31 mei 2013

iOS Safari: Een webpagina als PDF bestand bewaren

safari iosEen optie die vele missen in Safari voor iOS is de mogelijkheid om een webpagina te bewaren in PDF-vorm. In OS X kun je eenvoudig een webpagina bewaren in PDF-vorm door de optie 'bewaar als PDF' uit te voeren. Voor iOS zijn er uiteraard verschillende soorten applicaties in de App Store beschikbaar die deze optie mogelijk maken, echter kun je ook met een handig javascript webpagina's bewaren als PDF vanuit Safari.

Open Safari op je iDevice en maak een nieuwe bladwijzers aan, daarbij maakt het niet welke webpagina je gebruikt. Geef de de bladwijzer de naam ‘Bewaar als PDF’. Je maakt een bladwijzer aan via het deel-symbool (te herkennen aan de pijl) onderaan in de navigatiebalk, selecteer de optie ‘Voeg bladwijzer toe’. Plaats de bladwijzer in het menu 'bladwijzers'.

Nadat je bovenstaande procedure hebt uitgevoerd dien je de bladwijzer te voorzien van het javascript. Tap op het bladwijzer-symbool (boekje) in de safaribalk en tap vervolgens op de optie ‘Wijzig’. Selecteer de bladwijzer ‘Bewaar als PDF’ en vervang de url met de onderstaande code:

javascript:pdf_url=location.href;location.href='http://pdfmyurl.com?url='+escape(pdf_url)

pdfios

Bevestig door op ‘Gereed’ te tappen. Wanneer je nu een bepaalde webpagina hebt geopend in Safari en je wilt deze bewaren als PDF in bijvoorbeeld iBooks volstaat het om te tappen op het bladwijzer-symbool en vervolgens de bladwijzer ‘Bewaar als PDF’ te selecteren. Automatisch zal er een PDF bestand van de webpagina worden gemaakt.

Naargelang de grootte van de webpagina kan dit enkele seconden tot minuten duren voor het PDF bestand klaar is. Vervolgens kun je het bestand bewaren in iBooks of een andere app die PDF bestanden kan lezen.

Meer tips over Safari kun je hier terugvinden.Reacties


 • Raymond

  31 mei 2013 om 11:40

  Ik heb net geprobeerd om in OS X een Safari pagina op te slaan als PDF maar de bewaar als PDF functie heb ik niet, ik heb alleen bewaar als webarchief of bron versie van deze pagina

 • michel van bilsen

  31 mei 2013 om 14:48

  Handige tip!

 • Richard

  31 mei 2013 om 16:59

  Raymond, het is een optie in het printmenu.
  Linksonder zie je de optie.

  Handige tip, de pdf wordt wel ruw gescheiden per pagina.
  Maar zeker handige tip! Bedankt!

 • macboekje

  31 mei 2013 om 20:52

  Inderdaad een handige tip. Bedankt!

 • richard

  5 januari 2014 om 16:11

  Hoi,

  Ik heb bovengenoemde instructies uitgevoerd, en ik ben zo wijs dat al mijn bookmarks via de iCloud op al mijn idivices (incl. Macbook) worden gesynct.

  Het “bewaar als PDF” knopje werkt op mijn Macbook prima, daar worden de pdf’s netjes in de downloads opgeslagen (en geopend met Adobe Reader).
  Maar dit knopje werkt niet op mijn iPhone en of iPad… daar krijg ik een pdf met lege inhoud… Ik heb in de Safari settings de javascripts ingeschakeld, maar
  zonder resultaat. Ik heb iOS7 op mijn idivices draaien.

  Herkent iemand dit probleem, en zo ja, zijn er oplossingen, of doe ik iets verkeerd?

 • IOSme

  26 oktober 2016 om 11:39

  Geweldige tip!
  Werkt nog prima met ios10.02 Ik hou niet van onnodige apps, dit werkt uitstekend.

  Ook geprobeerd de geopende pdf direct door te sturen via mail, dat werkt ook top.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!