30 oktober 2014

YosemiteKleine wijzigingen in OS X Yosemite (deel 3)

OS X Yosemite logo

Kaarten

De 3D-functie voor de kaarten in de gelijknamige applicatie is niet echt nieuw te noemen. Maar er komen nog steeds nieuwe locaties bij. Nieuw in de Kaarten applicatie in OS X Yosemite is de mogelijkheid om een tour te nemen door de stad via een Fly-over functie.

Wil je graag deze steden bekijken, maar niet elke stad afgaan om te zien of de tour-functie aanwezig is dan kun je de Kaarten app openen. Zoom vervolgens uit en tijdens het uitzoomen zal je merken dat hier en daar 3D-iconen tevoorschijn komen. Dit geeft aan dat de desbetreffende stad de 3D-tour functie ondersteunt. Klik op het 3D-icoon en daarna op 'Tour' om de stad in dit perspectief te bekijken.

3dtour-maps

iCloud

Geschiedenis op een apparaat is handig om snel oude gegevens of zoekopdrachten te benaderen. Nu iOS en OS X nog beter met elkaar samenwerken heeft Apple iCloud zo afgestemd dat deze ook de geschiedenis van je Telefoon applicatie (recent) en Safari synchroniseert. Bezoek je via je iPhone een webpagina, dan vind je deze ook terug in de geschiedenis van je Mac en visa versa.

Finder

Een voorvertoning van een bestand bekijken kan op verschillende manieren. Via de Symbolen-weergave krijg je onmiddellijk een voorvertoning van alle documenten en bestanden in Finder. De kolomweergave ondersteunt ook een voorvertoning wanneer je een bepaald document, bestand of app hebt geselecteerd. Nieuw in OS X Yosemite is de voorvertoning van bestanden in alle weergaven. Deze kun je activeren via Finder ▸ Menubalk ▸ Weergave ▸ Toon voorvertoning. Nu krijg je altijd een voorvertoning van de geselecteerde content in het Finder venster. Via deze weg kun je hem uiteraard ook deactiveren.

voorvertoning in finder

Agenda

Uiteraard heeft Agenda ook een nieuwe interface gekregen en is deze beter dan ooit. Dankzij het strakke overzicht kun je snel en eenvoudig je afspraken bekijken, beheren en aanmaken. Nieuwe is het eindeloos scrollen in de Agenda applicatie. Voorheen moest je steeds op knopjes drukken, nu kun je met behulp van twee vingers omhoog, omlaag, links of rechts vegen op een trackpad om het overzicht aanpassen. Zo kun je snel naar een nieuwe week of maand zonder enige moeite.

Haal meer uit OS X Yosemite met de 'Kleine wijzigingen'.
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige OS X Yosemite tips voor de Mac worden besproken. De verschillende delen, kun je hier teruglezen.Reacties


  • Marc leemans

    6 november 2014 om 9:19

    De geschiedenis van je iPhone/iPad op de Mac (via iCloud(: kan je dat ook uit-schakelen?
    met dank.
    mL.

Een reactie toevoegen: