3 december 2016

iOS 10iOS 10: Let op voor hoge MMS-kosten

mms icon

Vanaf iOS 10 kun je allerlei effecten toevoegen aan berichten, denk hierbij aan emoji's, stickers, schermvullende effecten en meer. Maar pas op, al deze extra's kunnen ook kosten met zich meebrengen. Tenminste als je verkeerd om gaat met de Berichten applicatie.

De app heeft eigenlijk twee functies, het versturen van sms- en iMessage berichten. Wanneer een iMessage bericht niet kan worden verstuurd, zal deze (indien ingeschakeld) het bericht proberen te versturen als sms. Helaas kunnen sommige berichten met emoji's, stickers en effecten ook worden verstuurd als mms.

Dit kan dan weer resulteren in extra kosten die je provider in rekening kan brengen. Eerder hebben sommige iOS 10 gebruikers al gemeld dat het versturen van deze berichten extra geld kost. De laatste dagen melden steeds meer mensen dit probleem. Dit komt omdat de berichten met effecten en stickers verzonden zijn als mms-bericht. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen met onderstaande tips.

Schakel het automatisch versturen als sms uit

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Berichten'
• Schakel de optie 'Stuur als sms' uit

Wanneer een iMessage bericht niet kan worden verzonden, zal deze niet als sms worden verstuurd en moet je wachten op een (betere) internetverbinding.

Schakel de mms-optie in zijn geheel uit

Via Instellingen ▸ Berichten is het ook mogelijk om de optie 'Mms-berichten' uit te schakelen. Het is aan te raden dit ook te doen. Tegenwoordig is deze functie erg achterhaald en kost deze alleen maar geld. Vroeger was het mogelijk om via mms foto's en kleine gifjes te versturen, helaas resulteert dit in hoge kosten. De functie wordt nog maar nauwelijks gebruikt en kan beter worden uitgeschakeld. Een foto versturen via een dataverbinding is namelijk stukken goedkoper.

mms uitschakelen in iOS 10 berichten

iMessage en sms/mms herkennen

In de Berichten applicatie wordt er gebruik gemaakt van twee kleuren tekstballonnen en verstuur-knoppen. Een blauwe verstuur-knop en tekstballon staat gelijk aan iMessage. Is de verstuur-knop groen dan gaat het om een sms/mms bericht. Klik hier voor meer informatie over het onderscheid tussen deze twee weergaves.

Lees ook: Alle vernieuwingen in de Berichten app

Bijgewerkt artikel, origineel van 14/10/2016Reacties


 • Jan Willem

  14 oktober 2016 om 14:57

  Goede waarschuwing! Het lullige is dat je tevoren veelal niet weet of degene die je een bericht wilt sturen wel of niet iMessage heeft / gebruikt. Daarom is het sowieso slimmer om Telegram of Whatsapp te gebruiken. Je omzeilt zo dit probleem en bovendien werken deze services op alle platformen. Het is voor mij reden om iMessage niet te gebruiken, temeer omdat het overgrote deel van moderne mens geen iPhone heeft.

 • Wesley Fabry

  14 oktober 2016 om 15:00

  @jan willem toch is het vrij eenvoudig dit te herkennen. Is de naam en stuurknop blauw. Dan heeft deze iMessage. Anders niet, zie laatste alinea.

 • Jan Willem

  14 oktober 2016 om 15:57

  Dat had ik over het hoofd gezien :-) Mijn punt wat betreft cross-platform blijft voor mij wel een punt.

 • Wesley Fabry

  14 oktober 2016 om 16:07

  Daar heb je ook wel gelijk in 👍

 • Dennis

  5 december 2016 om 11:25

  MMS stond al uit bij mij gelijk aan begin van instellen gedaan, dit heet even je telefoon instellen, alle opties dus even na lopen(de 1ste keer).

  Helaas doet niet iedereen dit, dus gelukkig dat deze tips er nog zijn.

Een reactie toevoegen: