10 maart 2012

Kleur toevoegen aan OS X Terminal

In OS X Terminal is het mogelijk om een ANSI kleurenweergave te activeren, door deze optie activeren is het in Terminal eenvoudig te herkennen of je te maken hebt met bestand, map, symbolic link of dergelijke.

Je activeert de kleurenweergave in de instellingen van OS X Terminal ▸ Voorkeuren ▸ Instellingen ▸ Tekst ▸ optie: Toon ANSI kleuren. Ga hierna terug naar OS X Terminal en voor het ls commando uit, je zult zien dat direct de kleurenweergave is geactiveerd.

Met behulp van het ANSI kleuren paneel kun je eventueel de gebruikte kleuren handmatig aanpassen. Het aanpassen van de kleuren kan handig zijn wanneer je gebruik maakt van een lichte of donkere achtergrond afhankelijk van de keuze kunnen bepaalde kleuren moeilijker zichtbaar zijn.

Het is ook mogelijk om met behulp het bash_profile de kleuren aan te passen. Open het bash_profile met behulp van de nano editor:

nano .bash_profile

Voeg aan het bestaand één van de onderstaande keurenschema's toe.

Lichte Terminal achtergrond

export CLICOLOR=1
export LSCOLORS=ExFxBxDxCxegedabagacad

Donkere Terminal achtergrond

export CLICOLOR=1
export LSCOLORS=GxFxCxDxBxegedabagaced

Bewaar de wijziging en gebruik de toetscombinatie ctrl + O om de wijzging te bewaren en ctrl + X om de nano editor te verlaten. Herstart hierna OS X Terminal om de wijzigingen te activeren.Reacties


Een reactie toevoegen: