22 januari 2011

Mac Mini Media Center (deel 1): DVD’s rippen

6 min leestijd

Een DVD kast met meer dan duizend tv-series en films, dat ziet er heel indrukwekkend uit maar is een drama als je een bepaalde DVD zoekt. Waarom nog op zoek gaan naar een fysieke DVD als je deze ook virtueel kunt opslaan op een harddisk. De oplossing: een mediacenter als verzamelplaats voor al je digitale (of gedigitaliseerde) media zoals muziek, foto’s en films.

Als media center is een Mac mini perfect, deze kan je door middel van een HDMI- en een audiokabel aansluiten op bijna iedere flatscreen televisie. De Mac mini heeft helaas maar een beperkte interne harde schijf, om die reden heb ik er negen externe harde schijven op aangesloten met elk een capaciteit van 1 TB. Voorlopig is dit genoeg om al mijn films en tv-series digitaal op te bewaren. In verschillende blog-delen zal ik uitleggen hoe ik mijn mediacenter heb ingericht en welke programma’s ik daar voor gebruik. Dit is deel één waarin ik zal uitleggen hoe ik mijn films en tv-series van hun fysieke medium afhaal en digitaliseer.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de meeste commerciële DVD’s beveiligd zijn tegen kopiëren. Dat wil zeggen dat de bestanden die op dvd’s staan niet zomaar te kopiëren zijn naar je computer. Er zijn speciale programma’s nodig die deze beveiliging kunnen verwijderen zodat je de inhoud van commerciële DVD’s toch naar je Mac kunt kopiëren. Dit is niet illegaal wanner je de kopieën van de gekochte dvd’s uitsluitend in huiselijke kring gebruikt.

Je moet allereerst voor jezelf uitmaken of je de films in de volledige kwaliteit wilt opslaan op je Mac. Indien je dit zou willen, moet je weten dat één geripte dvd een grootte van 4 tot 8GB aan ruimte inneemt op je harde schijf. Als je, bijvoorbeeld, slechts een derde tot een vijfde van deze capaciteit per film wilt spenderen, kan je ze niet lossless opslaan. Hiervoor zal je dus moeten gaan comprimeren. Er zal dan sowieso kwaliteitsverlies optreden. Maar met de juiste afstellingen is dat bijna niet merkbaar. Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om mijn dvd’s lossless, en dus in de hoogste kwaliteit, te rippen en op te slaan.

• Commerciële DVD's rippen onder Mac OS X

De programma’s die ik hiervoor gebruik zijn Mac The Ripper (gratis), RipIt ($ 24,95) en Handbrake (gratis). Tevens moet VLC (gratis) geïnstalleerd zijn. Handbrake gebruikt dat programma namelijk om de beveiliging van de dvd’s te omzeilen. Het is daarbij voldoende dat je VLC één keer hebt opgestart. Let wel op dat je dezelfde bit-versie (32 of 64) van beide programma’s installeert.

Daarnaast heb ik ook nog Toast 10 (€ 99,99) geïnstalleerd, maar deze kan niet rechtstreeks met beveiligde dvd’s om dus is hier minder van belang. Indien je Mac The Ripper en Handbrake op je Mac hebt staan kan je in principe alles 'gratis' rippen, en indien gewenst ook comprimeren (shrinken).

Mac The Ripper (lossless rippen)

Nadat je een dvd in je Mac hebt gestoken en Mac The Ripper hebt opgestart, zal deze de dvd onmiddellijk herkennen. Indien deze beveiligd is, zal het programma daar een waarschuwing van geven en zal het groene bolletje rood worden. Als de DVD RCE protected is, moet je de juiste RCE Region code kiezen. Deze is ‘2’ in ons geval. Je kan het beste kiezen voor de optie ‘Full Disc Extraction’. Dit zorgt er voor dat de gehele DVD wordt geript, inclusief menu’s en alle extra’s. Wil je dit niet, dan kun je onder ‘Mode’ een andere optie kiezen.

Vanaf het moment dat je op de ‘GO!’ knop klikt, zal het programma beginnen met rippen. Indien je nog niet hebt aangegeven naar waar Mac The Ripper de dvd-kopie moet wegschrijven, zal hij een ‘Destination Folder’ vragen.

