29 juli 2011

10.7OS X Lion: Een document met behulp van automator converteren naar een ePub (ebook)

Op de iPad (en iPhone) maakt de iBook applicatie gebruik van het ePub formaat voor het kunnen lezen van boeken. In Mac OS X Lion heb je de beschikking over een Automator actie waarmee je RTF tekst kunt converteren naar het ePub formaat.

Wanneer je een document in RTF formaat hebt dan kun hiervan een ebook maken. RTF is het bestandformaat dat onder andere door Teksteditor wordt gebruikt. Let op! het RTFD formaat wordt niet ondersteunt door de Automator action.

Om je eerste eigen ebook te maken plaats je de gewenste tekst in Teksteditor en bewaar je deze in het RTF formaat. Hierna gaan we eenmalig een Finder voorziening maken met behulp van Automator.

1. Start Automator en selecteer als document type: 'Voorziening'.

2. Boven in takenreeks-kolom selecteer je de volgende opties:

Voorziening ontvangt geselecteerde ▸ Documenten ▸ in ▸ Finder

3. Type in het zoekveld boven de tweede kolom ‘epub’, hierdoor verschijnen alleen de ePub acties in de actie kolom.

4. Selecteer ‘Tekst naar ePub-bestand’ en sleep deze in de takenreeks.

5. Activeer de optie 'Toon deze taak bij uitvoering takenreeks' (belangrijk!).

6. Bewaar de voorziening via het menu Archief ▸ 'Bewaar als', geef deze de naam 'Maak ePub aan' of iets dergelijks. Dit is de naam zoals deze in het context menu van Finder zal verschijnen.

Selecteer nu in Finder een .RTF bestand en klik hierop met de secundaire muisknop (of control + klik), selecteer de optie 'Maak ePub aan', hierna verschijnt het onderstaande scherm. Je kunt hierin eventueel nog meerdere RTF bestanden toevoegen, een cover selecteren of algemene informatie aanpassen.

Klik op de knop 'Ga door' om het ePub bestand aan te maken. Wanneer deze is aangemaakt kun je het epub bestand synchroniseren met behulp van iTunes of via e-mail naar je iPad, iPod touch of iPhone sturen. Op je iDevice kun je het ePub bestand openen met de iBooks app.

Het converteren van tekst naar ePub is overigens ook mogelijk met behulp van Pages (OS X versie).







Reacties


Een reactie toevoegen: