17 april 2012

10.7Mac OS X Lion specifieke toetscombinaties

AirDrop

AirDrop is op je Mac alleen actief als deze ook daadwerkelijk in de Finder navigatiekolom is geselecteerd. Op het moment dat Finder actief is in de OS X Menubalk dan kun je met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + R direct AirDrop activeren. Helaas bestaat er (nog) geen mogelijk om direct vanuit het contextmenu (secundaire muisklik) een bestand met AirDrop te verzenden.

Volledige schermweergave

De volledige schermweergave van een applicatie in Mac OS X Lion kun je activeren en deactiveren met behulp van het pijl-symbool rechtsboven in het venster. Je kunt in plaats van deze knop hiervoor ook de toetscombinatie ctrl + cmd⌘ + F gebruiken.

Verbeteringen ongedaan maken

Op het moment dat de spellingcontrole in Mac OS X Lion een woord verbeterd zal deze worden voorzien van een blauwe markering onder het woord. Wanneer je de verbetering niet correct kun je deze direct na het woord ongedaan maken met met behulp van de toetscombinatie ctrl + Z.

Een nieuwe plaknotities van geselecteerde tekst

Wanneer je in een applicatie een stuk tekst selecteert en daarna gebruik maakt van de toetscombinatie shift⇧ + cmd⌘ + Y dan zul je zien dat er automatisch een nieuwe plaknotitie wordt aan gemaakt van de geselecteerde tekst. Deze optie was ook al beschikbaar in de eerdere versies van Mac OS X, in Lion is de toetscombinatie echter "system-wide" beschikbaar.

Mission Control

ctrl + pijltoets omhoog ▸ Activeer Mission control.
ctrl + pijltoets links/rechts ▸ Switchen tussen Spaces (ook direct vanaf het bureaublad).
ctrl + pijltoets omlaag ▸ De-activeer Mission control.
ctrl + pijltoets omlaag ▸ Toont alle vensters van de actieve applicatie.

Klik hier voor meer Mac OS X Lion tips!Reacties


  • Neman

    17 april 2012 om 19:53

    Laatste tip ivm Mission Control werkt voor geen moer bij mij op de iMac
    Nog iemand met dit fenomeen??

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!