Menu

26 juli 2011

10.7OS X Lion: Het automatisch heropenen van vensters voorkomen

Wanneer je in OS X Lion een applicatie afsluit dan komt deze na het herstarten opnieuw terug in de staat zoals deze afgesloten is, hiervoor is de nieuwe ‘Resume’ feature verantwoordelijk. Als er bijvoorbeeld meerdere Safari vensters open staan dan worden deze opnieuw geopend inclusief de inhoud van de websites. Je kunt je waarschijnlijk zelf situaties bedenken waarbij dit niet altijd gewenst is.

Het is mogelijk om een applicatie te forceren om alle vensters te sluiten wanneer je de applicatie afsluit. Hierdoor voorkom je dat de inhoud opnieuw wordt geopend na het opstarten van de applicatie. In het geval van Safari zal deze worden geopend met de ingestelde startpagina.

Het automatische heropenen voorkom je door de option⌥-toets te gebruiken bij het afsluiten van de applicatie. In plaats van het normale afsluiten met cmd⌘ + Q dien je de toetscombinatie cmd⌘+ option⌥ + Q te gebruiken.

De option⌥ toets kun je ook gebruiken in combinatie met het applicatie menu ▸ Stop (zie schermafbeelding).

De bovenstaande truc werkt niet alleen in Safari, maar ook in bijvoorbeeld Voorvertoning en Mail.




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Wouter 26 juli 2011 om 14:34

    En als je de vensters al standaard uit hebt gezet, doet deze optie (CMD ALT Q) precies het tegenover gestelde: “Afsluiten en vensters bewaren”

  • Michel Bijlsma 26 juli 2011 om 14:34

    Goeie tip, en hoe kan ik ervoor zorgen dat als ik Mac uitschakelen kies, hij niet standaard het vinkje ‘Vensters heropenen’ aan heeft staan? (Weet even de exacte naam niet, zit op mijn werk)
    ZO irritant! Ik moet nu elke keer EN het vinkje uitchecken EN op afsluiten klikken.

  • Carl Ropers 26 juli 2011 om 14:53

    Systeem voorkeuren -> Algemeen
    Haal het vinkje weg bij “Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma’s”

  • Michel Bijlsma 26 juli 2011 om 14:56

    @Carl Goeie! Ga ik vanavond gelijk instellen.
    Bedankt.

  • maaike 26 juli 2011 om 15:05

    @Carl: dat heb ik gedaan, maar hij blijft aangevinkt staan.

  • Carl Ropers 26 juli 2011 om 15:23

    De optie waar ik over praat gaat over dit artikel.

    Het “Mac uitschakelen, hij niet standaard het vinkje ‘Vensters heropenen’ aan heeft staan” probleem is geen oplossing voor op dit moment.

  • ivo 26 juli 2011 om 17:38

    Volgens klopt dat resume niet helemaal. Als ik namelijk mijn safari afsluit, opent hij niet precies hetzelfde als waarin ik hem heb afgesloten.. ik ben de tabbladen gewoon kwijt. Ik heb wel bij de instellingen aangevinkt staan dat ik graag die dingen weer geopend wil hebben.

  • Dagaloni 26 juli 2011 om 18:23

    Thanks! Hier was ik de hele tijd naar opzoek! Geniaal! Heel erg bedankt!

  • Joop Vos 26 juli 2011 om 18:42

    Dan vind ik de extensie Sessions (http://bit.ly/9cNe4K) handiger. Sessions onthoudt alle tabs en vensters (in welke sessie dan ook!) maar jij bepaalt welke tabs en vensters je na herstart weer wilt laten ophalen. Nu, met Resume, wordt niets gevraagd en staat Safari soms onwijs te pompen om alles weer te voorschijn te toveren. Irritant. Het zal niet lang duren of er verschijnt een hack om Safari te ontdoen van Resume … hoop ik!

  • Yvo 26 juli 2011 om 19:00

    Vinkje bij ‘Vensters heropenen’ kan nog niet permanent worden uitgezet. Iedere keer na een reboot staat het vakje gewoon weer aangevinkt, los van de system preferences instelling.

    Apple “vragen” om dit te fixen…

    http://www.apple.com/feedback/macosx.html

  • Menno 26 juli 2011 om 21:51

    Ik sluit voorlopig maar af met alt + Zet uit (i.p.v. Zet uit…) totdat het (hopelijk) mogelijk wordt het ‘Venster heropen’ uitgezet kan worden.

  • Krijn 27 juli 2011 om 10:45

    Het is wel vervellend dat Safari je geopende tabbladen gewoon vergeet als je de browser per ongeluk afsluit. De oude firefox die ik voorheen gebruikte starte dan op met je geopende tabbladen.
    Of is hier ook een optie voor?

  • Gigs 28 juli 2011 om 17:07

    Is er niet een terminal-commando om het automatisch her-openen van programma’s te voorkomen? Vind zoals het nu gaat UITERMATE irritant!

  • Gigs 28 juli 2011 om 17:51

    Ik heb gezocht naar een terminal-commande en er een gevonden die lijkt te werken. Deze sluit specifieke programma’s uit van ‘Resume’.

    defaults write com.apple.naam-van-de-betreffende-app ApplePersistenceIgnoreState YES

Een reactie toevoegen: