24 februari 2011

iPhone: Custom voice ringtones maken

Op de iPhone kun je gebruik maken van beltonen, dat zal voor de meeste gebruikers niet echt een verrassing zijn. Veel iPhone gebruikers weten echter niet dat het ook mogelijk is om per contactpersoon een specifieke beltoon en/of sms-toon in te stellen.

Wanneer je deze functie gebruikt in combinatie met het say commando onder OS X Terminal dan wordt het mogelijk om bij een binnenkomend gesprek de naam van de contactpersoon uit te laten spreken door de iPhone. Dit klinkt allemaal cool maar je moet er wel een flink aantal stappen voor doorlopen.

Met het say commando kan je door OS X Terminal een tekst laten uitspreken, bijvoorbeeld:

say "Steve Jobs is calling, don't pick up"

Door aan dit commando de optie -o (output) toe te voegen wordt de tekst niet afgespeeld maar opgeslagen in een audio bestand. Met het onderstaande commando wordt de tekst op het bureaublad (~/Desktop/) geplaatst in het .aif formaat.

say -o ~/Desktop/steve.aif "Steve Jobs is calling, don't pick up"

Sleep het aif bestand in iTunes en selecteer deze in de playlist, klik met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer de optie 'Maak AAC versie'. Na de conversie verschijnt de AAC versie van het bestand onder exact dezelfde naam in de playlist. Kopieer het bestand met de extensie M4A naar het bureaublad. Met de toetsencombinatie cmd⌘ + i kun je eventueel in de playlost controleren of je het goede bestand hebt geselecteerd.

We hebben nu een M4A bestand dat we opnieuw moeten toevoegen aan iTunes als een ringtone. De eenvoudigste manier hiervoor is gebruik te maken van de gratis tool MakeiPhoneRingtone. Start de MakeiPhoneRingtone en sleep het M4A bestand in het venster, automatisch wordt het bestand geconverteerd en toegevoegd aan de ringtones sectie van iTunes. Synchroniseer nu je iPhone en de custom voice ringtone verschijnt in de lijst van de beschikbare beltonen.

Om de custom voice ringtone toe te kennen aan een contactpersoon ga je naar de telefoon applicatie ▸ Contacten en selecteer je de gewenste contactpersoon. Tap op de knop 'Wijzig' rechtsboven in het venster en scroll naar de beltoon sectie, selecteer daar de custom voice ringtone. Vanaf dat moment wordt de tekst automatisch uitgesproken wanneer de betreffende contactpersoon belt.

UPDATE! (met dank aan Sander Robijns)

say --output-file=out.m4r --file-format=m4af --data-format=aac "Whatever you want"

Dit commando geeft direct een m4r, dubbelklikken en hij wordt automatisch toegevoegd aan de iTunes beltonen simpeler kan het niet.Reacties


 • Ruben

  24 februari 2011 om 10:34

  Als je -v (voice) als vlag gebruikt heb je nog stem keuzes ook:

  say -v zarvox -o ~/Desktop/steve.aif “Steve Jobs is calling, don’t pick up”

  Hier zie je welke stemmen je uit kan kiezen:

  http://www.gabrielserafini.com/blog/2008/08/19/mac-os-x-voices-for-using-with-the-say-command/

 • Justin Scheggetman

  24 februari 2011 om 12:27

  @Ruben Nice! Dat maakt het wel grappig!

 • Alex

  24 februari 2011 om 13:06

  Leuke tip ! Ik ben even de manpage gaan checken (http://developer.apple.com/library/mac/#documentation/Darwin/Reference/ManPages/man1/say.1.html) en daar staat in dat je rechtstreeks door say een aac bestand kan laten aanmaken. Een stap minder uit te voeren ?

 • Ruben

  24 februari 2011 om 13:22

  Ik kreeg die AAC files niet werkend… Geen idee waarom niet.

 • Tjeerd X

  24 februari 2011 om 14:30

  en hoe maak je nu sms tones?

 • Exotic

  24 februari 2011 om 14:34

  Waarom moeilijk doen met een extra 3rd party programma, terwijl je het m4a bestand makkelijk kunt converteren naar een m4r bestand, zonder 3rd party programma?
  Open het m4a bestand in Finder (Toon in Finder in iTunes) en verander de extensie van .m4a naar .m4r. Vervolgens sleep je dat bestand in iTunes en wordt het automatisch toegevoegd aan je Beltonen categorie.
  Tada.

 • obi

  24 februari 2011 om 17:06

  ah..das een tijd geleden, de laatste keer dat ik het commando ‘say’ heb gebruikt
  was op een Nextstep…

 • Sander

  24 februari 2011 om 20:44

  say –output-file=out.m4r –file-format=m4af –data-format=aac “Whatever you want to say”

  geeft direct een m4r!

  dubbelklikken en wordt toegevoegd aan iTunes beltonen… kan niet simpeler

Een reactie toevoegen: