17 juni 2012

iOS 6iOS 6 Sneak preview: De vernieuwde Telefoon app

De applicatie die langst ongewijzigd is gebleven in iOS is de telefoon applicatie. In iOS 6 heeft deze naast een vernieuwde interface ook een aantal nieuwe functies gekregen. Het wordt nu mogelijk om een oproep te annuleren en direct een excuus SMS bericht te versturen voor het niet beantwoorden van een oproep. Tevens is de optie 'Niet storen' toegevoegd.

Nieuw interface

In eerste instantie lijkt het 'nieuwe' interface erg veel op het oude, want de indeling is hetzelfde gebleven en er zijn geen aanpassingen in de contactenlijst of meest recente oproepen. Wat wel nieuw is, is het touchpad waarmee je het telefoonnummer intypt. In de voorgaande versie had deze een nogal donkere kleur, in iOS 6 heeft Apple deze een frisser en lichtere uitstraling gekregen.

Aannemen of afwijzen oproep

In iOS 5 kon je bij een oproep op het touchscreen maar 1 ding uitvoeren en dat was het aannemen van de telefoon, je kon deze alleen negeren wanneer je op de powerknop drukte. Apple heeft in iOS 6 zowel een accepteer knop als een negeer knop. Deze knoppen vindt je alleen wanneer je het venster via het telefoon symbool naar boven beweegt.

Ook kun je nu wanneer je een oproep negeert, automatisch een SMS laten versturen. Je kunt uit drie verschillende standaard teksten kiezen, ook kun je er zelf een aanmaken. De berichten die je kunt versturen zijn; 'Het komt nu niet goed uit… ik bel je later/ik ben onderweg/Hoe is het?'.

Wanneer je daarvoor hebt gekozen, moet je het natuurlijk niet vergeten om terug te bellen. Daarvoor kun je vanuit hetzelfde venster automatisch een herrinering aanmaken. Je kunt er voor kiezen na 1 uur herinnert te worden, wanneer je weggaat, wanneer je thuis of op je werk komt.

Niet storen

Wat handig kan zijn voor wanneer je je nodige nachtrust hebt, is 'Niet storen'. Met 'Niet storen' wordt je daadwerkelijk niet meer gestoord. Je zult geen push berichten meer ontvangen, geen SMS'jes en geen telefoontjes. Helemaal niets. Je kunt er voor kiezen de functie te plannen voor iedere dag of hem handmatig uit en aan te zetten.

Apple heeft gelukkig verder nagedacht over 'Niet storen' want, wat nou als er iets ergs is gebeurt of wat dan ook? Dan kun je telefoonnummers die belangrijk zijn wel toestaan. Wanneer diegene dan bellen, zal je telefoon wél overgaan.Reacties


 • frits

  17 juni 2012 om 10:53

  Super

 • Marko

  17 juni 2012 om 11:37

  Ik vind het een hele fijne optie dat “Do Not Disturb”. Jullie geven aan dat het mogelijk is om telefoontjes van bepaalde personen toch door te laten komen. Waar geef je dat aan?

 • André

  17 juni 2012 om 13:02

  @Marko:Je kunt door op Do Not Disturb te tappen een begin en eind tijd instellen, zoals bij de kalender app. Daaronder kun je ook kiezen voor het toevoegen van een groep bv. Favorieten die je wel kan bereiken tussen die rijden. —-Wat ze niet in het artikel hebben vermeld, maar wat wel degelijk erin verwerkt zit: staat je iPhone op Do Not Disturb en belt iemand binnen 3 min meteen terug nadat ze je gebeld hebben, dan gaat je telefoon wel gewoon over. Er handig in geval van nood!

 • Aplomb webdesign

  17 juni 2012 om 15:19

  Heel handig. Dit zijn functies die ik daadwerkelijk miste in de telefoon app.

 • Rutger

  17 juni 2012 om 16:00

  Mooie uitbreiding;

 • luc jansen

  17 juni 2012 om 16:59

  Maar waarom kunnen we het gesprek nog steeds niet meteen opnemen?Dat is pas een echte verbetering.

 • cloverfield

  17 juni 2012 om 17:00

  We hebben het al wel te lang zonder ‘profiles’ moeten stellen op de iPhone. Juist, zo nieuw is dit niet, want Nokia had dit al jaren… Apple heeft een dergelijke optie helaas nooit overgenomen.

  Nu gelukkig wel (ten dele). Erg fijn dat je telefoon ’s nachts niet meer trilt voor wat dan ook.
  Nog handiger is een reminder voor gesprekken die je negeert, ik vergeet altijd terug te bellen! :(
  En ook de binnen-drie-miuten-terugbellen-feature is super handig. Bij nood kan iemand je altijd bereiken als je ligt te maffen!

 • Marko

  18 juni 2012 om 1:14

  @andre Bedankt, heb het gevonden.

 • Ronald

  18 juni 2012 om 12:19

  Handige opties alleen vind ik het nieuwe belscherm er goedkoper uit zien. Het huidige belscherm is mooier.

 • Jordi de Weert

  19 juni 2012 om 11:47

  Geweldige nieuwe opties! Tevens mijn complimenten voor de mooie/duidelijke filmpjes die jullie maken! Respect

 • Lau

  23 juni 2012 om 10:20

  Maar wanneer komt deze update dan? Want als ik hem aansluit aan mijn Itunes, krijg ik een melding dat er geen update is, en dat terwijl ik nu nog 5 heb..

 • Telefoongesprek ontvangen

  18 oktober 2012 om 0:29

  Hallo,

  Misschien kan iemand me helpen.

  Als ik een oproep niet kan beantwoorden en ik kies de optie: herinner mij bij het verlaten van de locatie krijg ik de volgende melding:

  Fout de herinnering kan niet worden aangemaakt, omdat uw agendaaccout geen op locatie gebaseerde herinneringen ondersteunt.

  (agenda is een exchange als standaard ingesteld)

  Iemand een oplossing?

  Bedankt.

 • Mattijs

  24 oktober 2012 om 10:11

  Hi “Telefoongesprek ontvangen”,

  Ik zat er ook even mee te puzzelen. Maar wat je moet doen is je herinneringen in iCloud aanzetten.
  Instellingen –> iCloud –> vinkje bij Herinneringen zetten.

  Groetjes, Mattijs.

Een reactie toevoegen: