13 november 2011

OS X Terminal: Gebruik maken van het locate commando

Onder Mac OS X Terminal heb je de beschikking over het 'locate' commando. Dit commando is een soort van Spotlight functie maar dan voor de commandline en kan heel erg handig zijn om snel systeembestanden op je Mac terug te vinden. In spotlight kan er namelijk niet worden gezocht naar systeembestanden.

Je kunt het locate commando als volgt gebruiken: locate zoekterm. De eerste keer dat je het commando gebruikt krijg je een melding te zien dat deze eerst moet worden geactiveerd en dat de locate index moet worden opgebouwd.

Het indexeren kun je starten met behulp van het OS X Terminal commando:

sudo launchctl load -w /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.locate.plist

Nadat het commando is uitgevoerd zal automatisch het indexeren worden gestart, dit kan enige tijd duren en dit is afhankelijk van de hoeveelheid data die aanwezig is op je harddisk. Zolang het indexeren niet is voltooid zal de bovenstaande melding blijven verschijnen.

Na het indexeren kun je gebruik maken van locate, bijvoorbeeld:

locate python

Het zoeken met het locate commando is case sensitive (kleine en hoofdletter gevoelig) door de optie -i toe te voegen aan de zoekopdracht kun je dit overrulen. Tevens is het mogelijk om wildcards te gebruiken.

locate -i *.png

Met behulp van man locate kun je alle beschikbare opties van het locate commando bekijken.Reacties


 • Maurits

  13 november 2011 om 20:41

  Ik vind de terminal versie van Spotlight die mdfind heet handiger, je hoeft geen extra database op te bouwen.
  en bij mij vind mdfind WEL systeem bestanden (die standaard in de Gui niet getoond worden). met

  mdfind -name python

  krijg ik een langere lijst met bestanden (en foldernamen) te zien dan in jouw voorbeeld hierboven, en alle van de lijst hierboven staan ook in mijn restultaten lijst

 • Joeri

  14 november 2011 om 1:32

  Ik prefereer toch deze methode om systeembestanden met spotlight te vinden: http://support.apple.com/kb/HT4355?viewlocale=nl_NL

Een reactie toevoegen: