23 juli 2011

10.7OS X Lion: Nieuwe Safari features

Safari is voor de meeste Mac OS X gebruikers de toegang tot het internet. Vanzelfsprekend heeft onder Mac OS X Lion ook Safari een aantal nieuwe features gekregen. Safari heeft geen wijzigingen in de interface gekregen maar is wel voorzien van aantal handige nieuwe functies.

Wanneer je Safari voor de eerste keer opstart zie je direct een aantal nieuwe knoppen. Rechtsboven in het venster verschijnt de knop 'volledige schermweergave' en links in de knoppenbalk de optie 'leeslijst. De 'download' knop rechts in de knoppenbalk geeft je toegang tot het vernieuwde downloadvenster.

De volledige schermweergave is in een groot aantal native Lion applicaties standaard terug te vinden. Als je op deze knop klikt zal Safari worden geactiveerd in volledige schermweergave. 

Een nieuwe handige feature in Safari is Leeslijst. Tijdens het surfen op internet kom je vaak informatie tegen die je op dat moment niet wilt lezen maar op een later tijdstip mogelijk wel. In de meeste gevallen komt dit er vaak niet meer van, omdat je het simpelweg vergeet. Leeslijst is hier een perfecte hulp voor. Met behulp Shift + Enter voeg je een website toe aan de leeslijst, je kunt hiervoor ook gebruik maken van het Leeslijst icon. In de Leeslijst weergave kun je eenvoudig zien welke webpagina's je hebt toegevoegd en of je deze al hebt gelezen.

In de eerdere versies van Mac OS X verscheen er een downloadvenster die je steeds moest wegklikken na het starten van een download. Het nieuwe downloadvenster bevindt zich nu geheel rechts in de Safari knopppenbalk. Als je hierrop klikt dan verschijnt het downloadvenster als soort van pop-up ballon.

Via dit nieuwe venster is het mogelijk om een download rechtstreeks uit het downloadvenster te verplaatsen naar een map of het bureaublad. De voortgang van downloads is te volgen via de blauwe voortgangsbalk onder de knop die toegang geeft tot het nieuwe downloadvenster.

Multitouch besturingen

Safari is voorzien van Multitouch gestures die werken in combinatie met de Magic Mouse en een (Magic) trackpad. Je kunt gebruik maken van tikken om in te zoomen op een bepaald gedeelte tekst, knijpen om in of uit te zoomen op de gehele pagina en vegen om te navigeren.

Tikken om te zoomen werkt hetzelfde als onder iOS. Wanneer je wilt inzoomen op een bepaald stuk tekst dan moet je dubbel tikken met één vinger op de Magic Mouse. Op een trackpad werkt dit iets anders, hierbij moet je twee keer tikken met twee vingers.

Knijpen om te zoomen werkt alleen met behulp van een trackpad. Je knijpt met twee vingers op het trackpad om in te zoomen en weer uit elkaar om weer uit te zoomen op de volledige webpagina. Door met twee vingers een veeg beweging (naar links of rechts) te maken kun je terug- en vooruit bladeren en heel erg mooi effect wat zeer vloeiend gaat.

Betere stabiliteit

Safari is niet alleen van nieuwe functies voorzien maar is ook sterk verbeterd op het gebied van stabiliteit. Een webpagina wordt geopend in een eigen sandbox, wanneer er iets mis gaat bijvoorbeeld omdat Flash crashed dan heeft dit alleen invloed op dat tabblad of venster. De Safari applicatie zelf zal niet crashen. Tevens heeft Safari een verbeterde ondersteuning voor Canvas elementen in HTML5, hierdoor worden games en interactieve webpagina's sneller en vloeiender weergegeven.Reacties


 • Hans

  23 juli 2011 om 9:35

  Helder artikel! Wat me opvalt is dat elk nieuw venster wat ik in safari open een stukje lager komt te staan als het vorige. Ik kan me dit niet van snow leopard herinneren en het irriteert me nogal, kan dit gedrag uitgezet worden? Ik blijf nu vensters omhoog slepen.

 • sypie

  23 juli 2011 om 9:39

  Waarom open je dan ook allerlei vensters in plaats van tabbladen? (CMD+T)

 • Maarten

  23 juli 2011 om 10:07

  Als je met twee vingers veegt krijg je dashboard.
  Op mijn muis moet ik twee keer tikken om in te zoomen.

 • Sander

  23 juli 2011 om 10:20

  @Maarten in het artikel hebben ze het over trackpad.

  Shift + Enter voegt niets toe aan m’n leeslijst hoor..

 • JohnB

  23 juli 2011 om 10:21

  Standaard staat het downloadvenster er bij mij niet op, waar kan ik dat activeren?

 • Joey Verseput

  23 juli 2011 om 10:26

  Shift + Enter werkt als je op een link klikt.

 • Gigs

  23 juli 2011 om 11:10

  Er zullen wel heel snel enkele safari-extensies komen voor ‘Voeg toe aan leeslijst’; in de vorm van een speciale menubalk-knop of rechter-muisknop-menu-optie. Want de huidige methode is een beetje knullig vind ik.

 • Joeri

  23 juli 2011 om 13:46

  Bij mij staat er ook geen downloadknop

 • Hans

  23 juli 2011 om 20:30

  @JohnB, downloadvenster toevoegen via >weergave>pas knoppenbalk aan.
  @Sander, huidige pagina toevoegen aan leeslijst is ⇧⌘D.

  Ik heb een trackpad, en bij mij is een link toevoegen niet ⇧Enter maar ⇧click.

  Werkt verder prima!

 • rick

  24 juli 2011 om 14:27

  Leeslijst : Je kunt de site er ook heen slepen i.p.v. de toets combinatie te gebruiken.

 • Ger Freriks

  25 juli 2011 om 18:51

  Best tevreden! Maar…
  Waarom zie ik sommige pagina’s (niet alle, maar wel teveel ;-) alleen maar ‘A’tjes ipv de tekst? Dat overkomt mij sinds de opgraven naar Lion…

  Iemand de oorzaak cq een oplossing?

 • vandecasteele

  6 augustus 2011 om 10:49

  ik slaag er niet meer in (sedert download Lion???) het slimme zoekveld in de knoppenbalk van Safari zichtbaar te houden,
  bij openen van Safari verschijnt dit zoekveld een fractie van een seconde, en verdwijnt opnieuw,
  iemand een oplossing?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!