28 september 2014

iOS 8iOS 8: De Gezondheid applicatie

gezondheid logo iOS

Wie goed heeft gekeken weet dat iOS 8 een nieuwe applicatie bevat genaamd 'Gezondheid', de naam verklapt al gelijk het doel van de applicatie. Je eigen gezondheid controleren, opvolgen en zelfs delen met je dokters en ziekenhuis.

Samen met de Apple Watch zal de Gezondheid applicatie een aanvulling worden op je sport- en fitnessleven en kunnen applicaties van derde ook gebruikmaken van de Gezondheid applicatie. Denk hierbij aan de verschillende bloeddrukmeters die werken met een iOS, deze kunnen de data van de meting doorsturen naar de Gezondheid applicatie en deze verwerken in een prachtig overzicht.

De Gezondheid applicatie is alleen aanwezig op de iPhone 4s/5/5s/6/plus en de iPod Touch 5e generatie. Dit wil dus zeggen dat alle iPad gebruikers (voorlopig) de applicatie niet kunnen gebruiken. Het gebruik van de applicatie is voorlopig nog gebaseerd op handmatige invoer tot andere applicaties en accessoires (waaronder de Apple Watch) er gebruik van gaan maken.

Wanneer je Gezondheid opstart krijg je als eerste het Dashboard te zien, hier vind je een overzicht van alle gegevens die jij belangrijk vindt. Staat er nog niets? Dan kun je het Dashboard aanvullen door te tappen op 'Gegevens' in de navigatiebalk en kies een gewenste categorie. Tap bijvoorbeeld op 'Slaap' en vervolgens op 'Slaapanalyse'. In deze lijst ie je de mogelijkheid om 'Toon in dashboard' in te schakelen, hierna wordt onmiddellijk dit gezondheidsbord toegevoegd aan het Dashboard.

gezondheid1

Via het Dashboard of het tabblad 'Gegevens' kun je eenvoudig data toevoegen aan de desbetreffende kaart. Tap hiervoor op een gewenste kaart of categorie en open het gezondheidsbord. Via de optie 'Voeg gegevenspunt toe' kun je eenvoudig de juiste gegevens toevoegen en verwerken in de app, ook kun je via deze weergave alles bekijken van die dag, week, maand of het hele jaar.

Zoals al eerder gemeld dien je nu vooral veel handmatig in te vullen, denk hierbij aan je gewicht, lengte, bloedsuikerspiegel, cholesterol, slaap, verbrande calorieën, enzovoorts. Toch zijn er een aantal zaken die al automatisch gaan waaronder 'Stappen'. Omdat de co-processor in de iPhone 5s en hoger nauwkeurig je stappen kan tellen kunnen deze automatisch worden toegevoegd aan de Gezonheid applicatie. Deze kun je activeren via Gezondheid ▸ Gegegevens ▸ conditie ▸ Stappen. Ook kun je hier de Loop- en hardloopafstand toevoegen, deze wordt ook automatisch door de iPhone gegenereerd.

gezondheid2

In de navigatiebalk kun je ook het tabblad 'Bronnen' openen, hier vind je alle applicatie terug die gebruik maken van Gezondheid. Via Medisch ID kun je jouw eigen medisch dossier aanmaken in iOS. Hier kun je aangeven of je bepaalde medische aandoeningen hebt of allergisch bent aan bepaalde medicatie of andere zaken. Verder zit hier ook nog een aantal interessante opties in die je later hier kan terugvinden op appletips.

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Daniël

  28 september 2014 om 10:05

  Welke invloed heeft dit op het batterijverbruik van een 4s?

 • Will

  28 september 2014 om 10:50

  De gezondheidsapp werkt prima samen met de Garmin-app voor de Garmin Vivofit fitnesstracker. Blijkbaar loopt Apple erg achter in dit segment, want komende week komt de Vivosmart uit met nog meer mogelijkheden.
  Ik zal dan ook zeker geen Applewatch kopen.

 • H@rro

  28 september 2014 om 15:22

  Gisteren de app helemaal ingericht, tevens gekoppeld aan de myfitnesspal-app. Synchronisatie werkte, maar zeker niet foutloos. Voor geprogrammeerde maaltijden werden dubbel of driedubbel geïmporteerd. Dat kan een probleem van MFP zijn. Maar…vanochtend heel get dashboard leeg, geen data meer aanwezig in de gezondheidsapp! En wat ik ook doe, ik krijg niets meer op het dashboard. App-kill, iPhone on/off…niets helpt. Ik ben kennelijk niet de enige: http://www.reddit.com/r/apple/comments/2hm8iq/health_app_cleared_itself_today_anyone_else/Zijn er meer met dit probleem? Oplossingen?Apple stelt teleur, het doet me pijn dat te moeten constateren!

 • Mark Buter

  30 september 2014 om 0:15

  Hartstikke leuk hoor zon app. Maar hoe zet ik m uit. Ik zit er echt niet op te wachten dat al mijn stappen geteld worden of dat elke loopafstand wordt geregistreerd.

 • Peter

  13 oktober 2014 om 10:11

  Hallo , zodra ik bij gegevens IK aanklik loopt de app vast mijn medisch ID kon ik wel aanmaken en de bronnen registreert hij ook.Als ik de verschillende gegevens in dashboard inschakel schakelt de app het zelf weer uit ? Heb een iPhone 5S heb deze ook al een keer opnieuw opgestart. Gaarne uw reactie

 • Hans Gommans

  15 oktober 2014 om 8:56

  Heeft iemand hier ervaring met het gebruik van de
  Jawbone up app in combinatie met de gezondheids
  app van Apple. Mijn aantal stappen worden perfect
  doorgegeven door up maar mijn slaapanalyse niet.
  Ondanks dat up deze in de eigen app prima opslaat
  stuurt hij hem niet door naar de gezondheids app..
  Volgens mij heb ik de juiste knopjes aangevinkt.
  Kan iemand mij helpen?

 • Relaxatie

  20 november 2014 om 14:11

  Same here met iPhone 6. Toestel uitzetten aanzetten en hij werkt weer!
  past niet bij Apple, lijkt wel MS Windows :))

 • robinjo

  14 juli 2015 om 12:29

  Ik kan wel zien hoeveel stappen ik doe maar geen afgelegde km’s zoals bij de rest van de familie?
  Toch hebben we allemaal hetzelfde ingevuld.
  iemand enig idee hoe te fixen?

 • Jolanda

  16 juli 2015 om 15:42

  De app is wel te zien op een 5C, maar werkt niet. Hoe kan dat dan?

 • fons

  20 juli 2015 om 10:46

  kan ik de gegevens van de gezondheid app ook zien op mijn mac en ook printen?

 • Wesley Fabry

  20 juli 2015 om 11:40

  @jolanda zit de toestemming goed via Instellingen – Privacy – gezondheid?

  @fons dat is helaas niet mogelijk

 • Danielle

  20 juli 2015 om 17:08

  kan ik mijn stappen uit de gezondheid app van mijn Iphone 5 omzetten naar mijn net geinstalleerde Iphone 6?

 • Wesley Fabry

  20 juli 2015 om 20:39

  @danielle dat is helaas niet mogelijk.

 • Es

  20 juli 2015 om 21:25

  De km die ik heb gelopen kloppen niet. De IPhone geeft ongeveer 5 km aan, terwijl als ik op afstandmeten.nl dezelfde route invoer kom ik op ongeveer 7 km. Mijn lengte is in cm ingevoerd, dus dat klopt. Iemand enig idee waar het probleem zit?

 • John

  22 juli 2015 om 13:49

  Ik wil het traplopen meten, kan dat ook met je Apple Watch of moet ik dan toch mijn iPhone mee sjouwen?

 • John vd D

  10 januari 2016 om 19:17

  Iemand al uitgevonden hoe je de door je iPhone geregistreerde stappen in my Garmin connect kunt registeren?
  Dit voorkomt dat ik de hele dag met mijn sporthorloge rondloop.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!