4 januari 2016

OS X: Snel van gebruiker wisselen

inloggen gebruikers

Wie een iMac of andere Mac deelt met meerdere mensen heeft is vast al eens tegen het 'probleem 'aangelopen dat iemand van het gezin even op zijn of haar account wil inloggen om iets op te zoeken. Dan moet de huidige gebruiker eerst uitloggen, de andere weer inloggen, etc.

Dat is vervelend want de huidige gebruiker moet dan alles stoppen waar hij of zij op dat moment mee bezig is. Gelukkig kun je via 'gebruikersoverschakeling', een gebruikers-optie in de menubalk, snel een andere gebruiker aanmelden zonder dat de huidige gebruiker hoeft uit te loggen. Hoe lees je in onderstaande stappen.

• Open 'Systeemvoorkeuren' via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Gebruikers en groepen'
• Klik eventueel op het hangslotje en voer je OS X wachtwoord in
• Selecteer 'Inlogopties'

wisselen account os x

Vink vervolgens hier de optie 'Menu voor snelle gebruikersoverschakeling' in en kies in het drop-down menu Symbool (aanbevolen) of een andere optie. Vervolgens kun je in de menubalk klikken op deze optie, er opent een lijst met alle gebruikers. Door op een naam te klikken kun je deze gebruiker inloggen en het account openen op de Mac.

Via dit menu kun je ook snel klikken op 'Inlogvenster', hierdoor wordt het inlogvenster onmiddellijk getoond en dat is dan weer handig als je even snel weg moet en niet wil dat iedereen je huidige werk ziet. Alle processen en actieve vensters worden dan niet afgesloten zodat je na het inloggen weer gelijk verder kunt.

Lees ook: Inloggen op je Mac met behulp van iCloudReacties


 • Gerrit Snel

  4 januari 2016 om 15:35

  Dit is een handig trucje, waar ik al lang regelmatig gebruik van maak. Maar, hierbij hoort wel de waarschuwing dat niet alle apps er tegen kunnen als zij bij meer dan een gebruiker gelijktijding actief zijn. Dus nog bij de eerste gebruiker en daarna ook bij de tweede.
  Bijvoorbeeld. ClamXav Sentry (dat deel van ClamXav die normaal gesproken automatisch start, om binnenkomende bestanden te controleren). Bij de tweede gebruiker zal dit niet meer goed werken. Dit is in de log van de app te zien.

 • Gerrit Snel

  4 januari 2016 om 19:40

  Oeps, het ziet er naar uit dat ik mijn opmerking m.b.t. ClamXav Sentry moet herroepen. Ik heb het zojuist weer even geprobeerd, gelijktijdig actief bij twee gebruikers. Tot mijn verrassing bleek het nu wel goed te werken. Kennelijk was het mij ontgaan dat het beschreven probleem inmiddels is opgelost. Mijn excuses daarvoor. Dat gezegd zijn er wel degelijk nog apps (b.v. ClipMenu, MyPopBarrier) die niet helemaal lekker werken onder deze omstandigheden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!