3 augustus 2011

OS X Lion: Zoektokens gebruiken in Mail

2 min leestijd

In Mac OS X Lion heeft Apple een nieuwe manier van zoeken toegevoegd, de zogenaamde 'zoektokens'. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar een persoon, onderwerp of zin, geeft Mail de zoekopdracht weer als een aanklikbaar token in het zoekveld. Door op het token te klikken wordt je zoekopdracht direct verfijnd, je past dus een soort van filter toe.

Je kunt de zoekresultaten verfijnen zodat bijvoorbeeld alleen e-mails van en naar één bepaalde persoon worden weergegeven. Of je bekijkt alleen de resultaten met één bepaalde zin in het onderwerp of bericht, het is zelfs mogelijk om meerdere tokens te combineren in een zoekopdracht. Om je op weg te helpen met het gebruik van zoektokens in Mail, een aantal voorbeelden...

Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde e-mail dan typ je in het zoekveld rechtsboven wat je er van kunt herinneren. In het onderstaande voorbeeld ben ik opzoek naar een e-mail van 'Essent', dus type 'Essent' in het zoekveld. Automatisch verschijnen er suggesties in de vorm van 'Personen' en 'Suggesties'.

Door nu op 'Essent' te klikken als persoon wordt hier automatisch een token van gemaakt, de zoekopdracht heeft vanaf dat moment alleen nog betrekking op e-mails van 'Essent (infomail@essent.nl). Standaard wordt er gezocht in het veld 'Van:', dit kun je wijzigen in 'Aan' of 'Geheel bericht' door op het token te klikken.

Doordat je tokens kunt combineren is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen e-mail van 'Essent' te bekijken die zijn ontvangen in de maand 'Juli', typ hiervoor simpel Juli achter het token en selecteer het juiste jaartal bij de maand Juli.

Eventueel kun je de zoektokens nog aanvullen met een zoekterm die voor dient te komen in de e-mails.

Als zoektokens kunnen onder andere Personen, Onderwerpen, Postbussen, Bijlagen en Datums worden gebruikt. Door het slim toepassen van deze zoektokens wordt het stukken eenvoudiger om e-mails terug te vinden. Het loont de moeite om hier eens mee te experimenteren.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum03/08/2011 11:07
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  5 reacties


Reacties

  • Remco
    3 augustus 2011 om 12:17

    Dank voor je artikel Richard, maar ik zie wat anders.
    Jouw eerste afbeelding met ‘esse’ erin is bij mij anders. De bovenste regel bij jouw is “Bericht bevat ‘esse'”, daaronder Personen en daaronder Onderwerpen. Ik zie in mijn Mail alleen Personen en Onderwerpen. Juist wil ik graag zoeken op berichten IN de e-mails. Zoals Apple op haar site zegt bij de vernieuwingen in Mail ‘Je kunt gewoon beginnen te typen wat je je nog herinnert: de naam van een ontvanger, een deel van de onderwerpregel, een trefwoord … ‘ Ik kan dus niet zoeken op trefwoord. En laat dat nou juist zijn wat ik veel doe.

  • Richard IJzermans
    3 augustus 2011 om 12:40

    Remco: Zo bedoel je?

  • WvB22
    4 augustus 2011 om 0:45

    Ik heb hetzelfde Remco. Heb wat testen gedaan en met name woorden die in de mail voorkomen kan mail niet vinden. Personen, onderwerpen etc. gaat allemaal prima maar woorden in een mail worden soms wel en soms helemaal niet gevonden. Ik heb de test gedaan toen ik lion nig maar net geïnstalleerd had dus mogelijk wordt er in de achtergrond nog gecategoriseerd door lion en moet ik wat meer geduld hebben. Ik vond de zoekresultaten in ieder geval zeer wisselend. Dacht eigenlijk eerst dat het nog bugs waren. Weet jij dat Richard of Lion eerst alle mail (in de achtergrond) indexed? Als ik terug ben van vakantie ga ik nog eens wat testen.

  • Bart
    18 augustus 2011 om 20:06

    Mogelijk staat ingesteld dat niet alle berichten geheel op de mac zelf opgeslagen worden. En verder zoeken in de hele tekst van het bericht op de server wordt lang niet altijd ondersteund. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Gmail.

  • Liesbeth
    19 september 2011 om 21:17

    Help! ik kan niet meer zoeken in “geheel bericht” sinds gister.
    Geen idee wat er is gebeurd. In finder kan ik ook niet meer zien wat gister of vandaag is opgeslagen

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store