Als het programma klaar is, zal je op de zelf aangegeven plaats een VIDEO_TS (en AUDIO_TS) map vinden, deze kan je met de OS X DVD-speler (die standaard op iedere Mac aanwezig is) of VLC afspelen.

RipIt (lossless rippen)

Als het programma is opgestart en er een DVD aanwezig is zal het programma deze onmiddellijk herkennen. Je kan dan met één klik op de knop het ripproces starten. Wanneer het programma klaar is met rippen, dan bevindt zich standaard in de thuismap ▸ Films een bestand met de extensie '.dvdmedia'. Deze bevat de volledige film en en kan je bekijken met de DVD-speler applicatie door er op te dubbelklikken. Indien je de VIDEO_TS folder uit een .dvdmedia bestand wilt halen, dan kun je dit doen door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en te kiezen voor de optie: ‘Toon pakketinhoud’.

RipIt (shrinken)

RipIt kan sinds kort, naast het rippen van DVD's deze ook gelijk verkleinen (shrinken). Zo kan je kiezen om de film geschikt te maken voor een iPad, iPhone of PS3. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om RipIt je film te laten opslaan in hooogste kwaliteit .mp4 of .m4v. Hierbij is het handig om te weten dat deze laatste een vriendelijker formaat is en zonder problemen te gebruiken is in iTunes.

Maar voor het encoderen en shrinken wat RipIt doet, zou ik Handbrake aanraden. Daar heb je namelijk véél meer instelmogelijkheden om je uiteindelijke resultaat te fine-tunen.

Handbrake (rippen en shrinken)

Zoals reeds gezegd kan je met Handbrake geen lossless rip maken van je dvd. Wat het programma wél doet is (net zoals RipIt dat ook kan) een beveiligde DVD omzetten naar een enkel bestand in een zogenaamde container (bijvoorbeeld .m4v of .mp4). Om te beginnen zijn er twee mogelijkheden: of je laat Handbrake rechtstreeks zijn werk doen vanaf een DVD die je in de Mac plaatst (hiervoor moet je ook VLC geïnstalleerd hebben), of je geeft een VIDEO_TS folder aan die je reeds op je harde schijf aanwezig is.

Nadat je het bronbestand hebt gekozen, moet je nog de juiste ‘title’ kiezen. Bij een film is dat altijd het langst durende blok, bij een tv-serie moet je de blokken kiezen die +/- 40 minuten duren.

Als je wordt overvallen door alle knopjes en benamingen die het programma je biedt, kan je rechts in het venster een zogenaamde ‘preset’ kiezen. Dit zijn voorinstellingen die je kan gebruiken naargelang het doel dat je hebt om het gecodeerde videobestand voor te gaan gebruiken.

Indien je het videobestand wilt prepareren om af te spelen op bijvoorbeeld een iPod of een Apple TV, kies je voor die bijbehorende preset. Wil je echter het videobestand op je computer houden, dan raad ik de ‘High Profile’ preset aan. Vervolgens is het belangrijk dat je niet vergeet de juiste ondertitels te selecteren.

Kies de gewenste locatie waar Handbrake het gecodeerde bestand naartoe moet schrijven en druk op start. Als de voortgangsbalk ten einde is zal het programma een melding geven dat je videobestand klaar is.

TIP! Indien je het geconverteerde bestand wilt gebruiken in iTunes of met een iOS-device, dan kan je best de optie ‘Use iPod/iTunes friendly (.m4v) file extension for MP4’ aanvinken in de voorkeuren van het programma.

Dit was het voor deel 1 in het tweede deel zal ik het inrichten van mijn mediacenter bespreken.

Geschreven door: Sascha Budts (@dj_sascha)
Student Grafische Vormgeving
Website: www.djsascha.be

info
Auteur Sascha Budts
Bijgewerkt10/07/2019 15:16
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  31 reacties


Reacties

  • Hans
    22 januari 2011 om 16:56

    Hoe heb je 9 externe schijven aangesloten, is daar ook een tip over. Verder duidelijk verhaal.

  • Sascha Budts
    22 januari 2011 om 17:00

    @Hans: Dat is gebeurt gewoon via een usb-hub.

  • Bleeker
    22 januari 2011 om 17:04

    Goed en duidelijk verhaal!
    Ik kijk uit naar deel 2!

  • Henk S
    22 januari 2011 om 17:31

    Prima verhaal. Ik gebruik zelf ook de Mac mini als medacenter. Ik kijk uit naar de volgende delen. Prima verhaal.

  • Dagaloni
    22 januari 2011 om 17:43

    Genius dude!

  • Paul
    22 januari 2011 om 18:12

    De combinatie RipIt en Handbrake is ideaal. Met RipIt kun je een hele trits DVD’s rippen en alvast klaarzetten op een harde schijf. In Handbrake start je vervolgens het converteren van deze DVD’s en die voeg je toe aan de queue. Om die manier heb je een vrijwel constante stroom van conversie acties en zit je Mac niet af en toe te wachten tot die weer eens wat kan doen.
    Gooi er MetaX achteraan en je krijgt ook nog eens een flink pak metadata in je bestanden, zoals DVD hoes, artiesten, regisseur, beschrijving, etc..
    Het mooie is dat Handbrake geconverteerde bestanden automatisch naar MetaX kan sturen. En MetaX stuurt de bestanden na het aanvullen automatisch naar iTunes.

  • r36
    22 januari 2011 om 18:36

    Bedankt voor de info. Duidelijk.

  • iMad
    22 januari 2011 om 18:56

    De schijven waarschijnlijk Firewire, kan je blijven koppelen op 1 poort.
    Op dit moment heb ik 2 op Firewire en 1 op USB.
    Koppelen doe je via Schijfhulpprogramma.
    Kies RAID en daarna Gecombineerde Schijvenset, zo kan ik in ieder geval mijn hele iTunes Libary op 1 schijf (bestaande uit 3 schijven) plaatsen.

    Wil nog mijn usb schijf vervangen door Firwire, nog uitzoeken hoe.

  • Maxx
    22 januari 2011 om 20:54

    Jezus, meer dan negen TB aan opslag :/ en dat staat bij je televisie?? Is een NAS i.c.m. een Mac mini dan niet interessanter? Heb je die negen schijven vol staan? of staan ze in een RAID configuratie?

  • Sascha Budts
    22 januari 2011 om 20:58

    Die staan inderdaad tot aan het randje (van de schijf) vol. ;-)

    En nee, deze staan niet in een RAID-configuratie maar zijn gewoon, simpel via usb 2.0 (via een usb-hub) aangesloten op de Mac mini.

  • Maxx
    23 januari 2011 om 1:09

    Zo dan! Heb je er aardig wat op staan.. Ben je niet bang nu er geen backup draait je flink wat data gaat verliezen uiteindelijk? Ik neem namelijk niet aan dat je een timeachine backup draait van die schijven :P

  • Sascha Budts
    23 januari 2011 om 13:48

    Ik heb alles nog als origineel of op hard-kopie. Maar om mij al de moeite te besparen die ik er nu al heb ingestoken, ben ik inderdaad aan het uitkijken naar een backup-oplossing…

  • Biker
    23 januari 2011 om 17:43

    Prachtig artikel, hier ga ik wat mee doen maar voor die 9 harde schijven is er maar één oplossing, een Drobo. Slechts 1 apparaat met redundant data en groeit met je data-behoefte mee tot 32GB. Jammer dat ik dat zelf ook pas realiseerde na de 5e externe harddisk.

  • Leon
    23 januari 2011 om 19:46

    Ben erg benieuwd naar deel 2….

    En wellicht kan er ook verdieping komen in bijv. HandBrake, want dit programma’tje biedt zoveel mogelijkheden en presets, dat het misschien een idee is om hier een apart artikel aan te wijden?

  • Binnenwerk
    23 januari 2011 om 20:37

    Uit je artikel maak ik op dat je het laatste model MacMini hebt staan (vanwege de HDMI-aansluiting). Zou e.e.a. ook met een eerder model kunnen i.v.m. de lagere processor-snelheid? Ik zou in de toekomst naar een opstelling willen met een Eye-TV en die maakt ook gebruik van intern geheugen en processor van de Mini. Met andere woorden: Wat is de minimale MacMini die ik zou kunnen gebruiken?

  • Sascha Budts
    23 januari 2011 om 22:05

    Dat zal allemaal uitgelegd worden in het volgende deel. :-)

  • Rob
    24 januari 2011 om 8:30

    Alleen zijn DVD’s nu wel zo interssant? Lage resolutie op een Flatscreen. HD materiaal lijkt mij interessanter vandaag de dag.

