4 februari 2017

Begeleide toegang inschakelen en gebruiken op een iPhone of iPad

Ouderlijk toezicht icoon MacOS OS X

Sinds iOS 6 is begeleide toegang onderdeel van ouderlijk toezicht. Met deze functie is het mogelijk om hardwareknoppen, bepaalde gedeeltes of net het touchscherm uit te schakelen. Hierdoor kunnen kinderen en andere personen de applicatie niet verlaten. Deze optie zie je daarom vaak bij kinderen of in bijvoorbeeld musea.

Omdat begeleide toegang sommige gedeelte van het scherm blokkeren is de persoon genoodzaakt in de app te blijven en alleen deze kunnen gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je kinderen een spelletje laten spelen zonder dat ze deze kunnen verlaten. Zo voorkom je dat er ongewenste berichten worden verstuurd of apps worden geïnstalleerd of verwijderd.

Hoe werkt begeleide toegang?

Zodra je de functie hebt geactiveerd kun je deze ten alle tijden activeren. Zodra deze is geactiveerd kun je aangeven welke gedeeltes van het scherm moeten worden geblokkeerd. Je duidt dit aan met een kader. Dit houdt dan in dat dit gedeelte niet gebruikt kan worden. Zijn er dus knoppen of apps in dit gedeelte dan kunnen deze niet worden aangetikt. Ook kun je hardwareknoppen deactiveren zoals de thuisknop, hierdoor kan de app uiteindelijk niet worden verlaten. Zodra je dit hebt ingesteld wordt alles vergrendeld met een code, alleen degene die de code weet kan de blokkering opheffen.

Begeleide toegang activeren (inschakelen)

• Open 'Instellingen' op je iPhone, iPad of iPod touch.
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Tik op 'Toegankelijkheid'
• Open bij het onderdeel 'Leren', 'Begeleide toegang'
• Schakel de gelijknamige optie in

Begeleide toegang activeren in iOS

Tik nu op 'Toegangscode-instellingen' en maak een code aan door te kiezen voor de optie 'Stel code voor begeleide toegang in'. Onthoudt deze code goed, ook kun je indien beschikbaar Touch ID activeren om je vingerafdrukt te gebruiken om de blokkering op te heffen. Met deze beperking is het mogelijk om tijdslimieten te activeren. Dit houdt in dat na verloop van tijd het iDevice zal sluimeren en de toegang ontzegd wordt. Dit kun je beheren via de gelijknamige optie. Daarnaast raden we aan 'Activeringsknop' in te schakelen.

Begeleide toegang instellen en gebruiken

Zodra je bovenste hebt voltooid kun je de optie gebruiken. Open nu een app die je wilt gebruiken voor de begeleide toegang, dit kan bijvoorbeeld Safari of een spel zijn. Druk driemaal op de thuisknop om de optie te activeren. De mogelijkheden volgende worden nu getoond: hardwareknoppen, aanraking, Appafhankelijke-opties, tijdslimiet. Op een iPhone of iPod Touch moet je eerst op 'Opties' tikken.

Tik op 'Hardwareknoppen' wanneer je één of meerdere fysieke knoppen wilt uitschakelen zoals de volumeknoppen. De thuisknop wordt altijd uitgeschakeld bij begeleide toegang. De optie 'Toetsenborden' zorgt ervoor dat er geen toetsenbord wordt getoond wanneer je tekst moet invullen.

Begeleide toegang instellen op een iPhone of iPad in iOS

Via 'Tijdslimiet' kun je een timer instellen. Wanneer deze is afgelopen wordt het iDevice vergrendeld en kan alleen met de code voor begeleide toegang deze worden ontgrendeld. Sommige apps hebben een extra optie, zo kun je bijvoorbeeld bij Safari het zoeken in woordenboeken uitschakelen. Deze optie vind je terug bij de appafhankelijke-opties.

Aanraking is een speciale optie die je kunt uitschakelen. Met deze optie zorg je ervoor dat het gehele scherm niet meer zal reageren op aanrakingen.

Het aanraken van een iPhone of iPad scherm beperken

Uiteraard heb je met begeleide toegang ook de mogelijkheid om het aanraken van bepaalde gedeeltes van het scherm uit te schakelen. Dit is bijvoorbeeld handig in Safari. Zo kun je wel een bepaalde website tonen en de knoppenbalk en adresbalk uitschakelen. Handig voor een demo of op een openbare plaats.
• Open de app die je wilt beperken
• Druk driemaal op de thuisknop om begeleide toegang te activeren
• Omcirkel de gedeelten van het scherm die je wilt deactiveren
• Pas eventueel extra's aan
• Tik op 'Start' of 'Hervat' om begeleide toegang te in te schakelen

Begeleide toegang gebruiken in iOS

Begeleide toegang aanpassen of stoppen

Om de blokkering op te heffen volstaat het om driemaal te drukken op de thuisknop. Onmiddellijk moet je de code invullen om de blokkering op te heffen. Het scherm voor begeleide toegang wordt geopend. Tik op 'Stop' om deze te stoppen en het iDevice gebruiken zonder beperking. Ook kun je op deze manier aanpassingen doen voor de toegang, tik in dat geval op 'Hervat' om de beperking voor te zetten.

Video toont werking van begeleide toegang

Lees ook: iPhone of iPad kindvriendelijk maken met behulp van beperkingenReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: