21 december 2016

iOS 10Waakmelder en bedtijd gebruiken in iOS 10

Klok logo iOS

Apple wilt zich steeds meer gaan richten op gezondheid, dat merk je goed aan de Apple Watch, maar ook aan de vernieuwde Gezondheid applicatie in iOS 10. Verder voegt Apple een waakmelder en bedtijd toe aan de klok applicatie.

Slaap is ontzettend belangrijk voor een goede levensstijl, daarom introduceert Apple in iOS 10 twee nieuwe slaapfuncties: Bedtijd en Waakmelder. Met Bedtijd kun je aangeven hoe laat je wilt gaan slapen en zal je hier aan herinneren, Waakmelder helpt je bij evalueren van je slaappatroon en schakelt de wekker-functie in. Beide opties zijn een aanvulling op de huidige wekkerfunctie.

Bedtijd instellen en gebruiken in iOS 10

De eerste keer dat je het tabblad 'Bedtijd' opent in de Klok applicatie kun je tikken op 'Aan de slag', via enkele stappen wordt jouw ideale slaappatroon samengesteld.

• Open het tabblad 'Bedtijd' in de Klok-app
• Tik op 'Aan de slag' en geef aan hoe laat je wilt opstaan
• Selecteer de dagen voor de wekker
• Bepaal hoeveel uren slaap je nodig hebt per nacht
• Stel de herinnering in voor bedtijd en kies een wekkergeluid
• Tik op 'Bewaar' om de functie in te schakelen

waakmelder en bedtijd gebruiken in iOS 10

Bedtijd is nu actief en zal op de dagen die jij hebt gekozen een herinnering geven wanneer je moet gaan slapen. De wekker zal op het gekozen moment afgaan. De slaapgeschiedenis wordt door de waakmelder bijgehouden en kun je raadplegen onderaan het tabblad 'Bedtijd' of in de Gezondheid applicatie via de categorie 'Slaap.

Bestaande instellingen voor Bedtijd wijzigen

Als je Bedtijd al hebt ingesteld kun je deze achteraf via het gelijknamige tabblad in de klok applicatie wijzigen. Je krijgt een cirkel te zien met een bel en maan symbool, sleep het bel-symbool naar links of rechts om de tijd voor de wekker aan te passen. Met behulp van het maantje kun je de uren slaap aanpassen en dus ook zo de melding.

Op deze manier kun je makkelijk de wekker wijzigen. Hierdoor kun je iedere dag gebruikmaken van de waakmelder, zelfs als je een dagje wilt uitslapen. Wil je niet wakker gemaakt worden door de waakmelder dan kun je de gelijknamige optie bovenaan het tabblad 'Bedtijd’ uitschakelen. Via de knop 'Opties' kun je de dagen van de week, bedtijdherinnering, wekkergeluid en volume aanpassen.

Lees ook: Interactieve meldingen gebruiken, aanpassen en uitschakelen in iOS 10


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Bijgewerkt artikel, origineel van 14/07/2016

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 10!
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Julia

  27 september 2016 om 7:20

  Hoe pas je het aantal uren slaap van bedtijd aan?

 • Wesley Fabry

  27 september 2016 om 8:04

  @Julia de tijd kun je aanpassen door de gele/oranje cirkel te openen. Leg je vinger op het maantje met sterren en sleep dit naar de gewenste tijd dat je wilt gaan slapen. Leg daarna je vinger op het belletje en sleep deze dan ook naar de gewenste tijd. Het aantal uren slaap wordt op deze twee manieren beïnvloed.

 • Maris

  27 september 2016 om 20:41

  Hoe kan ik een geluidje van de bedtijdwekker instellen voor de waakmelder? Ze zijn een stuk fijner en ik zou ze graag bij de waakmelder gebruiken.

 • Wesley Fabry

  28 september 2016 om 8:53

  @Maris bedoel je de geluiden te gebruiken voor ‘Wekker’ (via tabblad ‘wekker’) Dit is dan helaas niet mogelijk, de wekkers voor bedtijd zijn uniek en kunnen alleen hier gebruikt worden. Gelukkig kun je bedtijd/waakmelder gewoon gebruiken als wekker.

 • bosmans

  12 oktober 2016 om 20:24

  mijn wekker loopt niet af,geen geluid om s morgens op te staan? reden ?

 • Wesley Fabry

  13 oktober 2016 om 10:30

  @Bosmans open bedtijd en tik bovenin op ‘Opties’ controleer hier het wekkergeluid en volume.

 • Harry de Jong

  18 oktober 2016 om 22:18

  Hoe zet ik de wekker uit ’s ochtends? Als ik op de homeknop druk stopt de wekker maar vind ik geen slaapanalyse voor die nacht.

 • Wesley Fabry

  18 oktober 2016 om 22:21

  @harry op deze manier? https://www.appletips.nl/ios-10-wekkers-stoppen/

 • Mariët

  23 augustus 2017 om 8:51

  Hoe kan ik de gegevens verwijderen? Ze hebben hier alleen maar uitgelegd hoe je ze kan wijzigen.

 • Wesley Fabry

  23 augustus 2017 om 8:57

  @mariet je kunt de gegevens aanpassen of uitschakelen. Verwijderen kan niet. https://www.appletips.nl/waakmelder-uitschakelen/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!