7 augustus 2011

OS X Lion: De herstel-partitie zichtbaar maken

Bij de installatie van Mac OS X Lion wordt er een herstel-partitie van 650MB aangemaakt op je harddisk, mochten er zich onverhoopt grote problemen voordoen met je Mac dan kun je hiervan gebruik maken om je Mac te herstellen. Je krijgt toegang tot deze herstel-partitie door de toetscombinatie cmd⌘ + R te gebruiken bij het opstarten van je Mac.

Of de herstel-partitie aanwezig is op je Mac kun je ook controleren door de option⌥ toets ingedrukt te houden bij het opstarten, je komt dan namelijk in het bootmenu van Mac OS X waarin de opstartschijf 'Macintosh HD' en de 'Recovery HD' verschijnen.

Het is raadzaam om de herstel-partitie eens op te starten en te bekijken welke mogelijkheden je hebt in het geval van problemen. Je kunt zonder problemen alle opties bekijken en daarna de herstel applicatie afsluiten via Mac OS X Hulpprogramma's ▸ Stop ⌘Q.

Wanneer je gebruik maakt van het schijfhulpprogramma zul je merken dat de herstel-partitie niet zichtbaar is. Dit komt omdat Apple de partitie 'hidden' heeft gemaakt. Door het debugmenu in het schijfhulpprogramma te activeren kun je deze echter wel zichtbaar maken. Open hiervoor een OS X Terminal sessie en typ het commando:

defaults write com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled 1

Start het schijfhulpprogramma en selecteer de menu-optie: Debug ▸ Toon elke partitie. De 'Recovery HD' wordt nu zichtbaar in de linkerkolom.

Je kunt het debug menu weer uitschakelen met behulp van:

defaults write com.apple.DiskUtility DUDebugMenuEnabled 0


Reacties


 • Nick

  7 augustus 2011 om 12:35

  Wacht? De partitie is maar 650MB groot? Dus dan past ie op een CDtje?

 • precies

  7 augustus 2011 om 12:44

  Bij mij is hij 134 mb en heet Boot OS X

 • peter

  7 augustus 2011 om 12:59

  Zou je, theoretisch gezien dan :), de partitie ook kunnen verwijderen achteraf en die schijfruimte terug claimen?
  Ik heb maar 64GB schijfruimte dus als die partitie een paar honderd MB is, dan is dat procentueel gezien wel een aardig stukje. Als de partitie echter maar 134MB is, zoals @precies zegt, dan gaat die noodzakelijkheid natuurlijk niet zo op… ;)

 • Rogier

  7 augustus 2011 om 12:59

  Waarom zou je de partitie willen laten zien?

 • Biker

  7 augustus 2011 om 13:26

  Ik wil die partitie helemaal niet en heb dan ook Lion vanaf een USB disk gestart (is tevens rescue disk), via Migration Assistant de Time Capsule backup geactiveerd en weer op en running met een Clean Install Mac OS X Lion zonder vooraf Snow Leopard te hebben geinstalleerd.

 • pluk925

  7 augustus 2011 om 16:59

  Terminal commando gebruikt echter geen herstel partitie ? OOk met de betreffende toestcombi niet te zien ? Hoe kan het dan lion dit niet bij mij heeft geïnstalleerd ? is er nog een mogelijkheid om dit wel te installeren

 • Kor

  7 augustus 2011 om 20:59

  Hetzelfde hier, terminal commando gebruikt maar de herstel partitie is niet te zien. Als ik opstart met de alt-toets dan is die partitie wel zichtbaar.

 • Adrie

  7 augustus 2011 om 21:05

  Ik heb dus een stel extra partities van het EFI partitietype op mijn boot HD en ook op m’n externe HD’s en wel allen 209,7 MB groot….Wat kan/ moet ik daarmee?

 • Tader

  8 augustus 2011 om 0:03

  @precies: De ‘Boot OS X’ partitie is om te kunnen opstarten vanaf je software RAID en niet van de Lion installer… Heb je niet toevallig RAID op HD?

 • Vincent

  9 april 2012 om 21:36

  Ik heb de herstelpartitie verwijderd omdat mijn harde schijf bijna vol was en ik de ruimte nodig had. Inmiddels een nieuwe harde schijf geïnstalleerd met meer capaciteit en ik zou de partitie terug willen zetten omdat ik dan in iCloud de optie zoek mijn Mac kan aanzetten. De USB stick heb ik gemaakt en heeft zizjn dienst al bewezen. Hoe pak ik dat aan?

 • Christiaan

  3 juni 2012 om 20:41

  Er staat: “De ‘Recovery HD’ wordt nu zichtbaar in de linkerkolom.”

  Wat als dit niet gebeurt? Wat moet ik dan doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!