25 juni 2014

BasisOS X voor beginners: Hoe de Functie-toetsen gebruiken?

toetsenbordmacElk Apple toetsenbord beschikt over een aantal media-toetsen, met deze toetsen kun je eenvoudig het volume aanpassen, de helderheid van je scherm en toetsenbord, enzovoorts. Deze toetsen zitten ‘verstopt’ bij de alom bekende F(unctie)-toetsen.

Veel beginnende Mac gebruikers hebben vaak in het begin problemen met het activeren van een F-toets. Standaard krijgt de media-toetst voorrang en kan je de F-toetsen niet zomaar activeren. Dit merken vooral vele game-liefhebbers die regelmatig de F-toets moeten gebruiken.

Een F-toets kan je enkel raadplegen door deze samen met de fn-toets (links-onderaan je toetsenbord) in te drukken. Deze fn-toets (function-toets) zorgt ervoor dat de media-toets wordt omzeilt en de F-toets wordt geactiveerd.

specialetoetsen

Mocht je om bepaalde redenen liever dit gedrag willen omdraaien dan kun je dit doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord. Open hier het tabblad ‘Toetsenbord’ en vink de optie ‘Gebruik de ‘F1’, ‘F2’, enzovoorts, als standaardfunctietoetsen’ aan. Wanneer je deze optie activeert dien je de fn-toets in te drukken om de speciale mediatoetsen te gebruiken en worden standaard de F-toetsen gebruikt.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over OS X kun je hier terugvinden.Reacties


  • John

    14 juli 2014 om 12:45

    …of schaf Palua aan in de appstore, dan kun je per applicatie kiezen of de functie- dan wel mediatoetsen wilt gebruiken :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!