24 mei 2013

OS X: Vijf handige functies voor de escape-toets

Sommige toetsen op het toetsenbord gebruik je dagelijks en veelvuldig, sommige gebruik je zelden. De escape-toets is zo'n toets die erg handig is maar zelden wordt gebruikt. Apple heeft enkele handige (verborgen) functies toegekend aan de escape-toets. Onderstaande vijf escape functies zijn erg handig in gebruik en geschikt voor dagelijkse toepassing.

Spotlight

Wanneer je Spotlight activeert, via het vergrootglas rechtsboven in het scherm, kun je eenvoudig en snel zoeken in OS X. Met behulp van één keer te drukken op de escape-toets zal de zoekopdracht verwijderd worden in het zoekveld. Wanneer je tweemaal drukt op de escape-toets zal het Spotlight venster sluiten.

Safari

Tijdens het gebruik van Safari blijft de muisaanwijzer aanwezig in het scherm. Dat is vrij normaal, echter wanneer je bijvoorbeeld een artikel leest of een presentatie geeft kan de muisaanwijzer storend zijn. Met behulp van één druk op de escape-toets zal de muisaanwijzer verdwijnen uit het scherm. Wanneer je weer een beweging maakt met je muis of trackpad zal de muisaanwijzer weer opnieuw verschijnen in het scherm.

Forceer stop

Met behulp van de toetscombinatie option⌥ + shift⇧ + cmd⌘ + esc is het mogelijk om de actieve applicatie geforceerd te stoppen. Houdt gedurende vier seconden de toetscombinatie ingedrukt en automatisch zal OS X de actieve applicatie geforceerd stopen. Deze toetscombinaitie maakt het overigens ook mogelijk om Finder geforceerd te stoppen.

Applicatie-switcher

Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + tab activeer je de applicatie-switcher in OS X. Hierdoor kun je snel switchen tussen de geopende applicatie. Door cmd⌘-toets ingedrukt te houden en vervolgens te tabben kun je een andere actieve applicatie openen. Wanneer je echter de huidige applicatie niet wilt verlaten kun je de applicatie-switcher afsluiten met behulp van de escape-toets.

Tabbladen in Safari

Wanneer je veelvuldig gebruik maakt van tabbladen in Safari komt het wel eens voor dat je bepaalde tabbladen sleept naar een nieuw venster of andere locatie in de menubalk. Wanneer je echter tijdens het slepen het tabblad terug wilt plaatsen op zijn originele plaats volstaat het éénmaal te drukken op de escape-toets. Het tabblad zal dan zijn huidige positie terug innemen in de menubalk.

Net zoals de tabbladen in Safari kun je de escape-toets ook gebruiken in Finder om een sleepproces te annuleren. Tijdens het slepen van een bestand naar een andere map is het mogelijk het slepen te annuleren door éénmalig de escape-toets in te drukken.

Meer tips over OS X kun je hier terugvinden.

geupdate artikelReacties


 • michael

  24 mei 2013 om 11:19

  ‘Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + tab activeer je de applicatie-switcher in OS X…..’

  Ik zoek al een tijd hoe ik die applicatieswitcher kan openen. Als ik cmd⌘ + tab doe dan opent spotlight en niet de applicatieswitcher. Iemand een oplossing?

 • Remco

  24 mei 2013 om 16:02

  Wat ook erg handig is, is dat als je een screenshot maakt (shift+cmd+4) kan je dit anuleren door op de esc toets te drukken

 • Linda

  24 mei 2013 om 20:47

  @Michael,

  Ik denk dat jij bij de voorkeuren even naar de toetsenbordinstellingen moet kijken, je kunt daar ook zelf sneltoetsen aanmaken/wijzigen :)

 • KoenH

  26 mei 2013 om 9:14

  Ook een handige:Als je in de Finder files dragged, maar geen drop wilt doen, kun je de hele actie annuleren door op Esc te drukken.

 • Hans

  27 mei 2013 om 11:46

  Wel jammer dat wanneer je op esc drukt in Safari om de cursor te verbergen, je ook Reader afsluit :)

Een reactie toevoegen: