26 september 2011

10.7OS X Lion: 5 tips voor iCal

Met iCal kun je eenvoudig afspraken plannen en bekijken wanneer je tijd hebt om iets leuks te gaan doen. Natuurlijk heeft iCal nog genoeg andere leuke functies die zich achter de schermen bevinden. Zo kun je bijvoorbeeld een Agenda uitprinten, multitouch gebaren gebruiken, uitnodigingen versturen, abonneren op afspraken en een backup maken van je iCal agenda.

1. Print je iCal Agenda uit

We gebruiken tegenwoordig bijna alles digitaal maar het is in iCal ook mogelijk om je agenda uit te printen. Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + P zal het standaard afdrukvenster verschijnen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de menuoptie: Archief ▸ Druk af…. In het afdrukvenster kun je selecteren welke afspraken er afgedrukt moeten worden. Je kunt tevens de layout aanpassen en een bereik instellen.

2. Multitouch gebaren

Sinds OS X Lion zit je Mac volgepropt met allemaal handige multitouch gebaren. Ook iCal is hiermee uitgerust. Je kunt je agenda nu gebruiken als een soort afscheur kalender. Bij het Maand en Jaar overzicht kun je een beweging naar links of rechts maken (swipe). Dit gaat zeer soepel en je kunt hierdoor nog sneller tussen je afspraken bladeren.

3. Uitnodigingen versturen

Wanneer je een feestje geeft dan moet je mensen vaak een uitnodiging sturen.

Wanneer je een uitnodiging voor een feestje of een andere activiteit wilt versturen dan kun je hiervoor ook gebruik maken van iCal. Dubbelklik dan op de activiteit en selecteer de optie 'Wijzig'. Je kunt nu via de optie genodigden contactpersonen uit het adresboek toevoegen. Eventueel kun je hier ook een e-mail adres intypen. Uiteindelijk klik je op verstuur en automatisch ontvangen alle mensen een uitnodiging in de e-mail waarmee ze ook kunnen aangeven of ze wel of niet aanwezig zullen zijn.

4. Abonneer op evenementen

Een zeer leuke functie in iCal is de mogelijkheid tot het abonneren op een externe agenda. Wanneer iemand een nieuw evenement aankondigt staat hij dan gelijk ook in jouw agenda. Het abboneren op een evenement kan door middel van een .ics bestand of een direct link. Dit doe je door de toetscombinatie ⌥ Option + cmd⌘ + S te gebruiken, er zal een venster verschijnen waarin je de link in kunt typen. Met behulp van de menuoptie Agenda ▸ Zoek abonnementen… kun je zoeken naar abonnementen.

5. Een backup maken van je Agenda

Van de gegevens in iCal kun je heel eenvoudig een back-up maken die je vervolgens weer kunt importeren op een ander Mac. Ga naar Archief ▸ Exporteer ▸ Exporteer… om je gehele agenda te exporteren. Kies een doelmap en daar zal zich een .ics bestand plaatsen. Om het vervolgens weer te importeren ga je naar Archief ▸ Importeer ▸ Importeer…Reacties


 • Marco

  26 september 2011 om 10:14

  hmm een bbq. Volgens het weer widget in dashboard wordt het 22 graden woensdag. Waar kan Apple gebruikend Nederland zich melden in Veldhoven ? :)

 • Joey Verseput

  26 september 2011 om 18:47

  @marco Haha, helaas geen BBQ :)

 • Mike20

  26 september 2011 om 20:41

  Zo’n mooi envelopje met de keuze om aan te geven of je komt of niet krijg ik niet voor elkaar! Hoe doe je dat?

 • Hans

  26 oktober 2011 om 23:32

  Hallo
  Weet iemand iets over het voorkòmen van dubbele (en soms 3-dubbele) vermeldingen in iCal.
  Ik heb m’n iMac, met m’n MacBookPro, m’n iPhone en m’n iPad ge’cloud’.
  Ik heb nu soms wel 4 verjaardagen van m’n schoonmoeder en 1 is echt wel genoeg.

 • Harald

  21 november 2011 om 10:58

  Ik heb een probleem, ik zie mijn kalenders niet meer nadat ik geupgrade heb naar Lion…

  Iemand hier misschien een idee waar ik mijn lokale agenda’s kan terugvinden? Alles is verdwenen… Beetje paniek nu :-)

Een reactie toevoegen: