10 januari 2015

BasisOS X: Eerder gekochte aankopen bekijken of opnieuw downloaden

logo mac app store

Met behulp van je Apple ID en iTunes account kun je aankopen verrichten in de iTunes-, iBooks- en (Mac) App Store. Dit houdt in dat je films, muziek, applicaties, boeken, enzovoorts kunt kopen voor eigen gebruik. Uiteraard geldt de regel, ooit een item gekocht in één van deze winkels dan kun je deze voor altijd opnieuw downloaden en installeren op je huidige of nieuwe Mac.

Let wel op dat dit niet altijd op gaat, want als Apple of de ontwikkelaar besluit een bepaalde applicatie uit de App Store te verwijderen dan kun je hem ook niet meer achteraf downloaden. Maar in de meeste gevallen is dit gelukkig wel mogelijk, hoe lees je in onderstaande procedure:

(Mac) App Store

Open de App Store applicatie en klik in de navigatie balk op 'Aankopen'. Klik vervolgens op installeren om de desbetreffende app te downloaden en te installeren op je Mac.

aankopenMacApp

iTunes voor muziek en films

Heb je muziek of films gekocht in de iTunes Store dan kun je deze uiteraard opnieuw downloaden. In vele gevallen zijn deze al standaard aanwezig in de muziek en filmbibliotheek van iTunes. Zie je ze niet log dan eerst in met je Apple ID. Open hiervoor eerst de iTunes applicatie, klik in de menubalk op 'Store' en vervolgens op 'Log in'. Log dan in met je Apple ID/iTunes account.

Als dit niet voldoende is klik dan op 'iTunes Store' en klik rechts in de kolom op 'Aankopen'. Log in met je Apple ID en bekijk je aankopen. Deze kun je downloaden door op het download-wolkje te klikken.

aankopeniTunes

iBooks

Wil je een boek opnieuw downloaden of al je eerdere aankopen bekijken dan kun je dit doen via de iBooks applicatie. Open deze en klik op 'iBooks store'. Klik vervolgens in de rechterkolom (bij 'Snelle links') op 'Aankopen'. Hier kun je alle aankopen bekijken en opnieuw downloaden. Net zoals in iTunes staan eerdere gekochte boeken standaard in je bibliotheek. Via het download-wolkje kun je deze ook downloaden. Staan ze er niet? Klik dan in de menubalk op 'Weergave' en klik op ’Toon iCloud-boeken'.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • escom1993

  10 januari 2015 om 9:54

  In de appstore staat achter het progje een vermelding : installeren is duidelijk , download eveneens. Update eveneens. Maar waar staat OPEN voor ? Het programma openen is de store toch niet veronderstel ik? Als je het al gekocht hebt wat voor nut zou het dan hebben om het te openen , want dat doe je dan wel op je computer.

 • Wesley Fabry

  10 januari 2015 om 10:11

  ‘OPEN’ staat gewoon voor het openen van de App. Het is vrij nutteloos, maar hij staat nu eenmaal in je aankooplijst. ‘geïnstaleerd’ was een optie, maar nu heeft ‘OPEN’ nog een ‘doel’..

 • escom1993

  10 januari 2015 om 12:15

  Bedankt voor de info Wesley , dus gezien niemand een app opent in de appstore is het inderdaad iets nutteloos. Vreemd voor Apple.

 • Koen

  2 juli 2015 om 9:23

  Niet geheel nutteloos de OPEN button: als je namelijk de app aanschaft, hij is geinstalleerd en je zit nog in de appstore, dan hoef je dus niet op zoek naar de app, maar kun je hem rechtreeks vanuit de interface van de appstore openen.

  Uiteraard gaat niemand naar de appstore om apps te openen, zoals je zelf al opmerkte ;-)

 • marcel

  2 augustus 2015 om 20:14

  Ik heb een lijstje met e-books die ik niet meer kan vinden. Ik kan in iTunes wel zien dat ik ze gekocht heb, inclusief datum en bestelnummers. Deze had ik destijds in het buitenland gekocht (download) en op mijn iPad gezet. Ik kon daar geen backup maken. Nu wil ik deze audio boeken graag weer beluisteren maar kan ze met geen mogelijkheid meer vinden of opnieuw downloaden. Na contact met Apple was de suggestie “u heeft de mogelijkheid ze op te zoeken en opnieuw aan te schaffen”. Ja, die snap ik. Maar ik ga natuurlijk niet 2 x voor hetzelfde product betalen. Is dit de Apple way met iTunes, ik kan het me niet voorstellen.
  Heeft iemand nog een suggestie?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!