13 februari 2010

OS X Mail: Ontvangstbevestigingen activeren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Outlook (express) heeft de standaard email client voor OS X geen mogelijk optie voor ontvangstbevestigingen. Persoonlijk vraag ik mezelf ook af of het wel noodzakelijk is om deze optie in te bouwen. Van de vele emails die ik prive en zakelijk ontvang wordt er eigenlijk nooit om een bevestiging gevraagd.

De meeste email clients beschikken tevens over de optie 'negeer ontvangstbevestiging'. Wanneer je er vanuit gaat dat wanneer je geen ontvangstbevestiging krijgt, je email niet gelezen is, dan zit je er naast.

Mocht je de ontvangstbevestigingen toch willen activeren in OS X Mail dan is dat natuurlijk wel mogelijk maar het is geen kwestie van ergens een vinkje aanzetten.

Er zijn enkele randvoorwaarden aan het gebruik van de onderstaande procedure. Deze werkt alleen als de ontvanger gebruik maakt van een email applicatie die "Receipt"-aware is bijvoorbeeld: Microsoft Outlook of een web-mail programma. Het werkt niet als je een email verstuurd naar een OS X gebruiker die met OS X mail werkt, OS X mail negeert de vraag naar een ontvangstbevestiging.

Sluit OS X Mail af en open een OS X Terminal sessie, typ hierna het onderstaande commando:

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Disposition-Notification-To" = "naam <email@addres>"; }'

Hierbij moet je naam vervangen door je eigen naam en email@addres vervang je door je eigen email adres. Bijvoorbeeld:

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Disposition-Notification-To" = "Appetips <info@appletips.nl>"; }'

Als je dit hebt uitgevoerd wordt er bij iedere email een leesbevestiging meegestuurd. Wanneer de geadresseerde hierop klikt, dan krijg je dat in je eigen mailbox te zien doormiddel van een ontvangstbevestiging. Wil je de bevestigingen weer uitzetten, dan is dat mogelijk met het commando:

defaults delete com.apple.mail UserHeaders

Mocht niet meer zeker weten of de bevestigingen zijn geactiveerd of naar welk adres ze worden gestuurd, type dan:

defaults read com.apple.mail UserHeaders

Wanneer er niets verschijnt zijn de bevestigingen niet geactiveerd.Reacties


 • jennifer

  13 februari 2010 om 9:40

  Wow! bedankt hier was ik al maanden naar op zoek, het werkt!

 • J

  26 mei 2010 om 23:05

  Is het ook mogelijk dat het email adres voor bevestiging anoniem blijft?

 • Nelien van Vliet

  23 oktober 2015 om 11:16

  Dus nu moet ik voor iedere mail waarvan ik een bevestiging wil deze handeling uitvoeren? Ik wil natuurlijk niet dat iedereen die ik mail deze vraag krijgt. Jammer weer van apple dat ze de optie niet facultatief inbouwen zoals bijvoorbeeld bij Outlook. Nu ga ik maar mijn windows computer opstarten om een mail met leesbevestiging te sturen.
  Ik ben anderhalf jaar geleden overgestapt op apple. Ben al iets te vaak teleurgesteld om hier enthousiast over te zijn. …..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!