24 mei 2015

OS X opnieuw installeren zonder DVD of USB-stick

algemeen OS X logo

Nu we geen fysieke DVD of USB-stick meer krijgen bij het installeren van een nieuwe OS X versie lijkt het voor vele onmogelijk om OS X opnieuw te installeren. Maar dat is niet zo, tegenwoordig kun je OS X heel simpel opnieuw installeren met behulp van een werkende internet verbinding.

Deze techniek kun je toepassen op iedere Mac met OS X Lion of hoger, hoe je dit doet lees je in onderstaande procedure.

• Herstart je Mac
• Hou de toetsen cmd⌘ + R ingedrukt
• Laat deze los wanneer je het Apple logo ziet

cleaninstall

Het OS X-hulpprogramma’s-venster wordt geopend, hier kun je de optie ‘Installeer OS X opnieuw’ selecteren. Klik op ‘Ga door’ en volg daarna de instructies op het scherm. Deze optie zorgt ervoor dat je enkel OS X opnieuw installeert, dit houdt in dat je persoonlijke gegevens, bestanden en mappen en structuur bewaard blijven. Dit kun je dus perfect uitvoeren als je problemen ondervind met OS X.

Wil je jouw gehele harde schijf wissen en OS X opnieuw installeren dan moet je in het OS X-hulpprogramma’s-venster de optie 'Schijfhulpprogramma’ open. Klik vervolgens in de kolom op ‘Macintosh HD’ (je opstartschijf), selecteer hier wel de tweede zodat je rechts de optie ‘Wissen’ krijgt. Open vervolgens dit tabblad ‘Wissen’, kies hier voor ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ in het menu ‘Structuur’, voer een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik vervolgens op ‘Wis’.

harde schijf wissen

Je schijf zal nu volledig worden gewist, hierna als dit voltooid is kun je Schijfhulpprogramma afsluiten door het venster te sluiten. Hierna moet je in het OS X-hulpprogramma’s-venster de optie ‘Installeer OS X opnieuw’ selecteren en uitvoeren.Reacties


 • Nelly van der Leeden

  24 februari 2016 om 16:16

  leuk en aardig, wissen gelukt, maar herinstallatie lukt nu niet meer. krijg de melding product niet beschikbaar bij herinstallatie lion

 • Roel

  15 april 2016 om 3:29

  Het herinstalleren van os x lion lukt bij mij ook niet.
  Hoe los ik dit op?

 • Marjean

  26 april 2016 om 10:04

  Heb ik ook gehad. Bleek geen os x Lion te hebben want er zat een lagere versie op mijn Mac. Voor een 10 gekocht en toen opn uitgevoerd. Zonder problemen.
  Moet nu bij je aankopen onder je Mac id staan.
  Anders even bellen met Apple support

 • Henk luiten

  1 augustus 2016 om 20:27

  Bij apple krijg ik er geen installatie informatie voor deze computer

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!