17 september 2015

iOS 9iOS 9: De nieuwe Notities applicatie in een notendop

iOS notitie ios

Apple heeft in iOS 9 eindelijk de notities applicatie aangepast tot een handige app en gaat de concurrentie aan met onder andere Evernote. De Notities applicatie zit vol met nieuwe functies. Let wel alleen voor iCloud gebruikers, gmail en anders accounts kunnen deze nieuwe opties niet gebruiken!

Zo kun je lijstjes aanmaken, foto’s en video’s toevoegen, aantekeningen maken, de opmaak aanpassen en ga zo maar door. De iOS 9 applicatie werkt nauw samen met OS X El Capitan, hieronder vind je een korte samenvatting over de nieuwe Notities applicatie, later leggen de we de verschillende nieuwe functie uitgebreid uit in nieuwe tips.

Uitgebreide knoppenbalk

Vanuit de vernieuwde knoppenbalk kun je tal van taken en functies activeren. De knoppenbalk vind je onderaan de notitie terug. Zo kun je hier het tekenen starten via de krabbel of een foto/video toevoegen via de camera. Door op de prullenmand te tikken (bovenin voor de iPad) kun je de notitie verwijderen. Wanneer het toetsenbord actief is komen er extra opties tevoorschijn en wordt de knoppenbalk geïntegreerd in het toetsenbord van de iPad, bij de iPhone en iPod Touch komt er boven het toetsenbord een plus-knop tevoorschijn. Door op deze plus-knop te tikken kun je de knoppenbalk activeren, per direct krijg je twee extra opties namelijk de opmaakoptie (Aa) en een vinkje voor checklijsten.

nieuwe knoppenbalk Notities

Tekeningen maken

Vanaf nu kun je ook schetsen en tekeningen maken in Notities, tik hiervoor op de krabbel onderaan de notitie of via het toetsenbord op de iPad (op de iPhone via de plus-knop boven het toetsenbord). Direct wordt het tekenen gestart, kies een tekeninstrument en kleur en ga aan de slag. Door het liniaal te gebruiken kun je rechte lijnen tekenen, trek hiervoor een streep naast het liniaal, met twee vingers kun je het liniaal draaien. Notities corrigeert de lijnen automatisch zodat ze er strak uit komen te zien.

tekenen in notities

Lijsten aanmaken

Het is vrij eenvoudig om checklijsten aan te maken in Notities, open hiervoor een notitie en activeer het toetsenbord door te tikken in de notitie. Kies op de iPad in de bovenste balk boven het toetsenbord voor de cirkel met het vinkje, op de iPhone dien je eerst op de plus-knop boven het toetsenbord te tikken. Vervolgens kun je de lijsten aanmaken, het is ook mogelijk om een bestaande tekst te markeren en op het checklijst-icoon te tikken, Notities zal dan de gemarkeerde tekst omzetten tot een checklijst.

Opmaak aanpassen

Via bovenstaande methode kun je naast checklijsten ook de opmaak veranderen, markeer de tekst (dubbel tikken op een woord en de bolletjes verplaatsen) en tik daarna op de 'Aa'-knop. Kies een gewenste opmaak, hier heb je ook de keuze voor andere lijsten zoals een genummerde of met behulp van een streepje.

notities opmaak

Een foto of video toevoegen

Een andere optie kan zijn om via de camera-knop foto’s of video’s toe te voegen aan je notitie. Tik op de knop en kies of je een foto/video wilt toevoegen vanuit je fotobibliotheek of je hem direct live wilt maken vanuit de notitie applicatie.

Let op! Bij het opstarten van de notitie applicatie zal iOS je vragen of je Notities wilt bijwerken, door dit te doen worden notities alleen gesynchroniseerd met iOS 9 en El Capitan apparaten. Heb je een Mac met Yosemite of een oudere versie, wacht dan tot 30 september, dan komt El Capitan beschikbaar en kun je de nieuwe Notitie app overal gebruiken en synchroniseren. Achteraf de app bijwerken is erg eenvoudig en gewoon mogelijk.Reacties


 • rrichard

  17 september 2015 om 12:11

  De teken optie werkt niet op mijn iPad 3. Daar werd volgens mij niet over gesproken.

 • peter

  17 september 2015 om 15:30

  Melding bij opstarten’Om overal toegang te hebben…..moet u El Capitan installeren op uw iMac….’Nog even wachten dus!

 • Pascal vandermeulen

  17 september 2015 om 18:55

  Werkt ook niet op ipad 4th generation, split scren ook niet, dus begin ik me af te vragen wat de meerwaarde is van ios9

 • Cynthia

  17 september 2015 om 21:59

  Heb de notitie-app laten synchroniseren, maar nu blijft de app draaien/laden op én de iPhone én de iPad.

 • Paukenist&Zn

  17 september 2015 om 22:22

  Jammer dat de taken/checklist niet met herinneringen synchroniseerd. Een echt gemiste kans.

 • patrick

  18 september 2015 om 8:25

  De checklist optie werkt niet op m’n iPhone 6 😥.

 • Wesley Fabry

  18 september 2015 om 9:27

  Patrick, dat moet hij toch doen..

 • locor

  18 september 2015 om 15:29

  Zeer vreemd, maar als ik men notitie app opstart op men iPhone6 geeft hij wel eerst het lijstje wat de notitie app kan, maar wanneer ik een nieuwe notitie begin ziet het er uit net zoals voorheen…geen extra balkje voor te tekenen ofzo…doe ik iets verkeerd?

 • Wesley Fabry

  18 september 2015 om 15:33

  Wanneer je een notitie opmaakt kun je extra opties raadplegen via de plusknop boven het toetsenbord.. Misschien alleen zichtbaar bij het standaard toetsenbord van Apple ?

 • Jakki

  21 september 2015 om 16:07

  De Notitie App op mijn iphone 6 Plus onder iOS 9 verschilt niet van de vorige versies. Geen + knop, geen chequebox voor vinkjes. Helemaal niets.
  Hoe kan dit?

 • Wesley Fabry

  21 september 2015 om 16:21

  Zoals in het artikel staat, De Notities applicatie zit vol met nieuwe functies. Let wel alleen voor iCloud gebruikers, gmail en anders accounts kunnen deze nieuwe opties niet gebruiken!

 • Reinier

  21 september 2015 om 16:41

  Synchroniseren met een iPhone 4 werkt dus ook niet meer!?

 • Jan

  22 september 2015 om 22:45

  hoezo iCloud, Notities staat toch los van het e-mailprogramma dat je gebruikt?

 • Patrick W

  2 oktober 2015 om 14:51

  Op mijn iPad 3 kan ik geen tekeningen maken :(

 • frits

  12 oktober 2015 om 10:17

  op mijn i-phone 5-s wekt de app notitie niet. Kan niet tekenen en ik zie verder ook geen nieuwe knoppenbalk. Hoe werkt dat nu??

 • Kevin

  15 oktober 2015 om 7:04

  Als je in iOS 9 de nieuwe notitie app (tekenfunctie) niet kan gebruiken heb ik miss de oplossing. Je kan de tekenfunctie niet gebruiken met iCloud, gmail of andere accounts.

  Als je de notitie app opent in ios9 dan zie je linksboven een terug knop. Klik hier op en kies de functie: op mij iPhone/iPad. Nu zul je zien dat het plusje wel verschijnt en je de rekenmodus kan oproepen.

  Hopelijk werkt t nu bij iedereen.
  Have a nice day…

 • Wesley Fabry

  15 oktober 2015 om 7:13

  De Notities applicatie zit vol met nieuwe functies. Let wel alleen voor iCloud gebruikers, gmail en anders accounts kunnen deze nieuwe opties niet gebruiken!

 • Riet

  22 oktober 2015 om 15:00

  Als ik de app open dan gaat hij wel laden maar dan sluit de app meteen en is hij weg??? Hoe kunnen we dit probleem oplossen opnieuw opstarten werkt niet.

 • Riet

  22 oktober 2015 om 15:01

  Het gaat bij riet over de notitie app

 • Danny

  30 oktober 2015 om 14:25

  Ik heb een iPhone, iMac en iPad. Sinds de nieuwe updates werkt het synchroniseren van de notities prima op me iPhone en iPad. Maar op mijn iMac synchroniseert hij niet. Account is van iCloud en de vinkjes staan van synchroniseren zijn aangevinkt op alle apparaten..

 • Aschwin

  3 maart 2016 om 20:16

  @Kevin, bedankt, kwam er niet uit.
  Heb wat je zei gedaan en de notities die ‘op mijn iPhone’ stonden moeten bijwerken en nu heb ik toegang tot de nieuwe opties. Snap niet goed wat er bedoeld wordt met een gmail account want die heb ik en ik gebruik iCloud er ook bij. In ieder geval ik kan er gebruik van maken!

 • Ingrid

  13 oktober 2016 om 21:39

  Heb iOS 10.0.2
  Als ik notie open gaat het helemaal vanzelf weer uit!!!
  Kan er dus bij wijze niet meer opkomen
  Heb het op mijn mobiel iPhone 6

 • Andre Pols

  13 november 2016 om 3:44

  Indien ik een tekst in een notitie opmaak, verdwijnt de laatste tekst mèt cursor achter het toetsenbord zodat ik niet meer kan zien wat ik intyp.

 • Rita Toering

  15 december 2016 om 17:42

  Ik kan op mijn nieuwe Ipad Pro met de pencil geen tekeningen maken in “notities”, ik hb hierboven er al veel over gelezen. Ik heb geen + boven toetsenbord, ik heb geen terugknop, en zie ook geen bewerkingssymbolen onderin. Jullie advies “let wel, alleen voor iCloud gebruikers” snap ik niet.

 • Wesley Fabry

  16 december 2016 om 8:17

  @rita De notities applicatie geeft ondersteuning voor meerdere accounts. Zo kun je ook de gmail-notities gebruiken in de app. Echter dan heb je geen toegang tot bijvoorbeeld tekenen of opmaak. Dit is alleen in combinatie met ‘iCloud’. Navigeer naar Instellingen ▸ iCloud en schakel de optie ‘Notities’ in. Ga daarna naar notities en tik on de kolom op ‘Alle iCloud’ of een map onder de categorie ‘icloud’. Wanneer je nu een notitie aanmaakt zal je merken dat alle bewerkingsopties beschikbaar zijn.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!