3 december 2011

10.7OS X Lion: Spotlight uitschakelen

Spotlight is een ontzettend handige optie om snel bestanden of documenten terug te vinden op je Mac. Wanneer je een oudere Mac bezit dan kan Spotlight bij het updaten van de index ervoor zorgen dat je Mac trager gaat reageren.

Het is mogelijk om Spotlight op je Mac uit te schakelen wanneer er dergelijke vertragingen merkbaar zijn of wanneer je er geen gebruik van maakt. Dit uitschakelen is mogelijk via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Privacy, voeg aan het privacy tabblad de root van de harddisk toe.

Met behulp van OS X Terminal is het echter een stuk simpeler om Spotlight uit te schakelen. Het grote voordeel van de Terminal methode is dat hierbij direct de indexering van alle volumes wordt stopgezet.

Open OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en type het onderstaande commando:

sudo mdutil -a -i off

De optie -i off schakelt de indexering uit en de optie -a activeert dit voor alle volumes.

Je kunt Spotlight weer opnieuw inschakelen met:

sudo mdutil -a -i on

Wanneer Spotlight is uitgeschakeld blijft het Spotlight symbool rechtsboven in de OS X menubalk actief. Je kunt Spotlight dan nog gebruiken om applicaties te starten en te zoeken in het OS X woordenboek.Reacties


 • spsx

  3 december 2011 om 13:16

  Zet je Spotlight uit dan werkt het updaten van Applicaties vanuit de ” App Store” niet meer..

  Zet deze optie altijd gelijk uit, wordt je Mac alleen maar traag en warm van door het vele updaten wat op de achtergrond gebeurd. Zeker voor mensen die een SSD gebruiken is het aan te raden om Spotlight uit te zetten.

 • Rogier

  4 december 2011 om 19:34

  Maar je kunt dan geen apps meer updaten? Helemaal niet meer?

 • spsx

  5 december 2011 om 0:46

  Jawel, verwijderen de volledige app en download hem weer via de App Store.

  Erg jammer dat Apple dit integreert met Spotlight.

 • HCHybrid

  13 december 2011 om 20:46

  Ik kom er zojuist achter dat als spotlight uitstaat, ik niet meer in m’n agenda kan zoeken… tja… toch maar weer aangezet dus. Het leek me zoveel beter voor m’n SSD, maar zoeken in m’n agenda is voor mijn bedrijf wel een ‘must’.

Een reactie toevoegen: