15 september 2011

OS X Lion: Kleurenlabels toekennen aan bestanden en mappen

Aan de Finder in Mac OS X Lion is een extra knop toegevoegd waarmee je heel eenvoudig bestanden en mappen kunt voorzien van een kleurenlabel. De nieuwe knop is standaard niet aanwezig in de knoppenbalk van Finder maar kun je toevoegen via de menu optie: Weergave ▸ Pas knoppenbalk aan…

Sleep de knop 'Label' op de gewenste plaats in de knoppenbalk en klik op de 'Gereed'-knop. Wanneer je nu een bestand selecteert in Finder venster en daarna op de label-knop klikt, zal deze de als standaard ingestelde kleur krijgen. Je kunt de standaard kleur aanpassen door op knop te klikken en een kleur te selecteren.

De benaming van de labels kun je aanpassen in Finder ▸ Voorkeuren ▸ Labels. Nadat een label is voorzien van een benaming, kun je ook zoeken op dit label. In zowel Spotlight als de zoekfunctie binnen het Finder venster kun je hiervoor de zoekterm label:naam gebruiken.

Jos, bedankt voor de tip!Reacties


 • Roy

  15 september 2011 om 12:09

  Handig, dit wist ik nog niet. Bedankt.
  Gelijk even toepassen.

 • dirkuijt

  15 september 2011 om 12:46

  cool, maar wat ik jammer vindt is dat alleen de tekst die kleur krijgt.
  Ik zou graag zien dat de map zelf de kleur krijgt, da’s veel overzichtelijker.

  Is daar een tooltje voor?

 • Stefan Alen

  15 september 2011 om 13:41

  Die mogelijkheid om mappen een kleur te geven bestond in Snow Leopard toch ook al onder de term “label”? Wat is dan het verschil?

 • Inpro

  15 september 2011 om 21:30

  @dirkuijt
  op de website van deze dame kun je folders in allerlei kleuren (ik heb er inmiddels 84……!!) en mooie wallpapers gratis downloaden!!!!!
  Ik vind het een aanrader.
  http://www.marmalademoon.com/freebie/

 • sredlums

  16 september 2011 om 0:13

  @Stefan Alen: dat er nu een knop is voor in de knoppenbalk, i.p.v. dat je het via het (rechtsklik-)contextmenu of via de menubalk hoeft te doen.

 • Kor

  16 september 2011 om 0:23

  Ik heb alle folder iconen vervangen door deze:
  http://subuddha.deviantart.com/gallery/10120900

  Op deviantart.com zijn nog veel meer folder iconen te vinden van dit thema (en andere), waaronder een template zodat je je eigen folders kunt maken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!