23 oktober 2014

iOS 8iOS 8.1: De iCloud-fotobibliotheek is in beta (opletten dus!)

foto iOS app

Sinds gisteravond kunnen we allemaal iOS 8.1 downloaden en naast vele bugfixs brengt deze ook enkele nieuwe functies met zich mee. Zo is Apple Pay geactiveerd in de Verenigde Staten en is de beta-versie van iCloud-fotobibliotheek voor iedereen beschikbaar. Deze laatste heeft veel voordelen, maar let op, er zijn ook nadelen.

Synchroniseer je op dit moment nog je foto’s via je Mac met iPhone, iPad of iPod Touch dan is het aan te raden te wachten tot iCloud-fotobibliotheek uit de betafase is. Wanneer je namelijk deze dienst inschakelt is het via iTunes niet meer mogelijk om de foto's die aanwezig zijn op je Mac te synchroniseren met je iDevice.

Dit komt omdat begin volgend jaar de applicaties iPhoto en Aperture worden vervangen door de nieuwe Foto’s applicatie voor de Mac. Dan wordt het wel mogelijk je lokale foto’s van je Mac te synchroniseren met iCloud en je apparaten. Dit wil zeggen dat je tot die tijd geen fysieke foto’s kunt synchroniseren via iTunes en je iDevice, alleen de foto’s die je hebt gemaakt met de iPhone of iPad zijn te zien in iCloud-fotobibliotheek. Hieronder lees je terug hoe je iCloud-fotobibliotheek kunt activeren.

foto's osx

• Open Instellingen op je iPhone, iPad of iPod Touch met iOS 8.1
• Navigeer naar 'Foto’s en camera'
• Schakel de optie 'iCloud-fotobibliotheek (bèta)' in

iOS gaat nu alle foto’s die aanwezig zijn op je iDevice synchroniseren met je iCloud. Heb je meerdere iOS 8.1 apparaten dan kun je de iCloud-fotobibliotheek ook hier activeren. Deze foto’s worden dan ook gesynchroniseerd naar iCloud en vanaf dat moment beheer je jouw foto’s in iCloud in plaats van lokaal op ieder iDevice.

icloud-fotobibliotheek-beta

Dit heeft als voordeel dat je de opslag van je iDevice kunt optimaliseren zodat er minder opslagruimte wordt gebruikt voor je foto’s. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Foto’s en camera ▸ iCloud-fotobibliotheek ▸ Vink de optie 'Schakel iDevice-opslag' in. Vanaf dat moment bekijk je in principe je foto’s 'online' vanuit de foto applicatie, wel in een goede resolutie zodat er niets verloren gaat.

iCloud-fotobibliotheek neemt uiteraard extra opslagruimte in beslag van je iCloud. Sinds september kun je vrij eenvoudig je iCloud opslag uitbreiden voor een kleine prijs. Meer informatie hierover vind je hier op appletips.

icloudfotobibliotheek online

Naast je iPhone, iPad en iPod Touch kun je ook je foto's bekijken en beheren via https://www.icloud.com/photos

Omdat iCloud-fotobibliotheek in beta is kunnen er nog meerdere problemen optreden, denk hierbij aan het niet up-of downloaden van je foto’s of regelmatig vastloopt. Echter vallen deze problemen mee, het grooste nadeel is het niet meer synchroniseren van foto’s met je computer. Je kan wel ten alle tijden iCloud-fotobibliotheek (bèta) uitschakelen, maak dus zelf de afweging of je iCloud-fotobibliotheek wel of niet activeert. De foto’s applicatie voor Mac zal naar alle verwachting begin 2015 worden gelanceerd.

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Hans

  21 oktober 2014 om 11:35

  Het is goed dat jullie waarschuwen, want anders weten mensen niet wat ze te wachten staat. Er is echter wel een mogelijkheid om foto’s die op je mac staan toch op je iDevice te laten zien en dat is een album maken in iPhoto en dat te delen via iCloud.

 • Wesley Fabry

  21 oktober 2014 om 11:59

  @Hans Dat is inderdaad een mogelijkheid, dit gaat dan via gedeelde fotostream. Voor iedereen die dit wil proberen, meer info hierover lees je hier: http://www.appletips.nl/os-x-een-gedeelde-fotostream-aanmaken-in-iphoto/

 • Vincent

  21 oktober 2014 om 12:48

  Wat is nu precies het verschil tussen de iCloud-fotobibliotheek en mijn fotostream? Het lijkt erop dat in beide gevallen foto’s worden gesynchroniseerd naar al je iCloud apparaten

 • Gunther

  21 oktober 2014 om 13:11

  Is er een mogelijkheid om de ‘lokaal’ opgeslagen afbeeldingen op je Imac die in Iphoto staan eveneens te uploaden naar de iCloud fotobibliotheek?

 • Wesley Fabry

  21 oktober 2014 om 13:38

  Het verschil tussen iCloud-fotobiliotheek en Mijn fotostream is als volgt: Bij mijn fotostream worden alle genomen foto’s geupload naar iCloud, zodat je deze via alle apparaten kunt benaderen. Echter blijven de originele foto’s aanwezig op het apparaat zelf. Met iCloud-fotobibliotheek is dit anders. Je krijgt nu 1 fotobibliotheek (een filmrol) waar alle foto’s worden in geplaatst. Ook die van de iPad, iPhone en straks Mac. Zo krijg je 1 gezamenlijke bibliotheek. Verwijder je een foto op de iPad, dan verwijderd die ook op de iPhone. Er wordt nieuws lokaal bewaard (tenzij je dat wilt) hierdoor is alles online beschikbaar en bespaart je dit opslagruimte op je iDevice. (@Vincent)

  @Gunther Voorlopig is dit enkel mogelijk zoals ik eerder al aangaf in mijn vorige reactie.

 • Edward

  21 oktober 2014 om 16:38

  Wat ik nog lastig vindt is dat ik sinds afgelopen zaterdag (dus nog voor 8.1) merkte dat de foto’s uit mijn eigen gedeelde fotostream en uit een fotostream die mijn vriendin met mij deelt niet meer te zien is op mijn Mac. Ik zie nog wel de oude foto’s in die stream staan maar nieuwe worden er niet bijgezet. Wel in mijn iPhone en iPad maar niet in mijn Mac. Wat is nu de oplossing om die foto’s in mijn Mac te krijgen.
  Ik vind het nog wel omslachtig.

  Hoor graag van jullie.

 • Ben

  21 oktober 2014 om 16:46

  Ik heb een vraag. Heb 200GB opslagruimte om zo al mijn foto’s altijd bij de hand te hebben. Heb nu een paar albums gesynchroniseerd (ca. 2000 foto’s), en dit werkt op zich prima en snel. Zie ze zowel op mijn iPhone als op mijn iPad. Heb ingesteld dat de geoptimaliseerde foto’s op m’n apparaten staan, en de foto’s met volledige resolutie in iCloud.

  Echter, op mijn telefoon nemen de foto’s zo’n 1GB in ruimte in. Dit is al meer dan ik dacht, aangezien alles in iCloud zou staan en naar m’n telefoon wordt gestreamd. Of zijn de thumbnails groter dan gedacht? Wat vreemder is, is dat iCloud aangeeft dat ik zo’n 600 MB opslag heb gebruikt voor de foto’s. Het aantal foto’s komt overeen. Is dit niet vreemd aangezien juist de originele foto’s in iCloud bewaard worden, en de thumbnails op je telefoon? Of heb ik het verkeerd begrepen? Nu nemen dezelfde foto’s meer ruimte in op mijn iPhone dan in iCloud.

  Stel dat ik 70GB aan foto’s in de Cloud wil zetten. Met 200GB moet dat makkelijk kunnen qua opslag. Maar dat zou dus niet op een iPhone/ iPad met 64GB of minder kunnen? I.v.m. de grootte van de thumbnails…

  Hoop dat iemand mij hier een toelichting op kan geven.

 • Wim

  22 oktober 2014 om 0:44

  @ Ben:
  Op de iPad (en ook op de iPhone?) heb je na het inschakelen van iCloud foto de optie om de foto’s op je device in kleine resolutie te bewaren (heet geloof ik optimaliseren van de opslag). In iCloud foto blijft altijd de hoge resolutie bewaard.

  Wat ik hier nergens terugvind (of ik lees er overheen) is dat na het inschakelen van iCloud foto alle foto’s die gesynchroniseerd zijn met iTunes (en in mijn geval dus met de Windows-pc) gewist worden. Synchroniseren met iTunes kan niet meer en de foto’s die op m’n pc staan krijg ik niet naar iCloud foto en dus ook niet meer op mijn toestel.

  Pluspuntje: iCloud foto’s kun je ook weer uitzetten; dan komt de filmrol weer terug en kun je ook weer via iTunes synchroniseren.

 • Ben

  22 oktober 2014 om 0:49

  @Wim:
  Bedankt voor je reactie. Ik vind het echter vreemd dat de foto’s in iCloud minder ruimte innemen dan dat ze fysiek op m’n iPhone doen. Dit terwijl de foto’s in iCloud de volledige resolutie hebben zoals je aangeeft, en die op m’n iPhone in kleine resolutie/ thumbnail (zoals je ook aangeeft). De instellingen staan goed.

  Via iTunes heb ik nog nooit foto’s gesynchroniseerd overigens.

