18 juni 2011

Pingo: Een overzicht van alle bonjour devices en services in een netwerk

Het aantal devices in een thuisnetwerk is de afgelopen jaren aanmerkelijk gegroeid. Naast een router zie je tegenwoordig steeds vaker printers, accespoints, mediaspelers en NAS servers in het netwerk verschijnen. Wanneer deze devices 'compatible' zijn met Mac dan maken deze vaak gebruik van Bojour.

Bonjour is een netwerk service die op het netwerk bekend maak wat voor type device het is en welke diensten er worden aangeboden. Het grote voordeel van Bonjour is dat er bijna geen configuratie nodig is om gebruik te maken van de devices, in de meeste gevallen is een autorisatie op basis van gebruikersnaam en wachtwoord voldoende.

Door dat het aantal devices in een netwerk groeit is het handig om te weten wat er in je netwerk aanwezig is. Pingo is een app uit de Mac App Store die je netwerk scanned en precies in kaart brengt welke devices en services er worden aangeboden met behulp van Bonjour.

Na het starten van de App wordt het netwerk gescanned, via het icon in de menubalk wordt een overzicht getoond per type device. Als er door een device een bepaalde service wordt aangeboden dan wordt dit vermeld en kan er direct vanuit de app verbinding worden gemaakt met schermdeling en bestandsdeling.

Vanzelfsprekend worden ook de bonjour diensten van je eigen Mac getoond. Als extra feature krijg je in het menu ook je externe internet IP adres te zien. Pingo is een handige tool om snel te kijken wat er allemaal op basis van bonjour aanwezig is in het netwerk.

De app is dit weekend gratis te downloaden in de Mac App Store (normale prijs €1,59).

Download: http://itunes.apple.com/nl/app/pingo/Reacties


 • Louis

  18 juni 2011 om 15:57

  Ik krijg een error bij het openen van de link…

 • Bas

  18 juni 2011 om 16:28

  Je moet ‘m instaleren via je App Store op je Mac (niet in iTunes)

 • Jelle

  18 juni 2011 om 16:33

  Een vergelijkbaar programma is Bonjour Browser. Oud, maar oerdegelijk en gratis. Zie: http://www.tildesoft.com/ Bonjour Browser is ook voor je iPhone beschikbaar.

 • ppl

  18 juni 2011 om 17:02

  @Bas: het heeft niets te maken met het installeren via de Mac App Store of via iTunes. Je moet op de link klikken waarna hij de juiste store opent (Mac App Store voor OS X app; iTunes voor iOS app) en je de app kunt downloaden/installeren. Als je nu op de link klikt krijg je een foutmelding en dat komt omdat de link niet juist is, het laatste stukje ontbreekt. Voor het downloaden//installeren van Pingo vanuit de Mac App Store moet je de volgende link gebruiken: http://itunes.apple.com/nl/app/pingo/id424011126?mt=12

 • Louis

  19 juni 2011 om 9:55

  Werkt trouwens niet op Lion. De app verschijnt een fractie van een seconde en word direct weer gesloten…

 • Gert

  19 juni 2011 om 11:18

  Pingo werkt onder Mac OS X 10.6.7 niet. Bonjour Browser wel. Dank Jelle voor de tip.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!