8 oktober 2015

El CapitanOS X: Foto’s bewerken met behulp van extensies

Foto's voor OS X logo

Foto’s in de gelijknamige applicatie in OS X kun je vanaf nu (net zoals in iOS) bewerken met extensies van derde. Dat is erg handig, want op deze manier kun je in één keer de Foto’s applicatie professioneel uitbreiden.

Ontwikkelaars (vooral foto apps) kunnen hun applicaties optimaliseren voor Foto’s OS X, hierdoor kunnen ze een extensie maken voor de app. Op dit moment zijn er nog maar weinig applicaties die deze functie aanbieden, een voorbeeld ervan is BeFunky of Pixelmator die je enkele handige tools geeft.

Zo kun je met BeFunky de huid aanpassen, tanden witter maken, oneffenheden verwijderen, automatisch professioneel verbeteren, etc. Hoe je deze extensie en andere kunt gebruiken lees je hieronder terug.

• Open Foto’s voor OS X
• Selecteer een foto en klik in de knoppenbalk op ‘Bewerk'
• Vanaf macOS klik je i.p.v. bewerk op de drie horizontale strepen met bolletjes
• In de rechterkolom kun je de optie ‘Extensies' selecteren

befunky foto-osx

Hier vind je alle applicaties terug die extensie voor Foto’s aanbieden, klik op de meer-knop om eventueel meerdere applicaties toe te voegen. De extensies hebben hun eigen instellingen, het is lastig om deze allemaal te bespreken. Experimenteer er vooral op los want extensies geven extra functionaliteit aan Foto’s voor OS X en biedt meer mogelijkheden tot bewerking van je foto’s.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


De bewerkingen worden uiteraard gesynchroniseerd met al apparaten via de iCloud-fotobibliotheek en zijn dus ook te bekijken op je iPhone, iPad, iPod Touch, Apple Watch, Apple TV en andere Macs.

Lees ook: Extensies gebruiken in de Foto’s voor iOS applicatie

Pixelmator
PixelmatorCategorie: Graphics & Design, Photography
Ontwikkelaar: UAB Pixelmator Team
Mac OS X  4+  55 MB DOWNLOAD  € 29.99

BeFunky Express
BeFunky ExpressCategorie: Photography
Ontwikkelaar: BeFunky Inc
Mac OS X  4+  4 MB DOWNLOAD  € 4.99Reacties


 • Cloverfield 8 oktober 2015 om 16:25

  Hoe moet ik dit zien? Wijzigingen van Photos zelf zijn zeg maar reversible en ook op iPhone te zien.
  Correcties zijn toch zelfs alleen maar ‘code’ ipv een extra foto (zoals bij iPhoto)?
  Hoe is dat met extensions?

 • Ben 8 oktober 2015 om 19:42

  @ Cloverfield,
  Dit hangt af van de software leverancier. Normaal gesproken kun je in Foto’s weer terug naar het origineel. Dit werkt in ieder geval zo bij BeFunky. Ook een aantal standaard apps. van Macphun (Snapheal, Noisless, e.d) maken het mogelijk om de “herstel origineel” functie te gebruiken.
  Als je “gestapelde” aanpassingen via een extensie doet kun je niet in stappen terug. Je kunt alleen terug naar origineel. Een aanpassing resulteert bij de genoemde toepassingen op dit moment altijd in een jpeg. Eind volgende week komen ook de Pro versie van Machun uit met extensies. Mogelijk dat je daar wel in stappen terug kunt.
  Mijn advies: dupliceer eerst je foto (in Foto’s) en ga dan naar de extensie tot je zeker weet hoe de extensie van jouw voorkeurstoepassing werkt.
  Ben

 • Eric 8 oktober 2015 om 20:24

  bij mij staat de melding foto’s ” niet geactiveerd” kan dus geen extensies toevoegen wie weet de oplossing?

 • Reggy 11 december 2015 om 8:20

  Sluit mij bij de vraag van Eric aan. Een antwoord graag! :)

 • Wesley Fabry 11 december 2015 om 8:22

  Het beste kun je deze vraag even stellen op http://genius.appletips.nl met schermafbeeldingen, Onze experts weten vast een oplossing…

Een reactie toevoegen: