligingssysteem

11 min leestijd
Philips Hue Secure: Draadloze sensoren en Hue Camera als beveiligingssysteem
Review
11 min leestijd

Hue verlichting is tegenwoordig in heel veel huizen aanwezig. Het slimme verlichtingssysteem van Philips (Signify) heeft de afgelopen jaren bewezen een betrouwbaar en duurzaam systeem te zijn. Het aanbod slimme lampen is heel uitgebreid en er is voor ieder doel een Hue lamp beschikbaar.

Dit jaar is het Hue eco-systeem uitgebreid met beveiligingsapparaten om je huis te beveiligen. Hiervoor wordt de bestaande Hue-app, Hue Bridge en Hue verlichting aangevuld met nieuwe Philips Hue Secure sensoren en camera's.

De combinatie van deze producten maakt het mogelijk om je huis te beveiligen. Je kunt de camerabeweging laten detecteren, waarna de verlichting gaat knipperen en een sirene hoorbaar is via de luidspreker van de camera. En natuurlijk word je hiervan op de hoogte gebracht door de meldingen van de Hue-app. 

De afgelopen weken hebben we de nieuwe slimme sensoren en Hue camera in de praktijk getest. Onze bevinden lees je in dit artikel. 

Hue contactsensor

Om een huis te kunnen beveiligen ontkom je niet aan het plaatsen van sensoren. Hue heeft al geruime tijd beweging (indoor) sensoren in het assortiment, hier zijn nu ook contactsensoren aan toegevoegd. Deze sensoren kunnen op een deur of raam worden geplaatst dat geopend kan worden. De Philips Hue contact sensor zelf plaats je op het kozijn, het kleine magnetische gedeelte op het beweegbare gedeelte van een deur of raam. 

Philips Hue Secure deursensor

Wanneer de sensor en de magneet meer dan 2 cm van elkaar verwijderd zijn, wordt dit geregistreerd als 'geopend' en zal een signaal naar de Hue bridge worden gestuurd. Komen sensor en magneet weer bij elkaar dan wordt de status aangepast naar 'gesloten'. Aan de hand hiervan kun je taken automatisch uitvoeren of gebruiken in je beveiligingssysteem.

De Hue contact sensor is redelijk compact (70x20x22mm) en is voorzien van een vervangbare CR2 lithium batterij. De sensor kan zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd en de magneet kan links, rechts en boven de sensor wordt geplaatst. Hierbij moet je wel opletten dat de magneet ter hoogte van het glanzende gedeelte wordt geplaatst. 

Philips Hue Secure deursensoren

Het toevoegen van de contactsensor is simpel, in de beveiligingsinstellingen binnen de Hue-app kies je voor apparaat toevoegen en doorloop je de stappen: koppelen, naamgeving en montage. De Hue app begeleid je stap voor stap door dit proces. 

ook interessant
Philips Hue lampen delen zodat anderen toegang hebben tot de slimme verlichting
Philips Hue lampen delen zodat anderen toegang hebben tot de slimme verlichting

Philips Hue lampen delen zodat anderen toegang hebben tot de slimme verlichting, leden beheren en machtigingen bewerken

Hue bewegingssensor 

De Hue bewegingssensor is geen nieuw product en is al geruime tijd op de markt. Als je deze al gebruikt dan kun je hem direct gebruiken in het beveiligingssysteem. Opvallend is wel dat alleen de indoor-versie (witte variant) gebruikt kan worden, de Hue Motion Sensor Outdoor kan niet worden toegevoegd. Een vreemde keuze, maar wellicht geeft deze te snel foutieve meldingen.

Philips hue secure deursensoren instellen

Hue Secure wired camera

De Philips Hue Secure wired camera is beschikbaar in twee uitvoeringen en kleuren (wit of zwart). Een bekabelde versie en een versie die werkt met een oplaadbare accu. De camera's kunnen dankzij de IP65 classificatie zowel binnen als buiten je woning worden geplaatst. Voor dit artikel hebben we de bekabelde versie getest.

Als je bekend bent met Arlo camera's dan zul je hiervan meerdere elementen herkennen. De Hue camera wordt op een magnetische houder geplaatst waardoor je deze in vrijwel alle gewenste hoeken kunt plaatsen. Het design van de camera is neutraal en een beetje saai, waardoor de camera niet opvalt.

Philips Hue Secure Camera

De meegeleverde voedingsadapter is zoals de camera zelf aan de forse kant. Als je de adapter in een stopcontact stopt met meerdere aansluitingen dan worden de overige aansluitingen geblokkeerd, niet handig!

De stroomkabel heeft geen standaard USB-C aansluiting zoals de meeste apparaten tegenwoordig gebruiken. Er wordt gebruikgemaakt van een speciaal ontworpen connector, hierdoor kun je niet zomaar de kabel verlengen of een andere generieke kabel gebruiken. Philips doet er alles aan om je zoveel mogelijk binnen het 'dure' Hue eco-systeem te houden. 

Philips Hue Secure Camera

Waar andere merken tegenwoordig standaard gebruikmaken van 2K of zelfs een 4K-beeldresolutie, is de Hue camera nog voorzien van een 1080p HD-camera met nachtzicht. Die geeft op zich redelijk tot goed beeld maar geeft veel minder details weer dan een camera met 2K of 4K-sensor. Dit is vooral merkbaar als je iets verder inzoomt op de beelden.

De Hue camera is voorzien van een microfoon en speaker om twee-weg-communicatie mogelijk te maken. De speaker kan ook dienst doen als sirene om ongewenste indringers te verjagen. Het volume hiervan is redelijk en goed hoorbaar.

Installatie van de Hue Secure camera

De beveiligingscamera kun je toevoegen aan het Hue systeem met behulp van de Hue app. Hiervoor ga je naar Instellingen > Camera's en tik je op de '+'-knop.  

Philips hue secure instellen in app

Nadat de camera is aangesloten op de netstroom begint er een paarse led te knipperen. Vervolgens duurt het enkele minuten voordat deze is opgestart. De led gaat blauw knipperen en de melding "Camera is ready to set-up" klinkt uit de ingebouwde speaker.

Om de camera toe te kunnen voegen aan je HUE-account moet je de QR-code die aanwezig is op de eigendomskaart scannen. Deze eigendomskaart vind je terug in de verpakking, bewaar deze goed! Na het scannen van de QR-code wordt via bluetoothverbinding gemaakt met de camera en kun je het wifinetwerk instellen. Vervolgens zal de camera proberen verbinding te maken met het wifinetwerk. In ons geval moesten we deze stap meerdere keren uitvoeren om de camera te kunnen verbinden op ons (Fritz!Box) mesh-netwerk. 

Als de verbinding met het wifinetwerk tot stand is gebracht controleert de camera of er een software-update beschikbaar is. Wanneer dit het geval is, wordt deze direct geïnstalleerd en zal de Hue camera opnieuw worden herstart. Ook dit kan weer enkele minuten duren. 

Na de herstart wordt de camera in de Hue-app aan je woning toegevoegd. Hierbij geef je de camera een naam en kun je de privacyinstellingen aanpassen. Je kunt er voor kiezen om de opname van geluid te blokkeren. Dit kan via de camera-instellingen ook nog achteraf worden aangepast.

Philips hue secure instellen app

De laatste stap van de installatie bestaat uit de video encryptie. De Hue-app maakt gebruikt van een automatisch gegenereerde wachtwoordzin die bestaat uit een unieke reeks woorden. Hiermee wordt voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot je livefeeds en videogeschiedenis. Als je de opnames op een ander apparaat wilt bekijken, moet je daarop deze wachtwoordzin invoeren. Het is dus slim om de wachtwoordzin te kopiëren en veilig te bewaren.

Na deze laatste stap is de camera volledig ingesteld en kun je overgaan tot montage van de camera.

Montage van de camera

De camera kan aan een muur worden bevestigd of met behulp van de optionele bureaustandaard op iedere willekeurige locatie worden geplaatst. 

Wanneer je de camera op een muur wilt bevestigen dan is dat mogelijk met een enkele schroef. Je schroeft de bevestigingsplaat van de magnetisch houder aan de muur, waarna je de camera onder een willekeurige hoek kunt plaatsen. De voedingskabel van de bekabelde versie kun je met een lus in de bevestigingsplaat verankeren. Hiermee voorkom je dat de camera van de muur kan worden getrokken.

Voor de plaatsing van de camera kun je ook een bureaustandaard gebruiken, deze moet je los aanschaffen. Je plaatst de camera met de standaard meegeleverde magnetische houder in de bureaustandaard. Hierdoor kan de camera op dezelfde manier worden gepositioneerd als de muurhouder. In de voet van de bureaustandaard kan ook weer de kabel worden verankerd.

ook interessant
Review Philips Hue Calla: Tuinverlichting op basis van Hue-systeem
Review Philips Hue Calla: Tuinverlichting op basis van Hue-systeem

Fan van Philips Hue verlichting? Er is nu ook tuinverlichting beschikking zals de Hue Calla sokkellampen met alle Hue voordelen en functies.

Secure abonnement en geen lokale opslag

Om gebruik te kunnen maken van geavanceerde functies moet je een abonnement afsluiten. Gelukkig krijg je bij de Hue Secure camera de eerste 90 dagen gratis toegang tot deze geavanceerde functies zodat je ze kunt uitproberen. De geavanceerde functies bestaan uit:

  • Opnames tot 30 dagen (basisplan) of 60 dagen (Plus-plan) terugkijken.
  • Geavanceerde waarschuwingen bij detectie met onderscheidt tussen mensen, pakketjes, dieren of voertuigen.
  • Activiteiten- en pakketzones definiëren binnen je video feed om specifieke meldingen te ontvangen.

Philips beschouwd de bovenstaande functies als geavanceerde functies waarvoor je extra moet betalen. Bij andere fabrikanten zoals Eufy zijn dergelijke functies standaard aanwezig en hoef je niets extra te betalen.

Wanneer je geen basis of plus abonnement afsluit voor de Hue camera dan kun je alleen de live-stream bekijken en geen opnames. Wel krijg je een melding bij iedere beweging, maar beelden worden niet opgeslagen. Zonder een abonnement heb je dus weinig aan de camera, zeker als je hem ook gebruikt als beveiligingssysteem. 

Philips Hue Secure Camera

In de camera is geen SD-slot of intern geheugen aanwezig om opnames lokaal op te slaan. Persoonlijk vind ik dat iedere camera een mogelijkheid moet bieden om beelden lokaal (in eigen beheer) op te slaan of minstens 48 uur kunt terugkijken. Dit is dan ook een groot minpunt van de Hue camera.

De prijzen van het abonnement zijn vrij fors, voor het basisplan met 30 opslag betaal je € 39,99 per camera/jaar. Het plus-plan kost € 99,99/jaar hiervoor kun je tot 60 dagen opnames terugkijken en een onbeperkt aantal camera's gebruiken. Deze jaarlijkse kosten komen bovenop de aanschafprijs.

ook interessant
Spotify koppelen en synchroniseren met met Philips Hue
Spotify koppelen en synchroniseren met met Philips Hue

Spotify koppelen en synchroniseren met met Philips Hue. Hue-verlichting mee laten kleuren met je muziek, instellen en gebruiken

Beveiligingsschema Hue Secure instellen

De Hue sensoren en camera's kunnen je waarschuwen wanneer deze activiteit detecteren. Vanaf het tabblad 'Home' in de Hue-app activeer je het systeem, door de status 'Thuis' of 'Niet thuis' te schakelen. Vanzelfsprekend gebruik je Thuis als er nog iemand in de woning is en 'niet thuis' wanneer er niemand thuis is. Helaas kun je niet automatisch de status wijzigen op basis van je locatie (geofence).

Philips hue secure alarm instellen

Via de instellingen kun je instellen welke camera's, bewegings- en deursensoren moeten worden geactiveerd in de 'thuis' en 'niet thuis' modus. Hierdoor voorkom je dat de camera in de woonkamer constant opnames van je maakt of een deursensor op een binnendeur het alarm triggert als je thuis bent. 

Op het moment dat de camera's of sensoren activiteit detecteren kan er een alarm geactiveerd worden. Dit alarm bestaat uit het laten flitsen van Hue lampen en een sirene laten klinken door de speaker van een Hue camera. Hierbij kun je zelf instellen welke camera's en Hue lampen gebruikt moeten worden. Er is keuze uit twee effecten: wit of rood knipperende lampen. 

Het is ook mogelijk om een in-/uitschakel vertraging te activeren. Hierdoor heb je na het inschakelen van het alarm genoeg tijd om je woning te verlaten, zonder hierbij zelf een alarm te veroorzaken.

