25 februari 2011

USB drives en bestanden groter dan 4GB

1 min leestijd

driveWanneer je een nieuwe externe harddisk aanschaft en deze aansluit op je Mac kan je problemen (Error code -0) ondervinden met het kopiëren van bestanden groter dan 4GB naar deze nieuwe harddisk.

Dit probleem wordt veroorzaakt doordat externe harddisks in de meeste gevallen geformatteerd zijn in de fabriek waarbij gekozen wordt voor een windows bestandsindeling (FAT32). Deze FAT32 bestandsindeling heeft als beperking dat de maximale grootte van een bestand niet meer dan 4GB mag zijn.

Nederlandstalige omschrijving: "De bewerking kan niet worden voltooid, omdat er zich een onverwachte fout voorgedaan (foutcode 0)"

Je kunt de 4GB limiet omzeilen door de harddisk te formatteren met het 'Mac OS X Uitgebreid' bestandssysteem. Start het Schijfhulpprogramma vanuit de folder Programma's ▸ Hulpprogramma's en selecteer in de linker kolom je externe harddisk. Klik op het 'Wissen' tabblad en selecteer bij de optie volumestructuur voor: 'Mac OS Uitgebreid (Journaled)' klik hierna op 'Wissen' om de harddisk te formatteren.

Let op! Bij het formatteren van de harddisk gaat al de opgeslagen informatie verloren, wanneer je bestanden die op de harddisk aanwezig zijn wilt bewaren dien je deze eerst te kopiëren naar een alternatieve locatie.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum25/02/2011 08:15
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  20 reacties


Reacties

  • Alexander
    25 februari 2011 om 8:47

    Nadeel is dan wel dat de USB stick vervolgens niet meer leesbaar is door Windows. Dus alleen voor uitwisseling van Mac naar Mac.

  • Snicksie
    25 februari 2011 om 8:49

    Het lijkt mij geen juiste oplossing om je schijf in een niet voldoende compatibele schijfindeling in te delen. Wanneer je je schijf in deze indeling zet, kan je dit binnen windows niet meer lezen, buiten wanneer je eerst een driver installeert.

    Een heel andere manier van deze limiet omzeilen is bestanden compressen, dat neemt wel een extra stap in beslag, echter is het grote voordeel dat je op die manier weer overal je bestanden kan openen :)

    Voor die ene keer dat je bestanden te groot zijn(want zo vaak is dat niet), je hele filesystem omgooien en je HDD minder compatibel maken, lijkt me toch niet helemaal geweldig.

    Als je echter je harde schijf alleen voor apple-devices gebruikt is dit natuurlijk wel weer een handige tip :)

  • stef
    25 februari 2011 om 9:09

    Of ntfs voor mac installen, en dan schijf naar ntfs zetten.

  • jocstone
    25 februari 2011 om 9:43

    ah, gebruik dan gewoon deze appletip:
    http://www.appletips.nl/windows-ntfs-lezen-en-schrijven-onder-mac-os-x/

  • jonas
    25 februari 2011 om 9:53

    Of gebruikt EXFAT onder 10.6?!

  • ik
    25 februari 2011 om 12:00

    Of Macdrive installeren op windows

  • dennis
    25 februari 2011 om 12:18

    Je snijdt een goed punt aan. Maar een echte oplossing is het niet (als mac os indeling formatteren).

    Ik werk voor een video/media bedrijf met Windows en een zeikerige systeembeheerder. Om videomontages (van boven de 4 GB – daar kom je snel aan) van mijn Mac over te pompen moet ik de boel zippen over meerdere zipfiles op een FAT32 schijf. Dat duurt tergend lang (uitpakken hetzelfde)

    De matige NTFS ondersteuning op de Mac (en andersom de mac-indeling onder Windows) is rampzalig.

    PS MacFuse is GEEN oplossing. Het maakt je Mac onstabiel, alleen een OSX herinstallatie helpt om het weer goed te krijgen
    PS2 Exfat werkt niet zomaar op elke windows,
    PS3 Macdrive is 3e partij software. Na mijn MacFuse debacle durf ik dat niet meer aan

  • Exotic
    25 februari 2011 om 13:40

    Wat is het verschil tussen Mac OS Uitgebreid Journaled en Mac OS Uitgebreid HFS+? Ik dacht dat HFS+ iets sneller was met de overdracht, maar dat journaled wat veiliger was. Wie kan mij dit uitleggen?

  • Stan
    25 februari 2011 om 13:41

    Ik gebruik ExFat. door windows vanaf Vista lees & schrijfbaar, en door Mac OS-X lees & schrijfbaar.

  • Exotic
    25 februari 2011 om 14:20

    @ Dennis, had je wel de stabiele installatie gedaan met MacFUSE? Je had namelijk de keuze tussen een buggy versie en een stabiele versie. De stabiele versie werkt vlekkeloos bij mij en anderen die ik ken.

  • Max
    25 februari 2011 om 15:51

    Ik heb een snelle 32gb Sandisk Cruzer stick die geformatteerd is op Fat32 en een WD 500gig externe harddisk die geformatteerd is op MacOSX journaled. Ik heb hetzelfde probleem als ieder hierboven maar heb nog iets anders: als ik grote bestanden upload naar de Cruzer gaat dit veel trager dan naar de WD harddisk. Dat is toch raar? Dit is een supersnelle stick en die kan toch nooit trager zijn dan een harddisk? Of is Fat32 zoveel trager?

  • Biker
    25 februari 2011 om 23:09

    ExFat is hier nu speciaal voor geintroduceerd op de Mac 10.6 en Windows XP/Vista/7. Andere oplossingen zijn eigenlijk nu niet meer aan de orde.

    Voor Windows XP dient de add-in bij Microsoft te worden gedownload (taal afhankelijk)

  • ivan
    26 februari 2011 om 7:52

    Als je het programma Paragon gebruikt kun je met beide formatten werken.

  • Mart
    26 februari 2011 om 12:19

    Kan je dan niet beter een HDD kopen met een FireWire aansluiting?

  • Ferdi
    26 februari 2011 om 21:45

    Zelf heb ik een externe HD en verdeeld in partitie waarvan 1 in ExFat en ander in Fat32, die ik uitsluitend gebruik als ik een bestand op windows wil openen. Omdat ik Mac gebruik ben doe ik dat zelden, maar mocht ik iets van windows naar me mac willen zetten via mijn externe HD dan kan ik heel gemakkelijk bestanden switchen in me MacBook naar een ander partitie.

  • dennis
    1 maart 2011 om 0:32

    @Exotic. Ik had de stabiele versie.
    @jonas / @biker .. Ik ga toch eens wat verder in het exFat verhaal duiken de verhalen op internet zijn positief. Ik ga eens proberen!

  • eric
    26 juli 2011 om 10:45

    ik zou fotos die in rouw zijn getrokken en op een waarschijnlijk door mac geformateerde hdd staan willen copieren naar mijn map in windows7
    op dit moment is het zo als ik de schijf op mijn usp aansluit ik wel de melding krijg nieuwe hardware gevonden maar als ik bij deze computer zoek zie ik alleen mijn c schijf en de cdrom schijf en eventueel een usb stick als die erin zit maar de wd hdd is nergens te bespeuren wat kan ik doen heb wel geen mac pc ter bschikking.

  • son
    7 september 2011 om 22:29

    Hoe vaak moet ik een bestand van 15 gb zippen om van mac over te zetten naar een externe HDD?? heb fat32 dus kan niet meer dan 4 gig overzetten vanuit mac

  • Eva
    22 februari 2013 om 13:33

    HELP!

    Ik heb een bestand blijkbaar zo vaak opgeslagen op mijn USB stick dat deze niet meer te openen is. Hoe kan ik toch nog aan dit bestand komen? Heb het verder nergens anders opgeslagen, en het is heel belangrijk!

  • Wout
    30 december 2013 om 20:27

    Vraagje.. Ik heb Een 3 externe Tb Hd ntfs/exfat Gekocht en die wilde ik aansluiten op mijn A.C. Ryan Essential media center, maar hij kent geen exfat. hoe kan ik dat verhelpen?

    Met Vriendelijke Groet
    Wout

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store