3 oktober 2015

El CapitanKleine wijzigingen in OS X El Capitan (#1)

Logo van OS X El Capitan tips

iCloud Drive

iCloud Drive zorgt ervoor dat je altijd je documenten bij de hand hebt, de bestanden worden online in je iCloud Drive opgeslagen. In OS X Yosemite was iCloud Drive al zichtbaar in Finder, in OS X 10.11 El Capitan is dat uiteraard ook het geval, met één kleine nieuwe zichtbare optie.

Wanneer je nu een bestand kopieert of aanpast in iCloud Drive wordt het verloop kenbaar gemaakt met een kleine cirkel naast 'iCloud Drive'. De cirkel vult zichzelf tijdens het verloop, zodat je weet wanneer iCloud Drive klaar is.

Lees ook: Wat is iCloud Drive en wat kun je ermee?

verloop icloud drive

San Francisco

Het is je vast meteen opgevallen, of toch niet? Het lettertype in OS X 10.11 El Capitan ziet er totaal anders uit dan in voorgaande versies van OS X. Wie een Apple Watch heeft kent het lettertype, deze wordt hier namelijk ook gebruikt. Het lettertype San Francisco is iets beter te lezen op de retina schermen en wordt bovendien ook gebruikt in iOS 9.

Knoppenbalk in Safari

Safari kun je ook in schermvullende weergave gebruiken, dat is niets nieuws, maar nu is altijd de knoppenbalk zichtbaar. Naast de knoppenbalk zie je ook altijd de adresbalk, in voorgaande versies werd deze automatisch verborgen. Wil je toch liever de knoppenbalk verbergen? Dat kan via Safari ▸ Menubalk ▸ Weergave ▸ schakel hier 'Toon knoppenbalk altijd in schermvullende weergave' uit.

Lees ook: Websites vastzetten met Pinned Sites in OS X El Capitan

knoppenbalk schermvullend safari

Nieuwe strandbal en installatiescherm

We zien hem eigenlijk liever niet, de beroemde strandbal, de draaiende gekleurde schijf die aangeeft dat je Mac druk bezig is. Eigenlijk kun je dan bijna je Mac niet gebruiken, maar de strandbal is gewijzigd. Deze heeft een strakkere look gekregen. Klik hier om de strandbal te bekijken. Ook heb je vast gezien dat het installatiescherm veranderd is, een zwart scherm met een witte balk en Apple Logo.Reacties


 • Jan Driebeen

  3 oktober 2015 om 17:42

  Ook schijfcontrole ziet er anders uit.

 • rhellema

  4 oktober 2015 om 16:07

  Bestanden slepen met de trackpad is bij mij verdwenen uit de instellingen, hebben meer mensen dit probleem?

 • Wesley Fabry

  4 oktober 2015 om 17:11

  Rhellma, dat klopt, morgen leggen we dit haarfijn uit op appletips. De optie is verplaatst naar toegankelijkheid bij trackpad..

 • Ron

  4 oktober 2015 om 19:53

  En wat als de data in iCloud meer is dan de ruimte op mijn Mac? Is dan mijn Mac overvol of wordt de data niet meer gesynchroniseerd?

 • René

  4 oktober 2015 om 19:58

  Is schijfcontrole niet meer te gebruiken? Bij problemen wilde ik hem nog wel eens gebruiken met de herstel optie, werkte goed

 • Ger

  10 oktober 2015 om 9:42

  Na het downloaded van El Capitano kunnen vele mensen geen mail meer verzenden (wel ontvangen), waarom hoor ik niets over een oplossing van het probleem van Apple ???!

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2015 om 9:44

  @ger heb je jouw account in mail al eens verwijderd en opnieuw toegevoegd?

 • Ger

  10 oktober 2015 om 12:03

  Helaas , verwijderd, opnieuw opgestart! opnieuw account aangemaakt, maar wederom uitgaande mail; upcmail offline.

 • Albert de Vos

  11 oktober 2015 om 11:36

  @Ger, ik heb het zelfde probleem. Trouwens een heleboel mensen hebben dat. Alleen Apple reageert niet en account verwijderen en weer aanmaken is wel een erge brute oplossing.

 • Ger

  11 oktober 2015 om 13:19

  inderdaad heel veel mensen kampen met dit probleem( zie de forums op internet), heb mijn beide accounts nu verwijdert, kan nu zelfs de accounts niet meer invoegen,(terug zetten) Het probleem zit hem in het feit dat hij de wachtwoorden niet kan verifiëren omdat smtp niet meer werkt na de update met El Capitan! Het gekke is dat mijn Macbook air totaal geen problemen heeft met de update!!!
  Wie heeft de oplossing??

 • Albert de Vos

  11 oktober 2015 om 13:52

  Ben blij dat ik nog een Ipad en Iphone heb! Daar heb ik minder problemen…

 • Ger

  11 oktober 2015 om 17:15

  Ja hoor, dag verder maar het werkt weer, de oplossing zit hem in het Ziggo/ UPC verhaal! account verwijderen en de site van Ziggo raadplegen die in de aansluit handleiding voorstelt de SMTP.ziggo te gebruiken ilv SMTP.UPC!!!

 • Renee

  20 november 2015 om 10:41

  Map Finder; Bibliotheek en favorieten zijn verdwenen na upgrade
  El Capitan.
  Imac midden 2007
  Hoe kan ik dit herstellen?

 • Michelle

  3 april 2016 om 22:22

  Ik mis sinds de update naar El Capitan de map Favorieten als ik in Word in het ‘ Opslaan als’ venster zit. Iemand een idee of dit aangepast kan worden?

  Ik las dat je voorheen de instellingen in Finder aan kon passen en dat Word dit overnam. Dat lijkt nu niet meer het geval, aangezien ik in Finder wel gewoon m’n Favorieten zie in de navigatiekolom. Als iemand tips heeft hoor ik het graag! Het werkt niet prettig zonder Favorieten…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!