  • Lubbert B
    24 januari 2011 om 11:15

    Gebruik zins kort ook een Mac Mini als media player,je hoeft alleen de HDMI aansluiting, voor beeld en geluid te gebruiken,in systeem voorkeuren,geluid,kun je dit instellen.

  • Joep
    27 januari 2011 om 17:06

    Twijfel of ik naar de MM moet rennen voor een nieuwe Mac mini.
    Ben heel erg benieuwd naar deel 2, kan die al online ?

  • Art-art
    2 februari 2011 om 13:59

    Ik kijk uit naar deel II. Wanneer komt ‘ie. Als de interval zo groot is, vind ik de toevoeging (deel 1) meer suggereren dan ’t in werkelijk is :-)/

  • Paul
    6 februari 2011 om 22:03

    Mooie post Sascha. Weer nieuwe dingen geleerd. Zelf heb ik de MM Server via HDMI aangesloten op de TV. Gebruik voor afspelen van media de software Plex. Externe opslag via FW800 aangesloten. Gebruik daarvoor de OWC_Merc_Elite_Qx2. Daarin zit nu 4x2TB = 8TB schijven in raid 5 modus.
    Werkt op zich prima. Ik heb er wel voor gekozen om de MM Server niet in slaap of standby modus te zetten. Mijn externe opslag gaat wel in standby. Reden voor deze opzet is dat het mij te vaak gebeurde dat mijn externe opslag niet wakker werd en ik de MM moest herstarten. Over het waarom dat de externe opslag soms niet reageert ben ik (helaas) nog niet achter gekomen. Mogelijk heb jij of een expert van apple tips daar een oplossing voor.

  • JJ
    11 februari 2011 om 15:42

    Goeie post!
    Wil ok graag de mini als mediacenter inzetten. Ben darom arg benieuwd naar deel 2……

  • Sascha Budts
    14 februari 2011 om 15:54

    Diegenen die nieuwsgierig zijn naar de volgende delen en niet meer kunnen wachten tot deze hier verschijnen, kunnen een kijkje nemen op mijn blogpagina: http://www.djsascha.be/djsascha/Blog/Blog.html

  • william
    29 mei 2011 om 17:40

    Wanneer mogen we Deel 2 verwachten?

  • Sascha Budts
    6 juni 2011 om 17:00

    Voor alle andere (en toekomstige) delen kan je terecht op http://macminimediacenter.tk of de blog-pagina’s van http://djsascha.tk .

  • Sebas
    7 november 2011 om 19:42

    Ik ben bezig om films te rippen met handbrake, echter maakt handbrake er standaard een m4v bestand van bij mij. Ik kan nergens kiezen dat het de oude video TS bestanden moeten blijven, wat doe ik fout?

  • Sascha Budts
    7 november 2011 om 21:42

    Je doet niets verkeerd. Dat is juist hetgeen wat HandBrake doet. Wil je de VIDEO_TS folders behouden zal je eerst de dvd moeten rippen naar je harde schijf met bijvoorbeeld Mac The Ripper of RipIt. Daarna kan je met het programma Toast je geripte VIDEO_TS folders converteren naar (kleinere) VIDEO_TS folders.

    Uitleg hoe dit moet staat ook op http://macminimediacenter.tk.

    Succes!

  • Max
    28 juli 2012 om 21:26

    Bedankt voor dit artikel. Had mijn Mac mini eigenlijk in een hoekje staan. Gebruik ‘em nu als mediacenter en kan nu dus ook aan de slag met DVDs!

  • Tom
    18 september 2012 om 19:22

    Ik heb net een MM aangesloten met HDMI via een marantz surround set op een samsung led TV. Beeld prachtig, geluid prachtig maar het bureaublad van de MM is net even groter dan mijn beeldscherm, dus ik zie de finderbalk niet. Wat kan ik hier aan doen?

  • Tom
    18 september 2012 om 19:23

    En nog bedankt voor dit perfecte artikel!

  • Sascha Budts
    18 september 2012 om 19:48

    Beste Tom,

    Bedankt voor de complimenten!

    Waarschijnlijk heeft jouw probleem te maken met de ‘overscan’ functie van je tv. Verdiep je daar maar eens in…

    Indien je nog andere tips en trucs voor je Mac als mediacenter wilt kan je mijn website bezoeken: http://macmediacenter.be

    Indien je nog vragen hebt hoor ik het graag!

    Gr. Sascha

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store