17 maart 2017

iOS 10iOS 10: Alle vernieuwingen in de Berichten app

berichten icoon iOS

Tijdens de presentatie van iOS 10 konden we allemaal met eigen ogen zien hoe drastisch de Berichten applicatie in iOS 10 ging veranderen. De app heeft er een hoop nieuwe opties en functies bijgekregen voor iMessage gebruikers.

Zo kun je de tekstballonnen voorzien van een effect, Digital Touch berichten versturen en alle overeenkomstige woorden vervangen door emoji’s. Wat er allemaal nieuw is in de applicatie en hoe dat precies werkt leggen we uit in dit artikel, zodat kun jij onmiddellijk aan de slag kunt met de vernieuwde Berichten applicatie.

Index

Rijkere en verbeterde opmaak voor foto’s, links en meer
Tekst vervangen door emoji’s
Effecten toevoegen aan berichten en het scherm
Korte reacties (tapbacks) geven op een bericht via een animatie of sticker
Digital Touch gebruiken in iMessage
Berichten handgeschreven schrijven en versturen
Extensies toevoegen aan de Berichten applicatie

Rijkere en verbeterde opmaak voor foto’s, links en meer

Wanneer je een locatie, emoji, webadres (url/link), YouTube-link, etc. verstuurt via iMessage zal deze automatisch de opmaak verbeteren. Zo krijg je een voorvertoning van het webadres met afbeelding en titel te zien. Bij het versturen van een bericht met alleen maar emoji’s worden deze automatisch vergroot weergegeven, hierdoor krijgen ze nog meer kracht in een gesprek.

Wil je een foto versturen dan moet je op de camera-knop naast het tekstveld tikken, net zoals in voorgaande versies krijg je dan een voorvertoning van je laatste foto’s te zien maar ook wordt de camera direct geactiveerd en kun je vanuit deze weergave een foto maken. Veeg naar rechts om je fotobiblitoheek of camera volledig weer te geven.

rijke berichten in iOS 10

Daarnaast kun je een muzieknummer 'verrijkt' delen met je vrienden en kennissen via iMessage, dit kun je doen via de extensie-functie in Berichten. Via de 'App Store' knop kun extensies van derde gebruiken in Berichten. Onderaan dit artikel vind je meer informatie over deze extensies. Wanneer je op de extensie 'Apple Music' tikt kun je jouw huidige muziek nummer delen of een nummer dat je recent hebt afgespeeld. Wanneer je een Apple Music link verstuurd of ontvangt wordt deze automatisch 'rijk' weergegeven.

Tekst vervangen door emoji’s

De emoji-gekte barst los! Woorden in de geschreven tekst kun je vervangen door emoji’s. Denk hierbij aan 'kusje' door een mond, 'liefde' door een hart, etc. Hoe je dat precies doet lees je hieronder terug.
• Schrijf een nieuw bericht of antwoord op een bestaand
• Tik op de emoji-knop in het toetsenbord
• iOS herkent direct de woorden en markeert deze oranje
• Tik op de oranje woorden om deze te vervangen door een emoji
• Als iOS meerdere emoji’s vindt kun je er één handmatig kiezen

emoji-gekte in iOS 10 berichten (emoji's)


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Effecten toevoegen aan berichten en het scherm in iOS 10

Aan een bericht kun een effect koppelen, dit kan alleen voor het tekstballon zelf of het gehele scherm. Hoe je een effect toevoegt aan een iMessage lees je hieronder terug.
• Schrijf een nieuw bericht of antwoord op een bestaand
• Leg je vinger of 3D Touch op de verstuur-knop (pijl omhoog)
• Wacht enige momenten tot het effectenscherm verschijnt
• Sleep direct je vinger naar het effect dat je wilt gebruiken

Je kunt je vinger ook los laten en daarna tikken (of slepen) op de bolletjes om een voorvertoning van het effect te kunnen bekijken. Tik op de pijl om het bericht inclusief het effect te verzenden. Wil je toch geen effect toevoegen? Tik dan op het kruisje. Open het tabblad 'Scherm' met behulp van een tik, hier vind je allerlei effecten terug met betrekking tot het gehele scherm. De verschillende effecten kun je hieronder bekijken in een video.

Korte reacties (tapbacks) geven op een bericht via een animatie of sticker

Wil je snel op een bericht reageren dan kan dat vanaf iOS 10 ook met een korte animatie (tapback) of sticker. Ook kun je jouw eigen berichten voorzien van dit effect. Leg je vinger op een ontvangen of verzonden bericht, er opent een pop-up menu. Kies hier een gewenste animatie, per direct wordt deze gekoppeld aan het bericht en verzonden.

Wil je een sticker toevoegen dan kan dit via de extensie-pagina. Tik op het App Store logo naast het tekstveld en kies een gewenste sticker. Leg je vinger op de sticker tot deze gaat zweven, sleep die dan naar het bericht waaraan je deze wilt koppelen. Laat los om de sticker 'te plakken'.

korte animatie of stickers als reactie

Digital Touch gebruiken in iMessage

Een functie die exclusief voor de Apple Watch was is nu ook beschikbaar in iOS, vanaf iOS 10 kun je Digital Touch ook toepassen in de Berichten applicatie. Met behulp van deze functie kun je kleine tekeningen versturen, maar ook je 'hartslag' en taps verzenden. Verder kun je de Touch-effecten toevoegen aan foto’s en video’s die je op dat moment zelf maakt. Hoe je Digital Touch toepast in iMessage lees je hieronder terug.

• Open een nieuw of bestaand gesprek
• Tik op het hartje met twee vingers
• Zie je deze optie niet? Tik dan eerst op >-teken

Per direct kun je een Touch maken via het zwarte vlak op het scherm. Links van het veld vind je de verschillende kleuren terug, rechts staat in het kort hoe je Digital Touch toepast. Tik voor een tap, leg twee vingers op het zwarte vlak om een hartslag te versturen (als het hart te voorschijn komt kun je met twee vingers omlaag slepen om een een gebroken hart te verzenden), tik met twee vingers om een kus te versturen, 3D Touch voor een ster en teken met één vinger. Het bericht wordt direct verzonden wanneer je enige momenten geen input meer geeft.

Digital Touch in iOS 10 berichten

Is dit iets te klein voor je? Tik dan rechtsonder op het pijl-teken (^), het touch-veld wordt dan over het gehele scherm weergegeven. Wanneer je deze weergave actief hebt kun je onderaan op de filmcamera tikken om live een korte video op te nemen, tijdens het filmen kun je direct Digital Touch effecten toepassen. Verstuur je liever een foto met Touch-effecten? Tik dan op de witte ronde knop.

Berichten handgeschreven schrijven en versturen

Het kan niet op, als klap op de vuurpijl kun je ook geschreven teksten versturen. Dit is vooral handig op een iPad Pro met de Apple Pencil, maar ook op de iPhone kan dit. Om de handschrift-functie te activeren op een iPad moet je gewoon tikken op het potlood-icoon onderaan het toetsenbord.

handschrift in iOS 10

Op een iPhone en iPod Touch kun je dit toepassen door de Berichten applicatie te openen en je iPhone een kwartslag (liggende modus) te draaien. Schrijf nu je boodschap met je vinger en tik op 'Klaar'. Voeg eventueel een opmerking toe.

Extensies toevoegen aan de Berichten applicatie

De applicatie is beschikbaar voor ontwikkelaars, zij kunnen extensies aanleveren voor de iMessage app. Op deze manier kun je bijvoorbeeld stickers toevoegen aan een gesprek of betalingen uitvoeren via een bericht. De extensies zijn te raadplegen door naast het tekstveld te tikken op het App Store logo. Veeg naar links of rechts om te wisselen tussen je extensies. Tik op de vier bolletjes om een overzicht van al je extensies te bekijken.

extensies in de berichten iOS 10 app

Alleen beschikbaar in iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3

Al deze effecten en extra opties zijn alleen zichtbaar voor iMessage gebruikers, bovendien werken deze alleen in de Berichten applicatie in iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3. Stuur je dus een bericht met effect naar een iOS 9 gebruiker, dan zal hij of zij geen effect te zien krijgen, maar een tekst die het effect omschrijft (bijvoorbeeld: Verstuurd met klapeffect). Stuur je een muzieknummer of webpagina dan krijgt deze alleen een url te zien.