 • Gordan

  22 oktober 2014 om 13:04

  Ik had zelf de iOS 8 niet geïnstalleerd, wel nu met de iOS 8.1. Vooral de opgevoerde synergie is een pluspunt.

 • Peter

  23 oktober 2014 om 19:06

  Als ik via de facebook app een foto wil plaatsen krijg ik nog steeds filmrol te zien ipv de icloud-bibliotheek. Dus kan ik geen foto’s vinden die op een ander device zijn genomen. Ligt dit aan de facebook app of is hier een oplossing voor?

 • marco frankena

  24 oktober 2014 om 11:35

  hallo,

  na update van IOS 8.02 naar 8.1 kunnen ik en mijn vrouw geen foto’s meer uploaden naar Facebook heeft iemand een idee ohoe dit kan?
  bij 8.02 geen problemen hiermee.
  alvast bedankt,

  gr. marco

 • Paul Paerel

  3 november 2014 om 13:44

  Ik heb 4 apparaten, waarvan 2 van mijn vrouw. Alle apparaten gebruiken dezelfde apple id. Ik heb de Photolibrary op alle apparaten geactiveerd. Nu staan alle foto’s in Icloud. Mijn vrouw is hier echter niet blij mee omdat zij controle wil houden over haar foto’s. Als ik de optie uit wil zetten bij haar, ben ik bang dat alle foto’s in de cloud naar haar toestel worden gecopieerd. en deit zeker niet past. Of weet Icloud welke foto’s bij welk appraat horen en deze keurig terugzet?

 • Marco

  17 november 2014 om 12:19

  Ik heb denk ik ook een probleem opgelopen door synchroniseren wat soms is vastgelopen denk ik. Had een video gemaakt die toch wel groot was geworden (500 MB) en ik denk dat die nu een groot probleem heeft veroorzaakt want ik heb mijn fotobibliotheek opgeruimd waar nu nog maar zo’n 60 foto’s in staan en toch neemt hij bijna 700 MB aan ruimte in op mijn IPad. Die video staat er ook niet meer op maar ik heb een vermoeden dat hij er toch ergens nadat ik hem had weggegooid heeft verstopt. Het prullebak heb ik ook helemaal geleegd. Op de ICloud heb ik ook maar 30 MB aan foto’s. Wie o wie heeft dit wel eens meegemaakt?

 • Evelien

  25 november 2014 om 16:21

  Ik kan helaas geen foto’s meer uploaden naar facebook na m’n upgrade naar 8.1.

 • Uilke de Vries

  5 december 2014 om 16:40

  Let op! iCloud fotobibliotheek kan voor problemen zorgen met het geheugen van de iPhone, in dit geval met een iPhone 5c met 8GB. Waar het idee van inschakelen beperken van schrijfruimte was door comprimeren van foto’s blijkt het downloaden niet te worden beperkt tot het geheugen vol is (overschrijding 1,44 GB!). Gevolg: automatische tijdsinstelling en bluetooth werken niet meer. Na uitschakelen alles weer goed! Wees dus gewaarschuwd…

 • Rob

  2 maart 2015 om 14:46

  ja wacht maar tot het uit de beta is
  Uploaden van foto’s is werkelijk een ramp. Gaat zo langzaam dat je je weer in de tijd van het telefoon modem lijkt te bevinden
  Mijn upload en download snelheid is 80/80 maar daar trekt deze beta zich niets van aan. 20 foto’s met totale omvang van 76 MB duurde 1 uur en 12 minuten.
  Als je een paar duizend foto’s hebt geef je computer dan maar een maandje vrij

 • Edwin

  14 maart 2015 om 23:40

  Ik heb sinds een week een Macbook Pro wel ff wennen, maar perfect speeltje ..
  Zit alleen met een probleem met het uploaden van foto’s naar een album van een Facebook pagina die ik beheer .. Dit werkt niet en ook bij de standaard upload (ernaast) loopt ie vast en gebeurd er niks ..

  Ik heb al bij de instellingen gekeken maar kan niets ontdekken .. enig idee hoe dit valt te verhelpen?

  Alvast bedankt

 • Silvie

  17 april 2015 om 19:44

  Ligt het aan mijn instellingen of kan het gewoon niet……?
  In iPhoto had ik onder 1 map een aantal slimme albums. Deze komen niet in de cloud terecht. Alle mappen en gewone albums staan netjes in de cloud op mijn ipad, maar de slimme albums niet.
  Doe ik iets niet goed? Iemand een idee of ik kan zorgen dat ook mijn slimme albums op mijn ipad zichtbaar zijn (dat zijn nou juist de albums die ik daarop nodig heb…)?

  Alvast erg bedankt.

 • Henk

  9 mei 2015 om 11:19

  hoe kan ik nu foto’s vanuit mijn ipad uploaden naar facebook?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!