26 augustus 2014

OS X: Balans van het geluid aanpassen voor koptelefoons

audio icon retinaElke Mac heeft een aansluiting voor een koptelefoon (headset), de zogenaamde audio-uit aansluiting. Via deze aansluiting kun je een koptelefoon aansluiten op je Mac waardoor je de muziek en overige geluiden vanaf je Mac kan beluisteren.

Dat is erg handig, maar hierdoor ben je ook wel afgesloten van de buitenwereld, je kan daarom kiezen om alle muziek door te sturen naar alleen de linker of de rechterkant van de koptelefoon. Sluit hiervoor een koptelefoon aan op je Mac en volg de onderstaande stappen:

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik hier op ‘Geluid’
• Open het tabblad ‘Uitvoer’

balans koptelefoon

Selecteer vervolgens in de lijst de optie ‘Koptelefoon’ om de instellingen te kunnen wijzigen. Vervolgens kun je bij de optie ‘Instellingen voor het geselecteerde apparaat’ de geluid toevoer voor links en rechts aanpassen. Sleep hiervoor schuifbalk naar links of rechts om de balans aan te passen. Wanneer je deze dus volledige op links zet, zal de linkerkant van de koptelefoon alleen maar geluid ontvangen en rechts helemaal niets.

Ook handig wanneer je koptelefoon nog maar aan één kant werkt, hierdoor verlies je geen geluid. Verder kun je ook de schuifbalk van het uitvoervolume gebruiken, hiermee kun je nauwkeuriger het volume aanpassen dan via de mediatoetsen op het toetsenbord.

Meer over Systeemvoorkeuren kun je hier terugvinden.Reacties


 • RvM

  26 augustus 2014 om 11:41

  Lijkt mij een misvatting te veronderstellen dat door het veranderen van de balans tussen het linker en rechterkanaal het resterende muzieksignaal naar het andere kanaal gestuurd wordt, zo behoort een balansregeling niet te werken. Door de balans van het totale geluidsbeeld naar links of naar rechts te verplaatsen wordt slechts het geluidsniveau van het ene kanaal, li of re, verminderd of in het geheel af gezet. Het gevolg hiervan is dat dat ene kanaal, li of re, slechts die geluidsinformatie bevat die van dat kanaal is, dus niet gemengd li en re, dus nooit een volledig geluidsbeeld kan opleveren!

 • Siep

  26 augustus 2014 om 11:44

  Om nauwkeurig het uitvoervolume aan te passen heb je die schuifbalk niet nodig, als je de shift- en optiontoets indrukt terwijl je op je toetsenbord het volume aanpast, worden de stappen in vieren gedeeld. Bij jullie vast al bekend, maar misschien een handige toevoeging.

 • Siep

  26 augustus 2014 om 12:48

  @Rvm

  Lijkt mij ook inderdaad, om dat te bereiken zou je mono-geluidsweergave moeten aanzetten (systeemvoorkeuren – toegankelijkheid – audio – speel stereogeluid mono af).

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!