2 juni 2011

Kleine tips voor het Mac OS X Adresboek

Het standaard OS X Adresboek is een ontzettend handige applicatie om je contactpersonen te beheren. De applicatie is eenvoudig in gebruik en voorziet in alle noodzakelijke functies. Er zijn ook enkele opties die echter minder bekend zijn.

• Chatten met contactpersonen

In het Adresboek kan je de iChat status van contactpersonen bekijken die zowel in je Adresboek als in iChat voorkomen. Waneer een contactpersoon online is zal er een groene indicator naast de foto van contactpersoon verschijnen. Door hierop te klikken wordt iChat geactiveerd en zal er een nieuwe chat sessie worden gestart.

• De groepen van een contactpersoon weergeven

Selecteer een contactpersoon en druk de Option⌥-toets, de groepen waaraan de contactpersoon is toegevoegd worden met een gele kleur gemarkeerd.

• Contactpersonen en Spotlight

Wanneer je een contactpersoon in Adresboek selecteert en hierop met de rechtermuisknop klikt (control+klik) verschijnt er een context menu. Selecteer de optie 'Spotlight: contactpersoon' om met Spotlight zoekopdracht uit te voeren naar overige gegevens van de contactpersoon.

• Contactpersonen samenvoegen

Soms komt het wel eens voor dat een contactpersoon twee maal in je adresboek voorkomt. In één kaart staat bijvoorbeeld het adres en in de andere het telefoonnummer van de contactpersoon. Je kan de gegevens eenvoudig samenvoegen door beide kaarten te selecteren met de cmd⌘ toets. Gebruik hierna de menu optie: Kaart ▸ Voeg geselecteerde kaarten samen.

• Koppeling naar Google Maps

Door het klikken op een adres label (prive, werk, andere) krijg je drie handige opties de betrekking op de adresgegevens. Met de 'Geef adres op kaart weer' wordt het geselecteerde adres in Google Maps getoond.Reacties


 • Rob Vermeulen

  2 juni 2011 om 11:17

  Half on-topic: met de Nederlandse voorvoegsels voor achternamen (van, de, etc.) is het oppassen om ze juist gesorteerd te krijgen in Adresboek. Ik gebruik daarvoor het veld ‘2e naam’, want daarop wordt niet gesorteerd. Jan van den Berg komt dan mooi onder de B terecht en niet onder de V.

  Maar het invoeren op een iOS-device wordt zo wel omslachtig. Daarop wordt dat veld ‘2e naam’ wel weergegeven, maar niet bij het aanmaken van een nieuw contact. Je moet het eerst zonder voorvoegsel invoeren, ‘Gereed’ kiezen, vervolgens ‘Wijzig’ en een nieuw veld toevoegen, kiezen en invullen.

  Iemand die hier een handiger oplossing voor weet?

 • ries

  2 juni 2011 om 13:28

  Jan van den Berg boek ik zelf in als

  voornaam: Jan
  achternaam: Berg, van den

  problem solved

 • Frank

  2 juni 2011 om 14:22

  Ik zit al heel lang met het probleem dat 06 nummers niet worden weer gegeven als ik wil.

  Als ik een mobiel nummer toevoeg maakt Adresboek er dit van: (06#) #######
  Maar ik wil (06) ########. Ik heb in de voorkeuren paneel al aangegeven dat als een nummer met (06) begint hij niet het eerste cijfer daarna ook tussen de haakjes moet zetten. Toch blijft hij dit doen. Hoe los ik dit op?

 • Max

  2 juni 2011 om 23:00

  Ik doe de tussenvoegsels zo:

  Achternaam: Berg
  Voornaam: Jan van der

  Zo worden ze goed gesorteerd en wanneer je op voornaam sorteert of etiketten print staat alles goed.
  @Ries: Die komma krijg je ook weer op etiketten namelijk.

 • Katja

  3 juni 2011 om 0:03

  @Frank,
  Ik zet altijd +31 voor het nummer, dan staan er geen haakjes om. Verder zet ik spaties in het telefoonummer op die plek waar ik het handig vind.
  Dan wordt het dus: +31 6 ## ## ## ##. dit vind ik handig, maar dat kun je naar eigen wens invullen.
  @Max zo doe ik het ook met tussenvoegsels.

 • Gerbert

  3 juni 2011 om 0:28

  In de voorkeuren van het adresboek heb ik een aangepaste nummernotatie gemaakt.
  Op regel 1 staat;
  (01##) ###### voor vaste telefoonnummers
  Op regel 2 staat;
  06-######## voor de mobiele nummers

 • Dennis

  3 juni 2011 om 13:47

  Voor de tussenvoegsel van een naam kun je ook het veld “Middle Name” toevoegen. Ook de velden Prefix en Suffix zijn goed te gebruiken voor bijv. “Dr.”

 • Frank

  3 juni 2011 om 14:06

  @Katja

  Ik werk inderdaad ook met spaties, werkt en is een stuk overzichtelijker.
  Bij sommige nummers heb ik inderdaad ook de landcode neergezet.

 • Ruud

  4 juni 2011 om 9:34

  Bij het aanmaken van een nieuw adres kun je wel degelijk het veld 2e naam toevoegen: scroll helemaal naar beneden en daar ken je dan een veld naar keuze toevoegen

 • casimir

  4 oktober 2011 om 8:40

  Weet iemand of je ook een url kunt toevoegen?

 • Frank

  9 december 2011 om 21:20

  Hoi,

  De notatie van de telefoonnummers vond ik ook niet correct.

  Op de volgende site had ik ene mooie oplossing gevonden. Alle mogelijke netnummers moet je wel even invoeren, maar dan heb je ook wat.

  http://antwoorden.nl.softpicks.net/antwoorden/onderwerp/osX-adresbook-telefoonnummernotatie-304561-1.htm

  Gr. Frank

 • eric meuffels

  7 januari 2012 om 18:04

  Ik heb heel slim het adresboek van mijn iMac 24 onder OS X Lion verwijderd. Hoe kan ik dat terugkrijgen? Ik heb Lion maar geen idee waar het gedownloade OS staat. Iemand?

 • Piet Hoogeveen

  31 mei 2012 om 22:27

  Adresboek geeft steeds een onverwachte stop. Ik kan er geen oplossing voor vinden. HELP

 • Robert-Jan

  13 november 2012 om 17:42

  Ik krijg het maar niet voor elkaar om een nette, alfabetisch geordende adreslijst te printen. Is er sprake van een bug in de meest recente versie? Foto’s komen ook al niet meer op de lijst! HELLUP!

 • Lisette

  17 december 2012 om 21:51

  Als je een contact persoon aanmaakt in het adresboek en zijn/ haar partner ook als apart contact toevoegt. Hoe kan ik dan als ik etiketten wil afdrukken de aanhef ” familie” gebruiken? Of moet ik dan hiervoor nog een apart contact toevoegen?

 • Daniël

  24 december 2012 om 23:48

  Ik heb de vervelende eigenschap ontdekt dat als ik mijn iphone wil gebruiken in het buitenland, ik mijn telefoon moet uitzetten en moet aanzetten met een pincode voorafgegaan door een extra cijfer (1). Dat is al irritant genoeg, maar de iPhone geeft aan dat “mijn” nummer is gewijzigd en vraagt of ik iets wil veranderen. In beide gevallen staan alle nummers weer met een 3 cijferig kengetal. En als iemand mij belt, wordt zelfs de contactpersoon niet herkend aan de hand van het nummer: drama dus!

 • René

  10 januari 2013 om 10:46

  Ik gebruik het adresboek van Apple (via gmail, zodat collega ook de contacten kan bekijken). Als ik echter iets wijzig in een bestaand contact dan verdwijnt de tekst telkens (ondanks het wel eerst aan en na typen uitzetten van ‘wijzig’). Vaak direct of als je even naar een ander contact gaat en weer terug kijkt. Weet iemand waaraan dat ligt?

 • dcstuurman

  21 januari 2013 om 20:56

  Haadig voor bundelen Facebook met contacten:
  http://articles.latimes.com/2012/sep/25/business/la-fi-tn-iphone-5-facebook-merge-20120925

 • Jorien

  15 april 2013 om 20:32

  Misschien domme vraag, maar hoe krijg ik mensen weer uit het adresboek?

 • Henk van Deursen

  5 september 2013 om 13:31

  Contacten heeft moeite met dubbele namen van mensen die identiek heten. Zo staat mijn zoon geregistreerd als “ik” in mijn contactenlijst. Ik kan toch werkelijk niet ontdekken hoe ik dat kan veranderen. Is er iemand die dat wel weet.

 • Nini Schenk

  30 oktober 2013 om 16:14

  Ik heb een vraag over de veldnamen. Bij de Voorkeuren in het Adresboek heb ik in het sjabloon twee velden aangemaakt: algemeen en direct, beide gekoppeld aan het veldtype Telefoon.

  In het te importeren bestand heb ik dezelfde veldnamen gebruikt. Als ik dit bestand echter wil importeren, maakt Adresboek er ‘anders Telefoon’ van ipv ‘direct Telefoon’. Ik heb in de veldnaam al geprobeerd of het lukt met een ! ertussen (in het te importeren bestand). Dat werkt echter niet.

  Zou iemand mij kunnen helpen?

 • Quintus Backhuys

  1 december 2013 om 11:09

  In Adresboek heeft mijn vader verschillende groepen aangemaakt voor klanten met verschillende (biologische) interesses. Een klant kan meerdere interesses hebben dus in meerdere groepen voorkomen. De meeste klanten (totaal zo’n 7000) zijn slechts een e-mailadres.
  Het heeft heel lang goed gewerkt om op deze manier klanten te voorzien van de juiste digitale catalogi, maar sinds enige tijd is Adresboek in de war.

  Plotseling heeft iedere kaart 3,4,5 of meer emailadressen die van andere klanten zijn. En omdat de meeste kaarten niet meer dan een emailadres waren en dus geen klantnaam hadden is het niet duidelijk welk emailadres er oorspronkelijk bij de kaart (en dus bij de interessegroep) hoort.

  Is dit een bekend probleem?
  Is het op te lossen en is het in de toekomst te voorkomen?

  bvd
  Quintus Backhuys

 • Ron

  20 december 2013 om 10:00

  Een hoop vragen. Moeten we niet de conclusie trekken dat Apple gewoon een heeeel slecht adresboek levert bij de Mac’s. Smoelt leuk, maar functioneel een drama.

 • rob

  15 februari 2014 om 19:33

  Ik krijg een adres niet in de verzendlijst van een groep. Ik vul wel de groep in op de kaart, maar bij 1 persoon lukt het niet. Adres al een keer verwijderd en opnieuw alles ingevuld > Niet?

 • Willy Vossen

  16 november 2014 om 11:03

  Hoe kan ik een aanhef in mijn adresboek registreren en op etiketten uitprinten,
  zonder dat de aanhef de alfabetische volgorde van namen in mijn adresboek verstoort ?

 • hans

  5 februari 2015 om 16:47

  na synchronisatie ben ik mijn adressen kwijt en ook mijn agendagegevens zijn weg. Hoe is dit te herstellen

 • Peter

  21 september 2015 om 21:59

  Hoe zie ik de laatste update, of de datum van invoer/wijziging?

  Lang verhaal kort: de nieuwsbrieftool vraagt om een csvbestand, dus geconverteerd daarheen, en door een systematische fout pakt de nieuwsbrieftool de emails niet goed. Gevolg: mijn laatst ingevoerde adressen wil ik nu zien. maar hoe haal ik die naar boven? Ik zoek een knopje die zegt: laat de adressen zien die nieuw/gewijzigd zijn tussen 1 juni 2015 en 20 september 2015.
  Iemand een idee? Want deze duizenden adressen nalopen, heeft geen zin.

 • G mulder

  13 oktober 2015 om 13:11

  Hoe kan ik in Mac een contactpersoon van hetzelfde bedrijf aanmaken zonder alles weer opnieuw in te moeten tikken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!