6 oktober 2015

El CapitanOS X El Capitan: Nieuwe interface voor het Schijfhulpprogramma

schijfhulpprogramma schijfbevoegdheden herstellen

Een applicatie die je misschien niet vaak gebruikt is 'Schijfhulpprogramma', met behulp van deze applicatie kun je de harde schijf van je Mac beheren en repareren bij problemen. Ook kun je hiermee schijven opsplitsen en formatteren.

Schijfhulpprogramma heeft in OS X El Capitan een transformatie ondergaan en heeft een nieuwe look en extra functies. Zo kun je de indeling bij het formatteren van een schijf aanpassen, iets wat voorheen niet altijd mogelijk was.

Schijfhulpprogramma in El Capitan

Vooral bij problemen zul je deze applicatie openen om een schijf-EHBO actie uitvoeren. Open schijfhulpprogramma en klik in de kolom op je harde schijf (systeempartitie), klik vervolgens bovenin in de knoppenbalk op 'Schijf-EHBO'. Deze optie is te vergelijken met de 'Controleer schijf'-optie uit de voorgaande OS X versies.

De bestandscatalogus wordt gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd, dit kan enkele minuten duren.

Het herstellen van de schrijfbevoegdheden is onder OS X El Capitan niet meer nodig omdat de bevoegdheden niet meer kunnen worden aangepast dankzij System Integrity Protection.

Lees ook: De nieuwe notities app in OS X El CapitanReacties


 • Mondo

  6 oktober 2015 om 11:31

  Let op: als OSX fouten vindt (zoals verweesde blokken om maar wat te zeggen), moet je je computer herstarten met Command+R ingedrukt. Daar kan je opnieuw schijfhulpprogramma kiezen en van daaruit kan je dit soort problemen herstellen.

  OSX herstelt dus niet standaard alle problemen. De meeste problemen kan je niet oplossen als je werkt op de schijf die je aan de controle onderwerpt.

  “Herstel schijfbevoegdheden” kan je niet meer uitvoeren en is eruit gehaald. Dus eigenlijk controleer je gewoon je harde schijf op problemen. Je kan op “details” klikken als je meer informatie over de controle wil.

 • Golfie

  6 oktober 2015 om 17:23

  El capitan geïnstalleerd maar pc start niet op en blijft hangen op witte startscherm met Apple logo.

  Inmiddels 2x opgestart met Command+R en met schijfhulp herstellen gedaan maar probleem blijft. Ook nieuwe installatie uitgevoerd – nogmaals met schijfhulp herstellen en alles zonder resultaat.
  De Mac liep probleemloos op Yosemite en voldoet aan de voorwaarden van El Capitan.

 • Ben

  6 oktober 2015 om 19:08

  @ Wesley,
  Ik lees elders dat het herstellen van bevoegdheden is verdwenen en dat deze actie louter te vergelijken is met het “oude” controleer en herstel schijf. Door het nieuwe beveiligings-systeem in El Captian (SIP protectie), wordt het n.l. niet meer mogelijk door Apps om bevoegdheden op systeem niveau te wijzigen. Bevoegdheden zouden nu automatisch worden gecontroleerd en eventueel hersteld bij een nieuwe installatie van het systeem of een update daarvan.
  Hoe zit dat nu vlgs jou ?

 • Wesley Fabry

  6 oktober 2015 om 20:00

  @ben ik heb het aangepast, Vooral bij problemen zul je deze applicatie openen om een schijf-EHBO actie uitvoeren. Open schijfhulpprogramma en klik in de kolom op je harde schijf (systeempartitie), klik vervolgens bovenin in de knoppenbalk op ‘Schijf-EHBO’. Deze optie is te vergelijken met de ‘Controleer schijf’-optie uit de voorgaande OS X versies.

  De bestandscatalogus wordt gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd, dit kan enkele minuten duren.

  Het herstellen van de schrijfbevoegdheden is onder OS X El Capitan niet meer nodig omdat de bevoegdheden niet meer kunnen worden aangepast dankzij System Integrity Protection. http://www.appletips.nl/el-capitan-system-integrity-protection-rootless-uitschakelen/

 • PjotrNl

  6 oktober 2015 om 21:20

  Een optie die ik niet meer kan vinden is het wissen van vrije schijfruimte. Dat kon in Yosemite nog wel. Ik heb online wel een terminal truc gevonden maar die was nog al omslachtig en ik heb liever een iets veiligere methode, als ik in Terminal iets verkeerd doe heb ik grote problemen. Is deze optie niet meer door Apple verwerkt in Schijfhulpprogramma of zoek ik niet goed. Kunnen jullie me dat vertellen???

 • HW

  22 juni 2016 om 8:46

  Ik heb een probleem met de bevoegdheden in mijn versie OS X 10.9.5. Ik krijg dit niet opgelost met het schijfhulprogramma. Soms werken programma’s dan niet meer. Als ik El Capitan installeer, betekent dat dan dat de bevoegdheden weer correct ingesteld zullen zijn? Of zal ik dezelfde problemen blijven houden?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!