18 september 2011

10.7OS X Lion: De permissies van een thuismap herstellen

Wanneer er zich problemen voordoen met je Mac dan is vaak de eerste stap het herstellen van de permissies. De systeemmappen en bestanden zijn namelijk voorzien van lees/schrijfrechten. Wanneer deze rechten niet meer correct zijn dan kan het voorkomen dat 'native' applicaties zoals bijvoorbeeld Finder, Systeemvoorkeuren en het Dock crashen. Het is ook mogelijk dat bepaalde opties niet meer werken of dat je Mac zelfs niet meer wilt opstarten. (zie: Het OS X schijfhulpprogramma)

Het herstellen van de permissies met behulp van het schijfhulpprogramma hebben alleen betrekking op de systeemmappen van Mac OS X. Vanzelfsprekend kan er ook een soortgelijk probleem voordoen in de thuismap van een gebruiker. Hierdoor kan het voorkomen dat de instellingen van applicaties niet meer worden bewaard, geïnstalleerde applicaties crashen of dat bepaalde mappen niet meer kunnen worden benaderd.

Ook deze permissies kunnen worden hersteld, niet met behulp van het schijfhulpprogramma maar via de recovery mode en de tool om het wachtwoord van een gebruiker te wijzigen.

1. Herstart de Mac en houd de toetscombinatie cmd⌘+R ingedrukt om toegang te krijgen tot de recovery partitie die standaard door Mac OS X Lion wordt geïnstalleerd.

2. Nadat de recovery partitie is opgestart, start je OS X Terminal via de menubalk: Hulpprogramma's ▸ Terminal.

3. Typ in het Terminal venster het commando: 'resetpassword', hierdoor zal er een 'Wachtwoordinstelling'-venster verschijnen.

4. Selecteer de harddisk waarop OS X Lion is geïnstalleerd.

5. Selecteer het gebruikersaccount waarvan je thuismap permissies wilt herstellen.

6. Klik op de knop 'Reset' bij de optie 'Reset Home Directory Permissions and ACL's.

7. Sluit Terminal af en herstart je Mac.

Na het opnieuw opstarten van de Mac zijn de permissies op de bestanden en mappen in de thuismap van de gebruiker hersteld.

Mark, bedankt voor de tip!Reacties


 • Jeroen

  18 september 2011 om 12:05

  Hoi

  Weet iemand of applejack het zelfde doet als deze methode??

  Grt

 • Bonimacx

  18 september 2011 om 16:34

  Applejack is nog niet Lion ready, Voortgaande op de commentaar op macupdate erover herstelt het zelfs nog geen algemene permissies in Lion.

 • Mark Veldhuis

  18 september 2011 om 16:37

  Graag gedaan! :-)

 • Jeroen

  18 september 2011 om 17:34

  Ok, applejack doet het wel bij mij onder lion?

  Hoe zit dat dan…

 • Ruud

  19 september 2011 om 21:16

  Dat leek me een mooie tip en heb die even toegepast. Echter:

  Time Machine vond hierna dat ALLE bestanden opnieuw moesten worden gebackupped en dat kost een hoop schijfruimte! In mijn geval zelfs meer dan ik nog aan ruimte overhad, en moet ik nu noodgedwongen een geheel nieuwe back-up aanmaken :-(

  Wees dus gewaarschuwd!

 • Marco den Uijl

  8 juni 2012 om 20:38

  Vergeet niet als jij dit doet dat jij via schijfhulp programma eerst jou hd moet activeren met jou oude wachtwoord. En reset home directory dat duurt bijna een dag en dan doet deze nog niets. Hp probleem met de hp officejet 6500a plus account problemen zijn hier trouwens niet mee opgelost.

Een reactie toevoegen: