12 oktober 2017

De nieuwe iPhone 8 (plus) en iPhone X: hoe zit dat met opladen?

draadloos opladen iPhone X


Toen Apple zijn nieuwste toestellen inclusief de iPhone X introduceerde, noemden ze in één adem termen als 'futuristisch' en 'dit is de toekomst'. Dat de iPhone X zich net als de iPhone 8 (en 8 Plus) van eerdere modellen onderscheidt door zijn innovatief design, verbeterde specificaties en de toevoeging van gezichtsherkenningssoftware, dat wist je waarschijnlijk al.

Wat zijn de wijzigingen op het vlak van opladen, de gebruikte laders en de laadtechnologie, niet alleen bij de iPhone X maar bij alle nieuwe modellen? Daar is inderdaad al heel wat minder aandacht aan besteedt. Omdat ook dit segment de nodige aandacht verdient, zetten we het allemaal nog eens op een rijtje.


Het moet de wereld niet veranderen om belangrijk te zijn


Het is een quote van ene Steve Jobs, dé grondlegger van technologiebedrijf Apple. Wij selecteerden dit citaat omdat het ons toepasselijker leek dan ooit tevoren. Apple gaat met zijn iPhone 8 (inclusief 8 Plus) en zijn iPhone X wel degelijk nog steeds verder op het vertrouwde pad en wijzigt niet wat al goed was. Toch weten de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X wel degelijk belangrijk te zijn, onder andere door de wijziging van enkele subtiele details. Het waren net die details die de dagdagelijkse gebruikers nodig hadden.

Compacte superbatterijen zijn dan misschien wel verre toekomstmuziek, maar in de tussentijd willen we gewoon snel kunnen opladen en meteen weer verder kunnen. Welkom bij Apple’s vernieuwde Ultra Fast Charging Technology. Deze technische grensverlenging stelt jou in staat om een iPhone 8 (Plus) of iPhone X in 30 minuten tot maar liefst 50% op te laden. Het is een technologisch hoogstandje die gebruikmaakt van USB-C en een (MacBook) USB-C-lichtnetadapter van minimaal 29W. In de standaard verpakking treffen we enkel een Lightning kabel aan, waardoor je een aparte kabel en wanneer je geen MacBook hebt ook een lichtnetadapter zal moeten aanschaffen om van deze Fast Charging Technology gebruik te kunnen maken. Dat hoeft trouwens niet perse een kabel van Apple te zijn, aangezien ook kabels van derde partijen deze technologie ondersteunen.

iPhone X design

Een oprechte keuze voor Lightning


Apple maakt ook bij zijn nieuwste iPhone 8 (inclusief Plus) en zijn iPhone X nog steeds gebruik van zijn klassieke Lightning kabel. Apple doet dat niet alleen omdat haar Lightning kabel de eerste omkeerbare aansluiting had, maar ook omdat al haar accessoires hiervoor zijn aangepast. USB-C biedt bijvoorbeeld diezelfde omkeerbaarheid, maar die keuze zou niet alleen een stijlbreuk zijn maar tevens het einde inluiden van heel wat vroegere toestellen. Die kritiek wil Apple zichzelf duidelijk besparen. Op dat vlak kunnen we de keuze voor Lightning dan ook zeker een weloverwogen en oprechte keuze noemen.

Willen we echter toestellen van derde partijen gebruiken, dan zal een omvormer zich natuurlijk opdringen, zeker bij de iPhone X. Dat laatste geldt trouwens ook voor wat betreft het ontbreken van een koptelefoon-aansluiting. Gelukkig biedt de Lightning uitgang heel wat mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld Lightning naar Jack Adapters (standaard meegeleverd), USB Micro Adapters en HDMI Adapters beschikbaar. Die adapters kan je gewoon in de Lightning aansluiting pluggen om zo andere toestellen er alsnog op aan te kunnen sluiten. Wil je echt het maximale uit jouw iPhone 8, iPhone 8 Plus of iPhone X halen? Dan zijn zo'n adapters gewoon onmisbaar geworden.


Draadloos opladen


Met de iPhone 8 Plus en de iPhone X koos Apple duidelijk voor een draadloze wereld. Apple vertrok hierbij van de draadloze technologie die ook al gebruikt werd voor geavanceerde netwerken en hightech hoofdtelefoons. Gewoon even de glazen achterkant van de iPhone neerploffen op het oplaadsysteem en meer hoef je niet te doen. Omdat Apple het draadloos opladen zo uitgebreid mogelijk wilde ondersteunen, koos ze logischerwijs voor de vaak gebruikte draadloze Qi-opladers.

iPhone 8 draadloos opladen

In de praktijk hebben Mophie en Belkin, twee technologiebedrijven, twee nieuwe draadloze opladers ontwikkeld die het maximale uit de iPhone 8 Plus en de iPhone X moeten helpen halen. Het paradepaardje? AirPower. AirPower is een superdunne oplaadmat waarmee verschillende toestellen gelijktijdig kunnen opladen. Het maakt daarbij niet uit waar je ze op de oplaadmat neerlegt en welke toestellen je gelijktijdig laat opladen. Van de iPhone 8 Plus en de iPhone X tot de gekende AirPods: allemaal kunnen ze gelijktijdig stroom verzamelen op de AirPower-mat.


Extra snel opladen


We hadden het er al eerder over de oplaadnieuwigheid van de iPhone 8 Plus en de iPhone X: de Ultra Fast Charging Technology, ook wel snelladen genoemd. Ook de nieuwste iPhone’s zullen deze technologie ondersteunen, waardoor je jouw iPhone 8, iPhone 8 Plus of iPhone X nog sneller kan opladen. Het geheim achter deze technologie zit verscholen onder de constante laadtijden die zelfs bij zwaar gebruik nog steeds gegarandeerd blijven.

De werking daarvan is heel theoretisch maar kunnen we als volgt samenvatten: de technologie zorgt ervoor dat een bepaald deel van het accu kan worden opgeladen aan een veel hoger oplaadvermogen, met oplaadsnelheden die tot 75% hoger liggen dan bij het klassieke laden. In de praktijk komt het erop neer dat jouw iPhone 8, iPhone 8 Plus of iPhone X in ongeveer een half uurtje tot 50% stroom kan verzamelen, zelfs wanneer je hem intussen gewoon verder gebruikt. We benoemen die vijftig procent uitdrukkelijk, want het is nog steeds niet de bedoeling om jouw iPhone volledig met deze technologie op te laden. Snelladen moet daarom eerder gezien worden als een hulpmiddel voor wie snel even een kleine oplaadbeurt kan gebruiken.

Overal opladen


Het idee van Apple om de iPhone 8 Plus en de iPhone X overal op te kunnen laden is intussen realiteit. Niet alleen dankzij haar eigen draadloos oplaadsysteem, maar ook door de vele producten van andere fabrikanten. Zo hebben verschillende fabrikanten ook al een oplaadsysteem ontwikkeld dat het toelaat om jouw iPhone 8 of iPhone X in de auto op te laden. Dan hebben we het uiteraard niet over de moderne wagens die over een eigen USB-oplaadsysteem beschikken.

airPower (iPhone X, Apple Watch Series 3, Airpods)

We spreken over de oudere wagens met al heel wat kilometers op de teller en weinig tot geen technologische snufjes. Hoe zo'n oplaadsysteem dan werkt? Door middel van de sigarettenplug. Het gaat om een lader met een USB-uitgang die gewoon in die plug kan geklikt worden. Nadien kan de klassieke Lightning kabel gebruikt worden om in de USB-uitgang geklikt te worden. Zo kan je niet alleen jouw iPhone X thuis of op hotel opladen, maar ook gewoon onderweg.

Is dit nu echt de toekomst?


De iPhone X gaat duidelijk verder op de weg zoals die al tijden geleden werd vastgelegd. De Lightning-aansluiting is nog steeds aanwezig, maar toch biedt Apple heel wat alternatieven. Zo is draadloos opladen nog belangrijker en eenvoudiger geworden. Apple hoopt op dat vlak wat horecazaken te overtuigen om mee te stappen in het verhaal van 'draadloos overal opladen'.

Overal, want ook in de wagen kan de iPhone X vlot opgeladen worden. Snelladen werd dan weer geïncorporeerd om in een half uur opnieuw verder te kunnen. De Apple iPhone X, 8 en 8 plus nemen dus over wat al goed was en voegen er nog enkele oplaadfunctionalitieiten aan toe. Is dit nu de toekomst? Zolang er nog geen compacte superbatterijen zijn uitgevonden, lijkt "overal opladen" ons inderdaad de meest logische toekomstmuziek.


 • Cloverfield

  12 oktober 2017 om 18:53

  Kun je de telefoon ook ‘op de kop’ (scherm naar beneden) opladen?
  En hoeveel ander materiaal mag er tussen zitten? Hout of papier?

 • Wesley Fabry

  13 oktober 2017 om 11:31

  De positie tijdens het opladen maakt niets uit, het is inductie en kan in alle richtingen zolang de onderkant maar op de oplader licht. Dus scherm naar beneden zal niet werken. Een case is geen probleem, alleen moet het materiaal geleidend zijn.