Lees ook: Waakmelder en bedtijd gebruiken in iOS 10Reacties


 • frebo

  15 september 2016 om 16:47

  Dit kost allemaal geld. Heb het ondervonden. Elke emoji die je invoegt word aangerekend als mms. Word dure bedoening zo.

 • Bjorn

  15 september 2016 om 17:03

  misschien handig om te weten dan zoek men zich niet rot, “Note: Screen Effects/Bubble Effects feature only works on iPhone 6s/6s Plus and later.”

 • Wesley Fabry

  15 september 2016 om 17:15

  @frebo: MMS kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Berichten ▸ MMS-berichten, het geld kost het alleen als je ze via SMS verstuurd (verstuur-knop en naam zijn dan groen). https://www.appletips.nl/ios-wat-is-het-verschil-tussen-groene-en-blauwe-ballonnen-in-berichten/

  @bjorn dat klopt niet, we hebben de effecten in berichten getest op ondermeer ook iPhone 5s.

 • achi

  22 september 2016 om 19:19

  weet iemand de reden waarom tekst vervangen door emoji niet werk op mijn iphone 6 plus?

 • Wesley Fabry

  22 september 2016 om 19:22

  @achi het zou moeten werken, zelfs op een 5s. Heb je al eens geforceerd herstart? Emoji toetsenbord heb je toch geactiveerd? https://www.appletips.nl/ios-voor-beginners-het-emoji-toetsenbord-activeren-en-gebruiken/

 • Chris Koster

  1 oktober 2016 om 16:50

  Lekkere K*T update, telefoon is nog nooit zo traag geweest.

  Echt waardeloos dit!!!

 • sciletto

  1 oktober 2016 om 23:22

  @chris Koster

  Welke iPhone heb je en wat is bij jou traag?

 • Jan

  7 oktober 2016 om 7:22

  Kan je berichten ook ‘geforceerd’ als sms versturen (zoals voorheen)?

 • Wesley Fabry

  7 oktober 2016 om 7:36

  @jan dat kan alleen wanneer een iMessage bericht niet is afgeleverd of nog aan het verzenden is. Leg je vinger op het bericht tot pop-up vesnter verschijnt en kies voor tekstbericht. Wil je dit forceren? Schakel dan wifi en mobiele data uit, dan wordt iMessage namelijk niet verstuurt.

 • Gerard

  16 oktober 2016 om 17:28

  Als je zelf hand geschreven berichten gebruikt, kun je die dan daarna nog verwijderen ? Standaard staat er hallo ik heb er 1 gemaakt met hallo daar maar die kan ik niet verwijderen.

 • Wesley Fabry

  16 oktober 2016 om 23:02

  @gerard het kan zoals je ook een app wist. Leg je vinger op het schrift zodat deze gaan wiebelen en kies voor het kruisje

 • fabio

  12 november 2016 om 21:00

  ik mis de zwarte achter van de berichten
  weet iemand hoe je di teug kunt activeren aub

 • Valerie

  26 januari 2017 om 19:42

  Ik heb iPhone se, en iedereen thuis ook. Maar ik ven de enige die zo die nieuwe lay out met de foto bovenaan niet heeft, iemand enig idee hoe dit komt? Of als ik dit kan aanzetten?

 • Wesley Fabry

  27 januari 2017 om 8:38

  @valerie voorheen was dit alleen beschikbaar voor de iPhone 6 of 7 met een groter scherm dus. Mochten de gezinsleden een 5s of SE hebben dan heb je wellicht andere instellingen. Via Instellingen ▸ Berichten ▸ Toon contactfoto’s kun je dit in en uitschakelen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!