30 augustus 2011

Mac OS X controleren op dubbele en corrupte fonts

Door de rendering methodes die worden gebruikt in OS X is het voor een document funest als er corrupte lettertypen aanwezig zijn op je Mac. Een corrupt lettertype is vaak te herkennen aan karakters die ontbreken in een tekst, dergelijk problemen kunnen er voor zorgen dat tekstbewerking applicaties zoals Pages, Word en textedit spontaan crashen.

Problemen met lettertypen die door Mac OS X zelf worden gebruikt (System Fonts) kunnen er zelfs voor zorgen dat Mac OS X niet meer opstart.

Het is in Mac OS X 10.5 en hoger vrij eenvoudig om je Mac te controleren op corrupte lettertypen, hiervoor kan je gebruik maken van de Lettertypecatalogus-applicatie. Je vindt deze applicatie terug in de map 'Programma's'

Als je applicatie is gestart kan je direct op een lettertype klikken waarvan je vermoedt dat het corrupt is, maar je kunt ook de Command-toets ingedrukt houden terwijl je op de lettertypen klikt die je wilt controleren. Vervolgens kies je 'Controleer lettertype' uit het Archief-menu.

Het venster 'Lettertypecontrole' wordt geopend. Als er geen problemen met het lettertype zijn gevonden, wordt naast het lettertype een vinkje weergegeven. Als er een probleem met het lettertype is gevonden, wordt naast het lettertype een geel rondje met een uitroepteken weergegeven.

Als het lettertype corrupt is, wordt er een rood rondje met een kruis erin weergegeven om aan te geven dat je dit lettertype niet moet gebruiken. Schakel het aankruisvakje naast het desbetreffende lettertype in en klik vervolgens op de knop 'Verwijder geselecteerde lettertypen' om het lettertype van het systeem te verwijderen.Reacties


 • iDennis

  30 augustus 2011 om 10:29

  Is er ook een mogelijkheid om fonts opnieuw te installeren nadat je ze hebt verwijderd?

 • Machiel

  30 augustus 2011 om 11:32

  ik heb er 41 met een geel uitroepteken. Moet ik daar nog iets aan doen?

 • Sven

  30 augustus 2011 om 16:12

  @Machiel

  Alles selecteren en automatisch laten oplossen.

 • Joep

  30 augustus 2011 om 18:42

  Oplossen?
  Enige keuze die ik krijg met gele driehoekjes is ‘verwijderen’.
  Is verwijderen oplossen?

 • Daniël

  9 januari 2013 om 14:04

  Ik krijg een rode cirkel met een kruisje en de melding dat het font een crash zou kunnen veroorzaken. Hoe kan dit? Mijn collega gebruikt dezelfde font maar bij haar is er niets aan de hand.

 • Fred Noteboom

  7 oktober 2017 om 7:09

  Ik heb een iMac 21,5 mid 2011 macOS Sierra 10.12.6
  Ik gebruik voor alles Google Docs. In spreadsheets – gebruikt lettertype Arial 10 – is dit lettertype sinds een paar weken wazig. Dit blijkt na controle bij alle in gebruik zijnde lettertypes. Als ik Google Docs gebruik binnen Chrome heb ik dit probleem niet. Ik heb Arial zojuist geschoond op basis van bovenstaand verhaal, maar zonder resultaat.
  Wat zou ik kunnen doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!