1 oktober 2015

El CapitanOS X El Capitan: De nieuwe notities app

Notities os x icon

Apple heeft in OS X El Capitan eindelijk notities aangepast tot een handige app en probeert zo de concurrentie aan te gaan met onder andere Evernote. De Notities applicatie zit vol met nieuwe functies en werkt nauw samen met iOS 9. Let wel, de meeste nieuwe opties zijn alleen beschikbaar in de iCloud accounts, gmail en anders accounts kunnen deze nieuwe opties niet gebruiken!

Nieuw in Notities is het aanmaken van lijstjes, foto’s en video’s toevoegen, de opmaak aanpassen en ga zo maar door. Hieronder vind je een korte samenvatting over de nieuwe Notities applicatie, later leggen de we de verschillende nieuwe functies uitgebreid uit in nieuwe tips.

Uitgebreide knoppenbalk

Vanuit de vernieuwde knoppenbalk kun je tal van taken en functies activeren. De knoppenbalk vind je bovenaan het venster terug. Via de Aa-knop kun je de opmaak wijzigen, via de vinkje kun je checklijsten aanmaken en via de bloem kun je foto’s openen om foto’s te integreren.

Heb je meerder foto’s programma’s op je Mac dan zal er geen bloem staan maar twee overlappende rechthoeken om media toe te voegen. Via de prullenmand kun je de actieve notitie verwijderen en door op de vier vierkantjes te klikken krijg je een andere weergave voor notities op basis van bijlagen, koppelingen, etc.

Notities applicatie el capitan

Lijsten aanmaken

Het is vrij eenvoudig om checklijsten aan te maken in Notities, open hiervoor een notitie en klik in de knoppenbalk op de cirkel met het vinkje. Vervolgens kun je de lijsten aanmaken, het is ook mogelijk om een bestaande tekst te selecteren en daarna klik je op het checklijst-icoon, Notities zal dan de geselecteerde tekst omzetten tot een checklijst.

Opmaak aanpassen

Via bovenstaande methode kun je naast checklijsten ook de opmaak veranderen, selecteer de tekst en klik daarna op de 'Aa'-knop. Kies een gewenste opmaak, hier heb je ook de keuze voor andere lijsten zoals een genummerde of met behulp van een streepje.

checklijsten Notities applicatie el capitan

Een foto of video toevoegen

Het was al mogelijk om foto’s, video’s en andere bijlage toe te voegen aan een notitie, vanaf nu is dit beter geintegreerd en heb je zelfs een speciale media-knop (bloem of twee overlappende rechthoeken). Via deze knop kun je foto’s en video’s snel toevoegen via Foto’s voor OS X of andere media programma’s. Daarnaast kun je ook foto’s, video’s en zelfs andere bestanden (pdf, tekstdocumenten, etc.) vanuit Finder slepen naar een notitie om deze toe te voegen.

koppeling Notities applicatie el capitan

Extra weergave voor bijlagen

Standaard worden de notities gesorteerd via de navigatiekolom en op basis van tijd, daarnaast kun je in OS X El Capitan ook sorteren op media. Klik hiervoor op de vier vierkanten in de knoppenbalk. De weergave wordt aangepast op basis van bijlagen, maar ook tekeningen (gemaakt in iOS), kaarten, etc.

Lees ook: De nieuwe Notitie applicatie in iOS 9

Let wel, de nieuwe notitie-opties zijn alleen beschikbaar voor iCloud gebruikers! Gebruik je de Notitie app in combinatie met gmail, dan krijg je niet alle nieuwe opties te zien.Reacties


 • Jean-Paul Moerman

  1 oktober 2015 om 21:08

  Hé, waar is ‘sorteerfunctie’ naartoe? in vorige versie kon je op alfabet of op datum sorteren. Met al die nieuwe functies zou je toch het essentiële moeten behouden. Je kon dit vroeger (Yosemite en iOS8) wél.

 • marcel bakker

  2 oktober 2015 om 8:42

  En een bugje. Het lukte mij niet om op mijn ipad een stuk tekst welke over meerdere pagina’s staat in een keer te selecteren. Ook valt de eerste letter van een nieuwe alinea weg. Maar weer niet bij alle alinea is dit het geval

 • Menno

  2 oktober 2015 om 14:32

  En welke functies mis je nu als je bijv. een gmail account hebt? En wat wordt daar dan precies mee bedoelt? Dat je inlogt bij iCloud met een account met GMail erin verwerkt?

 • Wesley Fabry

  3 oktober 2015 om 8:57

  Wie een gmail account heeft kan ook notities gebruiken, wel kun je de nieuwe functies haast niet gebruiken (tekenen in ios 9, checklijsten, media, etc) wel kun je jouw gmail koppelen aan iCloud, dan is er geen probleem.. Alleen wie icloud actief heeft in instellingen – icloud kan de notities app volledig gebruiken..

 • Paul Vlootman

  3 januari 2016 om 23:45

  Het is een verbetering, maar helaas is het maken van een tabel nog steeds niet mogelijk. Onmisbaar voor serieus gebruik.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!