8 oktober 2015

iOS 9iPhone 6s: Breng foto’s tot leven met Live Photos

live photos icon

Wie de iPhone 6s (plus) in handen heeft is naast 3D Touch benieuwd naar de camera, deze heeft nu 12 megapixels en een geavanceerde pixel­technologie die je foto’s haarscherp en levendig maakt. Deze laatste kun je wel erg letterlijk nemen want de iPhone 6s kan Live Photos maken.

Live Photos lijkt misschien maar een 'gifje', maar dat is het absoluut niet! Live Photos is een technologie waarbij de iPhone automatisch enkele seconden voor en na het nemen van de foto 'filmt', dit zet hij dan om tot een prachtige Live Photo zonder kwaliteitsverlies.

Bij een Live Photo heb je altijd een foto in hoge kwaliteit die te vergelijken is met 'normale' foto, wanneer je stevige op het scherm drukt zal de foto tot leven komen. Bovendien speelt de foto dan geluid en beeld af, het is een mini video, maak je een foto van de zee dan zie en hoor je de branding in de Live Photo. Om een Live Photo te maken ga je als volgt te werk:

• Open de Camera applicatie
• Navigeer naar de optie 'Foto'
• Kies de voor- of achter camera
• Tik bovenin het venster op de cirkels
• Als deze geel gekleurd is kun je Live Photos maken

Live Photos maken

Zet eventueel de flits en/of HDR-fucntie aan. Je houdt nu de iPhone zo stil mogelijk, tik op het scherm op het onderwerp waarop je de focus op wilt leggen, tik nu op de camera knop om de foto te maken. Bovenin het scherm komt 'LIVE’ tevoorschijn, blijf je iPhone zo stil mogelijk vast houden zolang 'LIVE' blijft staan op je scherm. Als deze verdwijnt heb je de Live Photo gemaakt en kun je hem bekijken in de Foto’s applicatie.

Live Photos bekijken en delen

Live Photos kun je bekijken in de Foto’s applicatie, helaas is er niet zoals bij een HDR-foto een icoontje dat aangeeft dat het om een Live Photo gaat. Je moet dus onthouden welke foto’s Live zijn. Door stevig te drukken op het scherm kun je de Live Photo afspelen. In onderstaande video zie je enkele voorbeelden.

Je kunt de Live Photos ook bekijken op al je andere Apple apparaten, mits deze draaien op iOS 9, OS X El Capitan of watchOS 2. Op de Apple Watch en overige iOS apparaten kun je deze foto’s bekijken door ze volledig te openen, leg één vinger op het scherm, de Live Photo wordt actief, zodra je los laat stopt de beweging. Op een Mac kun je ze bekijken in de Foto’s voor OS X app, de beweging wordt actief zodra je in het overzicht de foto selecteert of door hem te open en onderaan te klikken op 'LIVE'. Later bespreken we deze opties uitgebreid in een apart artikel.

Live Photos bekijken Mac

Live Photos kun je eenvoudig delen met je vrienden, dit kan op alle verschillende wegen zoals Berichten, e-mail, AirDrop, etc. Op de hierboven beschreven manier kunnen je vrienden de Live Photo bekijken. Verstuur je hem via Bericht dan kan de ontvanger de Live Photo herkennen door de cirkels op de foto, de foto moet volledig worden geopend om de beweging te kunnen starten via de eerder genoemde methode.

Live Photos instellen als achtergrond

De iPhone 6s heeft de mogelijkheid om je toegangsscherm extra leven in te blazen, je kunt namelijk een Live Photo instellen als toegangsscherm. Navigeer naar de Live Photo in Foto’s en tik op de deel-knop (vierkant met de pijl omhoog), kies hier voor 'Gebruik als achtergrond'.

Live Photos achtergrond iPhone

Maak de foto passend, markeer de optie 'Live Photo' en tik daarna op 'Stel in'. Kies nu voor de optie 'Toegangsscherm', uiteraard kun je hem ook instellen als beginscherm of beide, echter kan de beweging alleen worden geactiveerd op het toegangsscherm. Dit doe je door stevig te drukken op het toegangsscherm, net zoals bij een gewone Live Photo.

Vanaf iOS 10 kun je Live Photos ook bewerken, knippen en aanpassen. Klik hier voor meer informatie.Reacties


 • Waldher

  29 december 2015 om 20:35

  Een leuke gimmick die evenwel een stille dood zal sterven omdat je dit niet kan delen met de meerderheid van je vrienden die niet over een iphone beschikken.

 • Funcky

  29 oktober 2016 om 23:35

  De meerderheid van mijn vrienden heeft een iPhone… dus knappe optie.
  :-)

 • Shirley

  6 november 2016 om 23:00

  Leuke extra optie, maar als je nou nog een foto uit de “Live Photo” zou kunnen selecteren dan zou het helemaal top zijn

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!