11 mei 2016

ScreencastOS X: Een Mac kindvriendelijk maken via Ouderlijk Toezicht

Ouderlijk toezicht icoon MacOS OS X

Een Mac wordt vaak in huis door meerdere personen gebruikt, zeker een iMac of Mac Mini. Ook kinderen kunnen gebruikmaken van deze computer om urenlang apps te spelen, voor school, muziek en meer. Je kunt er dan voor kiezen om de Mac kindvriendelijk te maken.

Zo kun je aanstootgevend websites in OS X erg eenvoudig blokkeren, bepaalde programma's uitschakelen, etc. Omdat dit per account in te stellen is heb je als hoofdgebruiker er weinig last van. Zorg er dus voor dat je kind een eigen account op de Mac heeft via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ ontgrendel via het hangslot ▸ klik op de plus-knop.

Ouderlijk toezicht activeren op Mac

• Navigeer als beheerder naar  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik op 'Ouderlijk toezicht'
• Ontgrendel het menu via het hangslot
• Selecteer in de kolom de gebruiker om deze te beheren

De Mac kindvriendelijk maken

Zodra ouderlijk toezicht ingeschakeld is kun je de Mac kindvriendelijk maken, open als eerste het tabblad 'Programma's'. Hier kun je de toegang tot Game Center en de camera (webcam) uitschakelen. Via de optie voor Mail kun alles blokkeren en alleen toegang geven tot bepaalde contacten. Als er een e-mail gestuurd word naar een contact niet in de lijst voorkomt krijg de ouder eerst een verzoek.

Via 'Beperk programma's op deze Mac' kun je kiezen welke apps gebruikt mogen worden voor dit account. De apps die je aanvinkt bij 'Andere programma's' worden toegestaan en kunnen gebruikt worden.

ouderlijk toezicht voor een kindvriendelijk Mac

In het tabblad 'Stores' is het mogelijk om de iTunes en iBooks Store uit te schakelen, wil je de beschikbare content beperken dan is het mogelijk om dit aan te passen. Kies bijvoorbeeld bij 'Films' voor 9, dan worden alleen films getoond die geschikt zijn voor een leeftijd van 9 jaar of jonger. Kies je voor AL/G dan worden alleen films getoond die geschikt zijn voor iedereen (vaak familie- en kinderfilms).

Wil je liever dat de gebruiker maar een bepaalde tijd de Mac kan gebruiken dan kun je dit instellen via het tabblad 'Tijd', meer informatie lees je hier terug op appletips.

Kindvriendelijke Mac met ouderlijk toezicht

Bekijk gerust de overige tabbladen in ouderlijk toezicht, er zitten wellicht nog andere interessante dingen tussen die van toepassing zijn. Ondermeer kun je bij 'Privacy' aanpassingen in bepaalde apps beperken en is het mogelijk via het tabblad 'Andere' ervoor te zorgen dat het Dock niet aangepast kan worden. Hieronder leggen we nog het blokkeren van websites uit.

Lees ook: Ongewenste content beperken op een iPhone, iPad of iPod

Website blokkeren

Open het tabblad 'Web' hier heb je de keuze tussen verschillende mogelijkheden, met behulp van de optie 'Beperk toegang tot expliciete website' is het mogelijk om websites te blokkeren of net toe te staan via de optie 'Beheer'. Ook kun je kiezen voor 'Sta alleen toegang tot deze websites toe', dan is het alleen mogelijk om de door jou opgegeven websites te bezoeken.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Lees ook: Gebruik beperkingen om content te blokkeren op de Apple TV

geupdate artikel, origineel van 03/02/13Reacties


  • Wop

    10 juni 2016 om 23:25

    Ouderlijk toezicht werkt opeens niet meer, alles staat juist ingeschakeld, maar mijn kids kunnen onbeperkt gebruik maken van de iMac,, Iemand dit al eens gehad,.. En beter nog ,. een oplossing?

  • Wesley Fabry

    11 juni 2016 om 7:06

    @wop vreemd, heb je de functie al eens uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld? Persoonlijk weinig ervaring met toezicht, misschien weten onze leden op http://genius.appletips.nl meer?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!