31 mei 2016

OS X: Een applicatie meerdere keren openen

In OS X kun je een applicatie in principe maar één keer openen en gebruiken op een Mac. Maar dat is niet helemaal waar, zo kun je een app meerdere keren open en starten.

Om dit te kunnen doen moet je een bepaald commando uitvoeren in Terminal, verderop in deze tip vind je dit commando terug. Het meedere malen openen van een applicatie kan ontzettend handig zijn, zo kun je bijvoorbeeld tweemaal Twitter openen voor twee verschillende accounts in één keer te bekijken.

Commando om een app meerdere keren openen

• Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Open opnieuw Finder
• Navigeer naar de map 'Programma’s'
• Vul onderstaand commando in gevolgd door een spatie

open -n

applicatie meerdere keren openen in OS X

Sleep daarna het programma dat je nogmaals wil openen in het terminal venster, je zal merken dat het pad van de app wordt geplakt achter het commando, druk op enter om het commando uit te voeren. Hieronder vind je een voorbeeld terug van het commando met betrekking tot de Twitter app.

open -n /Applications/Twitter.app

Als een applicatie exclusief gebruikmaakt van bepaalde bestanden, dan zal er geen tweede ingang van de applicatie kunnen worden gestart. Het open -n commando werkt dus niet met alle applicaties dit zal je zelf proef ondervindelijk moeten vaststellen.

Lees ook: Met deze 10 Terminal commando’s maak je El Capitan supersnel!Reacties


 • Felidae

  31 mei 2016 om 12:08

  Kan inderdaad handig zijn, dank je Wesley

 • Chris Laarman

  1 juni 2016 om 9:48

  1) Kan inderdaad handig zijn. :-)

  2) Niet te verwarren met het openen van verschillende Vensters van een app, en binnen een venster wellicht verschillende Tabs.
  Voornaamste voorbeeld: Safari. Zelf heb ik soms bij een zoektocht wel tien tabs open. Heb ik een tweede zoektocht, dan is het handig om die in een nieuw venster te openen.
  Andere apps bepalen zelf hun werking. Zo werken Mail en Pages met verschillende Vensters, wat mij functioneel gelijk lijkt aan verschillende kopieën (“instances”) van een app.

  3) Ik vermoed, dat “verschillende vensters” minder werkgeheugen in beslag neemt dan “verschillende kopieën”, en dus de voorkeur zou hebben.

Een reactie toevoegen: