18 december 2009

iTunes 9.x: Thuisdeling (homesharing)

iTunesAls je de functie voor delen inschakelt in de iTunes-voorkeuren, kunnen alle netwerkgebruikers via het lokale netwerk mediabestanden uit jouw bibliotheek afspelen.

Je bepaalt daarbij zelf of ze alles mogen afspelen, of alleen bepaalde afspeellijsten. En wil je niet iedereen klakkeloos toegang geven tot je bestanden, dan kun je er een wachtwoord aan koppelen.

Sinds versie 9.x is iTunes voorzien van de mogelijkheid "Homesharing/Thuisdeling". Met Thuisdeling kun je muziek, programma's en ander materiaal dat je hebt aangekocht in de iTunes store delen met maximaal vijf gemachtigde computers in je huis.

Om je Thuisdeling-netwerk in te stellen, hoef je je alleen bij je iTunes-account aan te melden op elke computer die je wilt toevoegen.

Vervolgens kun je in alle iTunes-bibliotheken in het netwerk bladeren en je favorieten importeren naar een andere Mac. Je kunt zelfs nieuwe aankopen die op één van de andere computers zijn gedaan bovendien automatisch in je eigen bibliotheek importeren.

iTunes-thuisdeling-login

Thuisdeling activeer je in de iTunes menubalk via de optie Geavanceerd ▸ Schakel thuisdeling in. Bevestig het inschakelen van thuisdeling met je iTunes account.

Gebruik dit account ook op de overige Macs in je lokale netwerk waarop je thuisdeling wilt activeren. Wanneer de thuisdeling is geactiveerd verschijnen de gedeelde Macs in de linker iTunes apparaten kolom.

itunes-homesharing

Het grote voordeel van thuisdeling ten opzichte van de reguliere deling optie in iTunes is dat je nu bestanden kan kopiëren naar een andere Mac in plaats van alleen maar afspelen.

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • joeltje

  18 december 2009 om 9:12

  Het rare is, dat ik die optie van importeren niet te zien krijg….

  Moet ik dat aanzetten of zo?

 • ironmanixs

  18 december 2009 om 9:44

  Gewoon slepen van de remote playlist naar je lokale playlist.

 • joeltje

  18 december 2009 om 11:03

  dat gaat niet?

 • Patrick van Drunen

  21 december 2009 om 11:59

  Ik zou graag al mijn muziek op een externe schijf plaatsen en de doel map dan voor meerdere macs willen aanspreken. Zodat ik op elke mac altijd een actuele bibliotheek heb staan. Het vervelende aan thuis deling is namelijk dat wanneer je de info van een album aanpast je dit ook weer op andere macs moet doen. En ik geloof dat thuis deling geïmporteerde cd weer niet over zet. Weet iemand misschien hoe je dit goed opzet?

 • Gijski

  21 december 2009 om 23:04

  Lukt het iemand om bij home sharing door de albums te bladeren zodat je ook de covers ziet? Ik zie alleen een lijst namelijk en kan dit niet wijzigen :-(

 • Patrick van Drunen

  22 december 2009 om 12:05

  Nee dat kan dus niet. Ook om deze reden zou ik het willen doen zoals ik eerder beschreef.

 • Calx

  24 december 2009 om 13:54

  Is het ook mogelijk om te delen met een PC (Vista)?
  Kan thuisdeling wel instellen, maar zie geen computers die gedeeld worden. Ook op mijn iMac zie ik geen computers die zijn aangemeld voor deling….
  Wie weet hier meer van?

 • Heveaan

  28 december 2009 om 16:42

  Let op dat je beide pc’s op hetzelfde netwerk hebt staan. Dan bij beiden de thuisdeling aanzetten. Eventueel even beiden opnieuw opstarten. Dan moeten ze beiden te zien zijn.

 • Maarten

  5 januari 2010 om 17:10

  Weet iemand of het mogelijk is de gedeelde muziekbibliotheek te kopieren naar je eigen muziekbibliotheek?

 • Guido

  30 januari 2010 om 14:43

  Maarten dat is mogelijk, alleen dat zou je even moeten op zoeken op de apple website daar heb ik het ook gevonden namelijk groet

 • Ben

  3 januari 2011 om 9:51

  Kan iemand mij vertellen dat als ik remote gebruik op mijn ipad dat ik iedere 20 minuten mn bibliotheek kwijt ben. Las ik dan thuis deling uitzet en weer aan zet, doet hij het weer. Staat er iets niet goed?

 • Wilma

  9 januari 2011 om 13:40

  Richard, kunnen wij dan op deze manier ook apps delen op onze Iphones, Ipad e.d.?

 • Arniek

  2 februari 2011 om 11:23

  Even een vraagje, ik heb inmiddels 5 computers gemachtigd.
  We hebben thuis maar drie computers, alleen is er al 4x een computer gecrashed sinds ik mijn iPod heb. Nu wil ik graag alle machtigingen “terugtrekken” maar dat gaat niet.
  Nou ja, ik weet in ieder geval niet hoe dat moet.
  Kan iemand mij hierbij helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Arniek

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!