13 augustus 2018

Spotlight op een Mac uitschakelen door indexering te deactiveren

2 min leestijd
Spotlight op een Mac uitschakelen door indexering te deactiveren
Gevorderden
2 min leestijd

Spotlight is een ontzettend handige optie om snel bestanden, apps, media of documenten terug te vinden op je Mac. In deze Spotlight handleiding leggen we uit hoe de functie werkt en waar je deze voor kunt gebruiken.

Wanneer je in het bezit bent van een oudere Mac kan het zijn dat Spotlight ervoor zorgt dat je Mac trager gaat werken. Dit komt omdat op de Spotlight op de achtergrond voortdurend aan het indexeren is en al je bestanden en meer controleert. Je kunt er dan voor kiezen om het indexeren van Spotlight uit te schakelen, hierdoor werkt de functionaliteit niet meer en zal deze ook niet meer op de achtergrond actief zijn.

Spotlight kun je niet volledig uitschakelen, maar wel kun je de indexering stoppen. Dit kun je doen op twee manieren: met behulp van terminal of de spotlight instellingen. We leggen beide opties uitgebreid uit via onderstaande stappen.

ook interessant
Spotlight gebruiken op een iPhone, iPad of Mac
Spotlight gebruiken op een iPhone, iPad of Mac

In deze Apple tip leggen we uit wat spotlight is, hoe je de zoekfunctie kunt instellen en gebruiken op een iPhone, iPad en Mac.

Spotlight uitschakelen zonder terminal

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar Spotlight
• Klik op 'Privacy'
• Open Finder en navigeer naar de menubalk
• Klik op 'Ga' en daarna op 'Ga naar map'
• Vul een schuine streep in '/' en klik op 'Ga'

Spotlight uitschakelen op een Mac

Sleep nu de harde schijf (vaak met de naam Macintosh HD) naar het privacy-veld bij de systeemvoorkeuren van Spotlight. Je harde schijf wordt nu toegevoegd en zal ervoor zorgen dat deze niet meer geïndexeerd wordt door Spotlight. Opnieuw indexeren? Selecteer je harde schijf in de lijst en klik op de min-knop om deze te verwijderen uit de privacy-instellingen.

ook interessant
Mac: Zoekresultaten, bestanden en documenten verbergen in Spotlight
Mac: Zoekresultaten, bestanden en documenten verbergen in Spotlight

Op een Mac kun je eenvoudig de zoekresultaten verbergen in Spotlight via de privacy-opties in Systeemvoorkeuren met deze Apple tip.

Spotlight indexeren uitschakelen via Terminal

• Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Kopieer onderstaand commando (command⌘ + C)
• Plak het commando in een leeg venster (command⌘ + V)
• Druk op enter om het commando uit te voeren
• Vul het wachtwoord van je Mac in (normaal dat je geen tekens ziet verschijnen)

sudo launchctl unload -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist

Vanaf nu zal macOS Spotlight niet meer indexeren en kun je de optie niet meer gebruiken. Let wel, de zoekmachine blijft nog te benaderen via de snelkoppeling in de menubalk en toetscombinaties. Wil je Spotlight weer opnieuw inschakelen gebruik dan onderstaand commando.

sudo launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.metadata.mds.plist

info
Auteur Wesley Fabry
Datum13/08/2018 16:48
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Ik heb vastgesteld dat Spotlight (en vergelijkbare utilities) tekst in pdf documenten niet terugvindt. Het gaat hier dan over pdf documenten die ingescande teksten betreffen waarop OCR werd toegepast. Alleen via Acrobat DC kan er blijkbaar tekst in deze documenten teruggevonden worden (er is ook de indexatie mogelijkheid). Wie iemand hiervoor een oplossing?

    Beantwoorden
  • Dit heb ik lang geleden al eens gedaan. En toen bleek dat software updates niet meer aangegeven werden. Kennelijk hangt het checken van updates samen met Spotlight. Althans een paar jaar geleden.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store