5 april 2013

iOS: ‘Bokeh’-foto’s maken met je iDevice

iphone-camera-icon-1Bokeh is een fotografisch effect die vele misschien niet bij naam kennen, maar zeker wel van de uitvoering. Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt.

Hierdoor krijg je mooie, maar vooral origine 'wazige' foto's. Deze zijn vooral mooi wanneer je gebruik maakt van licht, denk maar aan een stad, kerstverlichting, enzovoorts. Uiteraard kun je dit ook in het daglicht doen met bomen, bloemen, enzovoorts. Dit effect kun je eenvoudig toepassen met behulp van je iPhone, iPod Touch of iPad. Je maakt hierbij gebruik van de 'AE/AF-vergrendeling'.

De camera heeft een auto focus (AF) en auto exposure (AE) functie. Wanneer je de camera iets beweegt zal hij zich automatisch focussen en de belichting dusdanig aanpassen dat je geen overbelichte foto’s krijgt. Volg onderstaande stappen om je eigen 'Bokeh-foto' te maken.

Open de Camera applicatie en richt je iDevice naar een licht object en hou je iDevice ongeveer 5 cm verwijderd van dit object. Zorg ervoor dat de focus niet te donker wordt en tap gedurige enige momenten op het scherm tot de AE/AF vergrendeling wordt toegepast.

bokeh

Richt nu je iDevice naar het uiteindelijke object waarvan je de bokeh-foto wilt maken. Tap op de camera-knop om de foto te nemen. Je zal merken dat de foto extreem wazig is, wat uiteindelijk de bedoeling is. Tevens kun je ook de HDR-functie activeren via de knop 'Opties' voor een ander resultaat. Meer voorbeelden van zulke foto's kun je hier terugvinden.

Meer tips over Camera kun je hier terugvinden.Reacties


  • Laurens

    5 april 2013 om 20:20

    Bedankt voor deze leuke tip!

Een reactie toevoegen: