26 maart 2015

BasisiOS: Wat is het verschil tussen groene en blauwe ballonnen in Berichten

berichten icoon iOS

Iedereen die iOS al jaren gebruikt zal dit waarschijnlijk weten, maar we krijgen regelmatig nog de vraag wat het verschil is tussen de groene en blauwe tekstballonnen in de berichten applicatie. Helemaal niet zo gek als je voor het eerst een iPhone in je handen hebt en het verschil moet ontdekken.

De uitleg daarentegen is erg simpel, groene ballonnen staan voor tekstberichten (sms) en blauwe ballonnen staan voor iMessage berichten. iMessage is de gratis berichtendienst van Apple te vergelijken met Whatsapp, echter is iMessage alleen beschikbaar voor Apple gebruikers. iMessage kun je instellen via Instellingen ▸ Berichten ▸ iMessage.

Hoe iMessage gebruikers herkennen

Een iMessage gebruiker kun je herkennen door dat de naam van een contactpersoon blauw wordt weergegeven bij het toevoegen van een contactpersoon in de berichten applicatie. Open de applicatie en start (via het potloodje) een nieuw bericht, vul in het 'Aan' veld een contactpersoon in. Is deze blauw dan weet je dat de gebruiker iMessage gebruikt, blijft deze grijs dan stuur je een traditioneel SMS bericht. De naam zal dan groen worden weergegeven in het aan-veld.

berichtengroenblauw

Tijdens het typen van je bericht kun je er ook achter komen of je nu een sms of iMessage verstuurd. De 'Stuur' (pijl omhoog) knop kleurt blauw bij een iMessage bericht en groen bij een sms.

Een ontvangen bericht kun je ook onderscheiden tussen sms of iMessage. Is het tekstballon blauw, dan heb je een iMessage bericht ontvangen. Is de ballon groen, dan gaat het om een sms-bericht.

Ballonnen in opspraak

Onlangs kwamen de groene ballonnen in opspraak, de kleuren zouden zo gekozen zijn dat het bewust moeilijk is om de tekst te lezen. Het wit op de felle groene achtergrond is volgens sommige moeilijk te lezen en zeggen dat Apple dit gebruikt als brute productmarketing. iPhone-gebruikers zouden op deze manier niet-iPhone-gebruikers stimuleren om een iPhone aan te schaffen.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Mijco Rijneveld

  26 maart 2015 om 11:33

  Ik heb lang gezocht hoe je bij ontvangen berichten kunt zien of deze via iMessage of als sms binnengekomen zijn. Soms staat het er boven, maar vaak ook niet.
  Het blijkt dat als het er niet bovenstaat, het type bericht gelijk is aan het vorige ontvangen bericht.

  Verder ontdekte ik ook pas later dat je door over de berichten naar links te vegen, je het tijdstip van het bericht kunt zien.

 • karin nas

  16 april 2017 om 13:59

  komen i-message berichten ook op je specificatie?

 • Kaat

  28 september 2017 om 9:24

  Dank voor t artikel. Idd bekend. Maar hoe verklaren jullie dat binnen een berichtenreeks aan dezelfde iphone gebruiker het ene bericht blauw is en t andere groen?

 • Wesley Fabry

  28 september 2017 om 9:45

  @kaat dan heeft diegene waarschijnlijk geen verbinding met het (mobiele) internet en dan wordt het verstuurd als sms, dit kun je tegen gaan door via instellingen – berichten – de optie ‘stuur als sms’ uit te schakelen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!