12 mei 2010

Onderhoud uitvoeren op de Entourage database

entourage-png

Entourage is niet mijn meest favoriete email client maar soms ben je er toch aan veroordeeld, zeker wanneer je (zakelijk) gebruik maakt van Microsoft Exchange. Mac OS X 10.6 Snow Leopard bied ondersteuning voor Microsoft Exchange 2007 en hoger, maar helaas zijn nog niet alle zakelijke mailservers hiermee uitgerust.

In Entourage worden de ontvangen emails niet zoals bij de standaard email applicatie als bestanden opgeslagen maar wordt er gebruik gemaakt van een database waarin alle informatie wordt geplaatst. Dit is niet de meest efficiënte manier van opslag voor email.

Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks een backup maakt met Time Capsule word je database iedere keer opnieuw volledig gebackuped wanneer er een email is ontvangen of is gelezen. OS X ziet de database namelijk als één bestand en de kleinste wijzigingen veranderen het bestand.

Een ander nadeel van de database is dat hij onderhoud nodig heeft. Gelukkig heeft Microsoft hierin voorzien met een Database utility. Door Entourage op te starten met de Alt/Option ⌥ toets ingedrukt krijg je de beschikking over deze Database utililty.

Met de Database Utility kan je de volgende onderhoudstaken uitvoeren:

▸ Verifiëren van de database integriteit.
Deze controleert de database op corrupte data en heeft de mogelijkheid om deze te herstellen.

▸ Comprimeren database.
Wanneer er in een database gegevens worden verwijderd dan wordt er in de database alleen aangemerkt dat de gebruikte ruimte weer beschikbaar is. Door de database te comprimeren wordt de als vrij aangemerkte ruimte ook daadwerkelijk uit de database verwijderd en komt er extra schrijfruimte op je harddisk vrij.

▸ Reconstrueren database.
Deze optie maakt een backup van de database en voert de twee bovenstaande opties uit.

▸ Database voorkeuren
Het is mogelijk om op de achtergrond de database integriteit te checken wanneer deze in gebruik is. Aangezien dit een zeer CPU intensief proces is wordt deze op MacBook's alleen uitgevoerd wanneer deze zijn aangesloten op de netstroom adapter.Reacties


 • Appletosh

  12 mei 2010 om 22:01

  Handige tip!
  Comprimeren database – leverde mij meer dan 400mb vrije ruimte op :-)

 • EdR

  13 mei 2010 om 8:43

  Bedankt voor de tip. Ik begrijp nu ook waarvoor mijn back-up naar TC > 6 gb is…..
  Wordt er gewerkt aan een oplossing waardoor OS X Entourage niet als 1 bestand ziet?

 • Appletosh

  13 mei 2010 om 8:58

  @EdR

  Ja en nee … Entourage woord niet meer ge-update maar wordt straks vervangen door
  Outlook voor Mac in het nieuwe Office 2010 pack.
  Hopelijk dat de mailtjes daar anders opgeslagen worden en dat je natuurlijk de
  Entourage database kan importeren in Outlook :-)

 • Rudi Bekkers

  16 mei 2010 om 13:55

  Het klopt inderdaad dat bij de geringste wijziging de gehele database opnieuw wordt gebacked-up door Time Machine. Een ander punt is dat een backup mogelijk niet betrouwbaar is als Entourage, Microsoft Database Deamon of een ander programma de database open heeft.

  Er is hier een oplossing voor gevonden. Ik heb mijn database namelijk in een Sparsebundle gezet. In documents\microsoft user data\Office 2008 Identities staat een map ‘Main identity’ die een feite een alias is naar de sparsebundle. Bij het starten van Entourage start opend de sparsebundle vanzelf. Omdat Time Machine (bij recent OS versies) bij een sparsebundel alleen gewijzigde blokken opnieuw opslaat, bespaart dit veel ruimte op de backup drive.

  Voordat ik Time Machine laat draaien, sluit ik Entourage af, en indien nodig ook Microsoft Database Deamon. Vervolgens ‘eject’ ik de sparsebundel. Als dat lukt dan weet je ook zeker dat geen enkele programma het databasebestand benaderd. Ten slotte laat ik Time Machine starten.

  Hopelijk is dit alles niet meer nodig als de nieuwe Outlook voor Mac uitkomt maar tot die tijd kun je zo veilig en effectief backups maken, als kost het een beetje moeite.

  Succes! groetjes rudi

 • Gerrit

  29 mei 2010 om 12:12

  Gewoon even bedanken voor de tip. Entourage deed er steeds langer over om op te starten (Windows software , iemand ? ) en vandaag lukte het helemaal niet meer. Steeds maar die identiteit bijwerken. Even de database onderhouden en alles werkt terug zoals het hoort.

  Thx

  Gerrit

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!