Philips hue secure camera instellingen

Hue beveiliging in de praktijk

Philips wil de huidige Hue verlichting gebruikers behouden en ze verleiden tot de aanschaf van andere producten binnen het Hue eco-systeem. De Hue lampen zijn van een dermate hoge kwaliteit dat die jaren meegaan waardoor de stap naar extra functionaliteit met nieuwe producten een logische stap is.

Met de nieuwe Secure sensoren en camera's zet Philips Hue de eerste stap in de richting van het beveiligen van een woning. Zonder camera blijft de alarmering beperkt tot het automatisch bedienen van lampen en ontvangen van een melding via de Hue-app. Wil je een sirene laten klinken dan heb je een Hue camera nodig, mogelijk dat er op langere termijn ook een draadloze Hue sirene beschikbaar komt. 

Philips Hue Secure Camera

Op de Hue camera is best wel wat aan te merken. De 1080p HD-beeldresolutie en kwaliteit is aan de lage kant en er is geen lokale opslag van opnames mogelijk. Daarnaast ben je voor opnames en geavanceerde functies volledig afhankelijk van een betalend abonnement. 

Er zijn op de markt veel goedkopere camera's beschikbaar met een veel betere 2K (of 4K) beeldkwaliteit, die wel de mogelijk hebben voor lokale opslag van opnames en standaard beschikken over geavanceerde functies. Plaats als fabrikant gewoon standaard wat opslaggeheugen in de camera zodat je minimaal de opnames van afgelopen 48 uur kunt terugkijken zonder extra kosten. Je wilt gewoon over de beelden kunnen beschikken wanneer er een incident voordoet.

Het design van de Hue camera kan een twist punt zijn, persoonlijk vind ik het een vrij lomp ogend apparaat in vergelijking met andere camera's. En dan hebben we ook nog de netstroom adapter die in zijn eentje drie netstroom aansluitingen kan blokkeren. 

Philips Hue Secure startpakket met sensoren, lampen en bridge

Wat instellingen en mogelijkheden betreft, is alles prima in orde. Met hetzelfde gemak dat je de Hue lampen bedient in de Hue-app, kun je nu ook de beveiliging van je woning regelen en instellen. Het toevoegen van de camera en sensoren in supereenvoudig, de Hue-app begeleid je stap voor stap door het gehele proces. De manier waarop dit wordt gedaan verdient complimenten, jammer dat er niet meer aandacht aan de Hue camera zelf is besteed.

Hue beveiligingsproducten kopen

Zowel de camera als de sensoren zijn in de kleuren wit en zwart beschikbaar, al dan niet in een voordeelpakket. De Philips Hue Secure camera is bedraad of met accu te koop. De voetsteun voor binnen en prikker voor buiten zijn los verkrijgbaar.

Philips Hue Secure Camera - bedraad
Philips Hue Secure Camera - bedraad
Philips Hue Secure Deursensor
Philips Hue Secure Deursensor
Bekijk het volledige Philips Hue Secure assortiment

Philips Hue Secure starterkit aanschaffen

Heb je nog geen Hue producten dan kun je overwegen het 'Philips Hue Secure starterkit' aan te schaffen. Met dit Hue starterspakket kun je direct aan de slag en een woning voorzien van slimme verlichting en beveiliging. 

Het startpakket bestaat uit twee lampen met E27 fitting, drie draadloze contact sensoren, bewegingsmelder en de Hue bridge. 

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt21/03/2024 13:09
Categorie Productbespreking, Reviews
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  3 reacties

Reacties

  • Je schrijft dat een sirene kan afgaan en/of lampen (rood) knipperen als de camera beweging detecteert. Ik heb totnutoe alleen de mogelijkheid gezien om dit handmatig te doen; heb jij een optie gevonden om een alarm automatisch af te laten gaan als de camera beweging detecteert?

    Beantwoorden
  • @Jasper helaas is het niet mogelijk om de beelden live te bekijken via de Apple TV. Philips Hue heeft geen ondersteuning voor HomeKit of het streamen van beelden via een andere app. Ook de Hue-app is niet beschikbaar op de Apple TV.

    Beantwoorden
  • Beste Richard, prima review, met dank.
    Wat ik mij af vroeg, kun je met deze camera ook live meekijken op je televisie met een AppleTV?
    Bijvoorbeeld een live stream van je tuin draadloos bekijken op je tv, of heb je dan wat anders nodig. Alle hulp is welkom.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store